iphone 3g ile iphone 3gs arasındaki farklar

Sponsorlu Bağlantılar

haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
iphone 3g ile iphone 3gs arasındaki farklar


iPhone 3GS

iPhone 3GS, iPhone 3G’ye göre daha fazla özellikle donatılmış bir cihaz. Ancak ben burada sadece 3G’den farklı olan özelliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle, versiyona eklenen “S” harfi ile başlayalım. S harfinin anlamı Speed yani Hız oluyor. Buna en büyük etken ise iPhone 3GS’e eklenen çift çekirdekli işlemci. Çift çekirdekli işlemci ile uzun olan açılma ve kapama süreleri yarıya kadar indirilmiş. Standart özelliklerdeki bir iPhone 3GS ortalama 19-20 saniye içerisinde açılış işlemini bitiriyor.

Cep telefonlarına son 5 yılda eklenmeye başlanan kameralara gelelim şimdi. iPhone 3GS’in 3.2 Megapiksellik otomatik odaklanmaya sahip bir kamerası var. Bu kamera ile aynı zamanda video çekimi de yapabiliyorsunuz. Ek olarak, kamera fonksiyonu açıkken (fotoğraf veya video modu fark etmez) ekranda dokunduğunuz alana odaklanma yapılıyor. Böylece bir nebze de olsa profesyonel bir çekim yapılmış oluyor. Kameraya eklenen bir diğer özellik ise video çekimi yapıldıktan sonra iPhone 3GS içerisinde gelen bir yazılım sayesinde, çektiğiniz videoları düzenleyebiliyorsunuz.

Voice Control olarak tanımlanan bir özelliği de iPhone 3GS’e sesle komut verebilme yazılımı. Yazılımı açıyorsunuz, iPhone’da yapmak istediğiniz herhangi bir şeyi İngilizce olarak söylüyorsunuz ve sesiniz iPhone tarafından algılanarak bu işlemi yapabiliyorsunuz.

Dijital pusula alışık olmadığımız bir teknoloji. iPhone 2G ve 3G kullanılan navigasyon yazılımı ile ortak çalışan bu özellik ile sadece 1 dokunuşla coğrafi yönünüzü bulabiliyorsunuz. Pusulanın hemen altında ise uluslararası kullanılan coğrafi koordinatlar ile tam olarak dünyanın hangi noktasında olduğunuzu görebiliyorsunuz. iPhone 3GS’in içerisinde beni en çok şaşırtan özellik bu oldu.

Geldik 3G özelliklerine. En önemli farklardan birisi bu. Normal bir kullanıcının farkedemeyeceği ancak daha kapsamlı kullanıcıların işinize yarayacak bir özelliği açıklıyorum. iPhone 3GS içerisinde 7.2 Mbps HSDPA teknolojisi kullanılmış. Böylece iPhone 3G’ye göre daha hızlı bir internet deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

iPhone 3GS’in fiyat farkının sebeplerini yukarıda açıkladık. Şimdi gelelim iPhone 3G’ye.


iPhone 3G

iPhone 3G içerisinde 2 çekirdekli bir işlemci yok ancak aynı firmanın ürettiği tek çekirdekli bir işlemci var. Standart özelliklerdeki bir iPhone 3G yaklaşık 40 saniyede açılıyor. Ancak kullanımda, işlemci farkı hissedilmiyor. Şöyle ki; iPhone’un hangi modeli olursa olsun, Windows işletim sistemi bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar gibi kullandıkça veya program yükleyip kaldırdıkça yavaşlayan bir cihaz değil. Yani siz iPhone’a hiç bir uygulama yüklemeseniz de, onlarca uygulama yüklesenizde bir şey fark etmiyor. Bu iPhone’un kusursuz ve sürekli geliştirilen işletim sistemi ile alakalı. Program açışlarında iPhone 3GS kadar hızlı olmayabilir ancak görsel efektli geçişler sayesinde bu farkı anlamıyorsunuz.

Gelelim kameraya. İster 2 Megapiksel olsun, ister 3.2 olsun ister 8 megapiksel olsun. Elinizdeki cihazın bir fotoğraf makinesi olduğunu düşünmeyin. Elinizde tuttuğunuz mobil cihaz adı üstünde bir mobil cihaz ve sadece arama yapması veya sadece fotoğraf çekmesi için üretilmiş bir cihaz değil. iPhone 3G içerisinde 2 megapiksellik bir kamera bulunuyor ve bir mobil cihazdan bekleneni karşılıyor. 3.2 megapiksel otomatik odanlanma gibi şeylerin olması fena olmazdı ama onu alsanız da yukarıda anlattığım gerçeğin farkında olmanızı isterim. iPhone 3G’nin kamerasının standart özellikleri ile video çekebilmeniz mümkün değil. Sonradan yüklenen bazı programlar ile video çekimi yapabiliyorsunuz.

Sesle kontrol iPhone 3G’de bulunmuyor. Ama lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve Nokia’nın yıllar önce 3310′a koyduğu bu özellik kullanılıyor muydu kullanılmıyor muydu siz karar verin.

Dijital pusulaya söylenebilecek bir şey yok. Hatta nasıl yapıldığına dair bir fikir yürütmek bile söz konusu değil. Oldukça yaratıcı ve ilginç bir özellik. Eğer dağa tırmanıyor veya uzun deniz seferlerine çıkacaksanız iPhone 3GS alın derim. Şunu da söylemeden geçmek istemem, iPhone 3G için üretilen bir yazılım sayesinde güneş ışığı olan herhangi bir yerde pusula uygulamasını kullanabilirsiniz.

Gelelim 3G özelliğine. Yukarıda detaylıca açıklamadım ama burada açıklayayım. iPhone 3G içerisinde 3.6 Mbps hıza erişebilen bir 3G teknolojisi kullanılmıştır. Ancak iPhone 3GS’te 7.2 Mbps hıza erişebilen HSDPA adındaki bir teknoloji kullanılmıştır. Yani şebekeniz ne kadar bağlantı hızı veriyorsa versin, iPhone 3G ile girebileceğiniz maksimum hız 3.2 Mbps, iPhone 3GS ile girebileceğiniz maksimum hız 7.2 Mbps’dir. Bu özelliği ile iPhone 3GS öne geçiyor fakat ülkemize henüz yeni gelen 3G teknolojisi henüz o hızlara ulaşamıyor. Ulaşıyor ancak sadece büyük şehirlerde o da sadece büyük şehirlerin merkezlerinde. Kullanırken farkedemeyeceğiniz bu hız farkı hakkında şunu da söylemek isterim. Verimli, düzenli ve her yerde çeken bir 3.6 Mbps, verimsiz düzensiz ve her yerde çekmeyen 7.2 Mbps’ten kat ve kat daha iyidir.

Şöyle bir liste çıkaracak olursak;

iPhone 3GS ile iPhone 3G arasındaki farklılıklar ;

* Çift çekirdek işlemci
* 3.2 Megapiksel kamera
* Sesle kontrol
* Dijital pusula
* 7.2 Mbps HSDPA
* Çok az bir miktar uzun pil ömrü. (Yazmaya değer bulmadım. Bazı hizmetlerin kullanımında size ek olarak 2-3 saat ekliyor.)

Ancak tüm bu özelliklerine rağmen iPhone tabi ki mükemmel bir cihaz değil. Ben Apple’dan iPhone 3GS modeli yerine daha uzun pil ömrü sunan ve görüntülü konuşmayı kolaylaştıran öne bir VGA kamera beklerdim. iPhone’un günümüzün kusursuz ve mükemmel telefonu olması için tek ihtiyacı en az 2 katı kadar pil ömrü ve ön yüzeyine 1 adet kamera. Zira iPhone’un tüm modelleri için pil ömrü oldukça yetersiz. Görüntülü konuşmanın yapılıp yapılamadığı ise meçhul. Ben çok denemedim ama aynı yerde aynı anda 3G’yi çeken cihaz bulmak ülkemizde henüz çok zor.

Bir iPhone 3G kullanıcısı olarak araştırmalarımın sonuçlarını sizlerle paylaştım. Gerisi size kalmış. Şunu da söylemeliyim ki, iPhone 3G aldığınızda, bir Apple Store’ın önünden geçerken şunu söyleyemiyorsunuz ; “Keşke bir iPhone 3GS’im olsa.” Çünkü iPhone 3G, gerçekten yeterli bir cihaz.

ortak sorun
pil ömrü

görüntülü konuşma
 


OğuzcanAbi

Üye
3g speed:aha:
 
haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
:hmmm anlamadım
 


Üst Alt