iOS'lu telefonlara virüs bulaşır mı?

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
iOS'lu telefonlara virüs bulaşır mı?


Android ve Windows işletim sistemli cihazların, iOS platformuna destek sunan telefonlara karşın çok daha zayıf bir koruma duvarı olduğu bilinmektedir. MAC ile iPhone'lar ise diğer işletim sistemli cihazlara karşın daha güçlü bir yapıya sahipken, bu işletim sistemlerine de virüs bulaşabilir mi merak ediliyor.

iOS işletim sistemli cihazlarda Sandboxing olarak isimlendirilen bir yöntem bulunurken, uygulamaların bu yöntemle birlikte kendi sınırlarını aşması engelleniyor. Bu sayede uygulamalar temel olarak diğer uygulamaların verilerine ulaşamazken, iOS işletim sisteminde herhangi bir güvenlik açığı görüntülendiğinde sürekli olarak güncelleme gönderiliyor. Buda işletim sisteminin daha güvenli bir şekilde kalmasına imkan tanıyor.

iOS ile MAC işletim sisteminde kullanıcıların tek bir platform üzerinden uygulama indirmesine imkan tanınırken, açık kaynak kodlu Android işletimin de ise veriler dışarıdan cep telefonlarına yüklenebiliyor. Bu da işletim sistemini hem daha çok güvensiz hala getiriyor. Ancak dışarıdan herhangi bir uygulamanın indirilemiyor olmasının bizleri dışarıdan gelen tüm tehlikelere karşın korumadığını da söylemeliyiz.

Özellikle 2015 yılında birçok Çin merkezli iOS uygulamasının zararlı bulunduğu da gözlemlenirken, bunun nedeni olarak ise geliştiricilerin kullandığı kaçak Xcode sürümü gösterilmişti. Bu durumun ortaya çıkmasından sonra ise tüm görülen zararlı uygulamalar mağazadan kaldırılmış ve durumun üstesinden gelinmişti.

Ancak bu işletim sisteminde Jailbreak yüklendiğinde işletim sistemi çok daha güvensiz bir hale bürünürsen, iOS'un Jailbreak işlemi olmadan çok daha güvenli olduğundan söz edebiliriz. Yani Apple'ın işletim sistemi için hazırladığı koruma mekanizmasının aşılmadığı dahilinde telefonlara virüs bulaşması için özel çaba sarfetmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.
 
Son düzenleme:


Üst Alt