iOS6 & WP8 - Özellikler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
    Konu Sahibi
iOS6 & WP8 - Özellikler
Apple'ın yeni ve geliştirilmiş mobil işletim sistemi iOS6 19 Eylül’de çıkıyor.
da Phone 8’i bu yıl sonlarından önce (ekim ayı sonlarında) çıkarabilmek için kolları sıvadı.
Peki WP8, iOS6’ya karşı durabilecek mi? Bu sorunun cevabını gelin özelliklerle birlikte görelim.

-------------------------------------------
Fotoğraf

WP8 ve iOS6’nın her ikisi de fotoğraf alanında bazı yenilikler sundular.

Microsoft, kamera eklentisi olarak çalışan yen lens uygulamalarını tanıttı. Instragram’da yapılabilen pek çok şey bu uygulamalarla da yapılabilecek. Ayrıca pureview ve ois teknolojileri ile düşük ışık, titreme v.b olumsuz durumlarda bile net fotoğraflar çekilebilecek.

Apple ise uzun zamandır konuşulan ve kullanıcılara çoklu fotoğrafları tek bir parçada birleştirme imkanı veren panoramik kamera özelliğini tanıttı.

--------------------------------------------------------------------
NFC

NFC, mobil ödemelerde ya da kısa mesafeli veri aktarımlarında kullanılan bir kablosuz iletişim teknolojisi.

WP8, NFC desteği verirken, iOS6’da bu durum söz konusu değil. Apple, bunun yerine müşterilerinden iPhone’a yüklü olarak gelen ve çeşitli bilet, şifre ve kart bilgilerini depolamayı sağlayan Passbook’u kullanmalarını istiyor. Passbook NFC gerektirmiyor. İnternet ve GPS bağlantısını kullanıyor.

--------------------------------------------------
Multitasking

Her iki işletim sistemi de aynı anda pek çok uygulamayı arka planda çalıştırma olanağı sağlayan multitasking özelliği sunuyor. Örneğin fotoğraf çekerken müzik de dinleyebilirsiniz.

-----------------------------------------------
Bulut Hizmeti

Her iki sistem de temel özelliklere sahip bulut hizmeti sunuyor. iOS6, Apple’ın iCloud hizmetiyle entegre olurken, WP8 de Microsoft’un SkyDrive’ı ile entegre durumda.

-------------------------------------
Uygulama Seçenekleri

Apple’ın AppStore’u bu alanda Microsoft’un Marketplace’ini solluyor. Çünkü iPhone bu alanda öyle baskın bir platform ki, geliştiriciler şu an için bu platformda uygulama geliştirmeye daha meyilliler.

---------------------------------------------
Navigasyon

Apple bugüne kadar harita yazılımı olarak Google Maps’i kullanıyordu. Artık kendi çıkardığı navigasyon yazılımı ile sokak-sokak navigasyon özelliği sunuyor. Önceden bunu yapabilmek için pahalı bir uygulama satın almak gerekiyordu.

WP8 ise önceden yüklenmiş Nokia’ya ait gelişmiş sokak-sokak navigasyon aracı ile geliyor. GPS cihazlarınızı çöpe atabilirsiniz!

---------------------------------------------
Ek Hafıza Desteği

iOS şimdiye kadar SD kart genişleme özelliğini desteklemedi, görünüşe bakılırsa bundan sonra da desteklemeyecek.

Bu durum WP8 için söz konusu değil. WP8’de SD Kart genişlemesi yoluyla yüksek miktardaki verilerinizi rahatlıkla taşıyabiliyorsunuz.

--------------------------------------------------
Sesli Yardımcı

WP8 herhangi bir sesli yardımcı bulunmuyor.

Apple ise iOS5’teki SiRi geleneğini sürdürüyor. Siri ile sesli komut verme, mesaj gönderme, ajanda ayarlama gibi işlemler yapılabiliyor.

Tepkiler: Cihanî Sultan
Teşekkürler güzel karşılaştırma.

Tepkiler: bulutsuzgece

15097

Üye
Apple, iOS 6 ile Google Maps kullanmıyor kendi harita uygulamasını çıkardı lütfen düzeltin bu hatayı

Tepkiler: bulutsuzgece
    Konu Sahibi
Apple, iOS 6 ile Google Maps kullanmıyor kendi harita uygulamasını çıkardı lütfen düzeltin bu hatayı

İtiraz kabul edilmiştir.
Cümleden "-du" eki düşmüş yazarken. Hemen düzeltelim efenim...

Kelime hatası için özür dileriz.

güzel bi karşılaştırma olmuş teşekkür ederim
bir hata daha bütün wp8 cihazları genişletilebilir hafızaya sahip değil. Bkz. Lumia 920

iphone için hafıza kartı eklenebilseydi keşke..!

Konu Sahibi
güzel bi karşılaştırma olmuş teşekkür ederim
bir hata daha bütün wp8 cihazları genişletilebilir hafızaya sahip değil. Bkz. Lumia 920

evet doğru Lumia 920'ye hafıza kartı takılmıyor

O hata değil.
Orada telefonlardan ziyade sistemleri (ios & wp) karşılaştırıyor.
WP8 sistem olarak hafıza kartı genişlemesini destekliyor.
Ancak Nokia, sistemin desteklemesine rağmen Lumia 920'ye bunu koymamış.
(Belki de 32 GB'yi yeterli görmüş)

Şimdi yakaladım sizi

Öyle her satırda hata bulmak yok

15097

Üye
Hep Mehmet'in suçu

Hex4d0r

Üye
İşletim sistemleri böyle kaşılaştırılmaları yanlış Kamera, Navigasyon vs. bunlar uygulamadır. Multitasking, Uygulama geliştirme kolaylığı, Donanım optimizasyonu, Kullandığı çekirdek yapısının avantajları, dezavantajları, Uygulama geliştirme araçlarının sağladığı esneklik, dosyalama sistemleri, kararlı çalışma, UI performansı vs.

Yok PureView yok Panaroma bunlar işletim sistemleriyle ilgili değiller

Konu Sahibi

İşletim sistemlerini karşılaştırırken, sisteme entegre uygulama ve özellikleri de ele almış hazırlayan site.
Bence gayet doğal bir durum. Fabrikadan önüne salt işletim sistemi gelmiyor ki, belli başlı yazılımlarla geliyor.
Bunları da göz önüne almışlar. Nokia/Microsoft ve Apple'ın kendi geliştirdikleri ve sistemlerine entegre ettikleri pek çok özel yazılım var.

anladım yani wp8e bu koyulabiliyor ama iOSa koyulmuyor koyulamiyor

Hex4d0r

Üye

O zaman WP8 vs. IOS 6 yazmayacaklar Yazıyorlarsa karşılaştırmaya başlamadan Son kullanıcıya yansıyan şeklinde belirtmeliler. Ayrıca PureView'in Wp8'lik bir durumu yok. Nokia Maps'inde aynı şekilde. Çünkü HTC'nin çıkaracağı Wp8'lerde böyle şeyler olmayacağı için bunlar WP8'e ne kadar entegre o da ortada

Yanlış anlama altında bir imza vs. olmayınca ve seninde bu tür konularda bilgili olduğunu düşününce senin hazırladığını sandım

Konu Sahibi

NokiaMaps WP8'e entegre gelecek diyordu Ali Kemal usta.
Yani WP8'li bütün markalarda olacak.

- - - Eklendi - - -

Ayrıca makale, businessinsider'dan derleme. Başlığı bu şekilde değildi. (Daha uzun bir cümleydi)
Girişi "WP8, iOS'a karşı durabilecek mi" şeklinde başladığı ve öncelikle işletim sistemlerini kıyasladığı için çevirirken ben öyle toparladım. Ki zaten genel olarak sistemleri kıyaslıyor.
(Bkz. Uygulama Seçenekleri, Kart Genişleme Desteği, NFC desteği v.b)

Donanım yönünden zaten daha önce başlık açmıştık.
http://www.maxicep.com/windows-phon...hone-5-nokia-lumia-920-ozellikler-695917.html

Hex4d0r

Üye

Ben pek ihtimal vermiyorum ama yok olmaz böyle birşey yazıpta türküdüğümü yalamak istemem. Sonuçta Microsoft ve Nokia ortaklığı çok güçlü

Daha öncede yazdığım gibi son kullanıcıya yansıyan/yansıyacak şeyleri karşılatırmış ama yinede saçma şöyle ki henüz 2 sistemde ortada değil Sadece şu kiyas.la gibi yerlerdeki olayı yapmış gibi

EDIT: NFC desteği vs. sonradan eklenebilir yazacaktım ama WP8 ve IOS6 gibi kesin sürümler kıyaslayınca bu durum ortadan kalkıyor Bir de şöyle bir durum var. Apple Tek model çıkarıyor, Nokia, HTC vs. birden fazla modelle geliyor. Mesela Wp8'in Micro SD desteklemesinin sebebi üzerinde çalışan bir cihazda olunca mecburen eklenmesi gibi durumlar Yoksa Apple yapamadı gibi bir durum yok ortada onu da belirtmekte fayda var

Konu Sahibi
Kafasina uyani alsin isteyen

Kesinlikle öyle.
Kullanım amaç ve şekline göre, beğeniye göre iOS'lu iPhone 5'in avantajlı olduğu yönler de var, WP8'li Lumia 920'nin de avantajlı olduğu yönler de var.
Hız ve performans açısından ise karşılaştırma videoları çıkmadan yada kendi elimizle denemeden net bir fikir sahibi olmamız mümkün değil.

papakudioflu

Emekli Yönetici
21hazirandaki windowsphone gelistirici konferansinda wp8de map hizmetini standart olarak nokia mapsin saglayacagi aciklanmisti.
Karsilastirmaya gelince genel olarak son kullaniciyi ilgilendiren hususlar gozonunde bulundurularak bir inceleme yapilmis. Adi gecen uygulama gelistirme secenekleri ,yazim dilleri ,gelistirici araclari ,voip destekleri ,apiler kernel yapisi,donanim optimizasyonu dosyalama sistemleri arayuz performansi gibi kriterlere gore bir inceleme yapilsa eminim ileri duzey bir kullanici olan herkes zevkle okurdu ama standart cep telefonu kullanicilari hicbir sey anlamaz okumadan ne diyo bunlar deyip konuyu kapatirdi

Tepkiler: Hex4d0r
    Konu Sahibi
Ben pek ihtimal vermiyorum ama, yok olmaz böyle birşey yazıpta türküdüğümü yalamak istemem. Sonuçta Microsoft ve Nokia ortaklığı çok güçlü

İlk başta bana da tuhaf gelmişti NokiaMaps'in tüm WP8'li markalarda olması.
Hala da enteresan geliyor.
HTC veya Samsung'da harita yazılımını açtığında NokiaMaps ibaresini görmek ister istemez tuhaf olur.
(Muhtemelen adı NokiaMaps değil de sadece "Maps" olacaktır diğer markalarda)

Tepkiler: Hex4d0r
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...