İos 6 sorunlari

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
İos 6 sorunlari
Bildiğiniz gibi 19 Eylül’de Apple iOS 6 sürümünü yayınladı ve bir çok kullanıcı cihazını iOS 6′ya güncelledi. Kullanıcıların bir kısmı iOS 6 ile gelen özelliklerden memnun kalmaz iken, bir kısmı da güncelleme sonrası cihazı ile ilgili sorun yaşamasından dolayı mutsuz oldu.

Ben de bu tip her yeni major sürüm sonrası yaşanabilen bu sorunlar ile ilgili bazı bilgiler paylaşayım istedim. Muhtemelen aşağıda paylaştıklarım çoğu kullanıcının sorununu çözmeyecek ama yine de en azından yol gösterecektir. Zaten daha önceki sürümlerden bir tanesi sonrasında da benzer bir yazı ile takipçilerimizi bilgilendirmeye çalışmıştım.

Güncelleme Sonrası Sorun Yaşamak Normal mi?
Herkes için değil ama her güncelleme sonrası mutlaka birileri sorun yaşıyor. Hele iOS 6.0, 5.0, 4.0 veya 3.0 gibi major sürüm değişikliklerinde sorun yaşama olasılığı daha fazla oluyor. Çünkü yeni bir çok özellik ilk defa çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu yüzden genelde major sürümlerden sonra çıkan minor sürümlerde iOS stabilleşiyor.

Örneğin çok yakında Apple iOS 6.0.1 isminde yeni bir sürüm yayınlayarak şu an iOS 6.0′daki major bir sürü sorunu düzeltecektir. Fakat dilerseniz şu an yaşanan bazı sorunlara bir gözatalım:

Wi-Fi Sorunları
iOS 6 güncellemesi sonrası bazı kullanıcıların yaşadığı ve en çok şikayet edilen konuların başında kablosuz ağ yani Wi-Fi bağlantı sorunları geliyor. Bazı kullanıcılar iOS 6 güncellemesi sonrası cihazlarının Wi-Fi özelliğini hiç kullanamadıklarını ya da Wi-Fi ağlarına bağlanamadıklarını belirtiyorlar.

Normal şartlarda aşağıdaki gibi “Ayarlar -> Genel -> Sıfırla ->Ağ Ayarlarını Sıfırla” seçeneğini kullanarak bu tip Wi-Fi sorunları düzelebiliyor.



Fakat bu Wi-Fi sorununu yaşayan kullanıcılarının bazıları, yukarıdaki Ağ Ayarlarını Sıfırlama ve hatta cihazısıfırlama(restore) yöntemlerini denemelerine rağmen sorun çözülmemiş. Bu yüzden eğer siz de iOS 6 güncellemesi sonrası Wi-Fi sorunu yaşıyorsanız ve yukarıdaki yöntem çare olmuyorsa, bir sonraki sürümü beklemekten başka çareniz yok gibi.

App Store Bağlantı Sorunları
iOS 6′ya geçiş yapan bazı kullanıcılar da özellikle App Store’daki bağlantı sorunlarından bahsediyor. Ben böyle bir sorun yaşamadığım için tam olarak sorununu ne olduğunu bilemiyorum ama App Store ara yüzünün değişmiş olması, dünyadaki iPhone 5 satışları nedeniyle App Store kaynaklı sorunlar da olabilir, ya da kullanıcıların internet bağlantısı da bir sorun olabilir.

Bu yüzden ben özellikle Wi-Fi’da bağlantı sorunları yaşayanlara “iPhone iPuçları – X” başlıklı yazımızda detaylı paylaştığımız gibi DNS değişikliği öneriyorum. Ben kendi cihazlarımda genelde Google DNS adresleri (8.8.8.8veya8.8.4.4) kullandığım için bağlantı sorunum pek olmuyor.


Google DNS
Bu yüzden eğer siz de cihazınızda bağlantı sorunları yaşıyorsanız, bu yazımızda detaylı açıkladığımız gibi DNS ayarınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Pil veya Performans Sorunları
Her güncelleme sonrası yaşanabilen sorunlardan bir tanesi de pilin çabuk bitmesi veya cihazın yavaşlaması. Dolayısıyla bu aslında iOS 6′ya özel birşey değil. Ben yıllardır cihazlarıma iOS güncellemeleri yapıyorum ve bazen güncelleme sonrası cihazımda performans düşüşü oluyor. Bu durumda da, daha önce paylaştığımız “iPhone ve iPad’i Sıfırlama ve Geri Yükleme“yazımızda olduğu gibi Geri Yükleme (Restore) işlemi bu sorunların giderilmesini sağlayabiliyor.



Tabii bazen sıfırlama sonrası yedekten geri dönmek tam olarak performasn sorunlarını çözmüyor. Bu durumda da “iTunes ile iPhone ve iPad’i Yeni Olarak Ayarlama ve Kurma” başlıklı yazımızda detaylı anlattığımız gibi cihazı yeni bir iPhone/iPad gibi yeniden kurmak gerekebiliyor.



Not: Eğer yaşanılan sorun güncellemenin hiç yapılamaması ise, o zaman da “iPhone ve iPad’i iTunes ile Kurtarma Modunda Geri Yükleme” başlıklı yazımızda anlattıklarımızı yapmak gerekiyor.

Erişim İzinleri (Gizlilik) Sorunları
Major iOS sürümleri sonrasında Apple, uygulamaların kullandığı fonksiyonlar ile ilgili bazı kuralları ve yöntemleri değiştirebildiğinden, bazı uygulamalar düzgün çalışamayabiliyor. Bu tip uygulamaların ancak yeni versiyonları çıktıkça sorunlar düzeliyor.

Fakat iOS 6′da artan güvenlik kontrolleri nedeniyle bu sefer çok daha fazla uygulama sorun yaşadı. Çünkü iOS 6′da artık herhangi bir uygulama Rehberimize veya Fotoğraflarımıza erişmek istediğinde bizden izin istiyor. Uygulamalarımıza verdiğimiz ya da vermediğimiz izinler de,Ayarlar menüsü altındakiGizlilikismindeki menüde listeleniyor.



Örneğin WhatsApp uygulaması rehberimize ve fotoğraflarımıza eriştiği için aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi listede yer alıyor. Eğer uygulamanın isminin yanındaki seçenek kapalı ise de kullanıcılar ilgili uygulama ile sorun yaşayabiliyorlar. Örneğin WhatsApp’tan resim göndermek isteyen birinin mutlaka Fotoğraflar’a erişim izninin açık olması gerekiyor.



Eğer uygulama izniniz istediğinde izin vermezseniz, daha sonra yukarıdaki menüden tekrar izin verebilirsiniz.

Mesaj ve Mail Sorunları

iOS 6′ya geçen bazı kullanıcılar, SMS ve Mail Mesajları ile ilgili sorun yaşadıklarını belirtiyorlar. Ben bu tip bir sorun yaşamadığım için tam olarak bir çözüm önerim yok fakat Mail sorunu yaşayan bazı takipçilerimiz Mail hesaplarını kaldırıp tekrar kurunca sorunun düzeldiğini paylaşıyor. Fakat SMS sorunu için bir çözüm paylaşan görmedim. Sanırım bu konuda denenebilecek tek şey, yukarıda paylaştığım gibi sıfırlama (geri yükleme) yöntemi.

Harita Sorunu

iOS 6′da en çok tartışma yaratan konuların başında Apple’ın Google’ın haritasını terkedip kendi haritasını kullanması gerekiyor. Öyle ki Apple’ın CEO’su Tim Cook bile Harita konusunda kullanıcılardan özür diledi. Normalde Apple kullanıcılarına böyle kötü bir deneyip yaratmaz. Fakat son dedikodulara göre Apple ve Google arasındaki çekişme iOS 6 kullanıcılarını bu duruma sokmuş.



Şöyle ki Apple’ın aslında Google’ın haritasını kullanma konusunda daha 1 senelik sözleşmesi varmış. Fakat Apple Google’dan, Android cihazlarda da bulunan sesli navigasyon sistemini de talep etmiş. Google sesli navigasyon özelliğini vermeyince Apple da apar topar kendi haritasına geçmiş. Bu nedenle iOS 6′daki Haritanın adam olması biraz zaman alacak. Tabii eğer “iOS 6 Haritasında Sorun Bildirme” yazısında anlattığımız yöntemle paylaştığımız sorunlar hızlı bir şekilde giderilirse, Harita uygulaması daha hızlı adam olacaktır.

Ya da Google App Store’a kendi Harita uygulamasını koyana kadar Yandex Haritalar uygulamasını kullanacağız

YouTube Sorunu
Bildiğiniz gibi Apple, iOS 6′da daha önce standart olarak yüklü gelen YouTube uygulamasını kaldırdı, fakat Google, App Store’a kendi Youtube uygulamasını koydu. Lakin cihazın dili Türkçe iken YouTube uygulaması düzgün çalışmıyor, en başta aramalar sonuç dönmüyor. Ancak “Ayarlar -> Genel -> Uluslararası -> Dil” seçeneğinden cihazın dilini İngilize (English) yapınca YouTube adam gibi çalışıyor.



Bu yüzden eğer Youtube uygulamasını en az bir kere düzgünce çalışırken görmek istiyorsanız cihazınızın dilini İngilizce yapıp deneyebilirsiniz. Eminim Google yakında uygulamasını güncelleyerek bu sorunu düzeltecektir.



Özetle yukarıdaki sorun Apple’ın değil, Google’un bir sorunu.

Anket
Yukarıda paylaşmadığımız ama cihazını sıfırlamasına rağmen düzelmeyen başka sorunları olan iOS 6 kullanıcıları da olabilir. Bu durumda olanların yeni güncellemeyi beklemekten başka çaresi yok gibi. Bu vesileyle henüz iOS 6′ya geçiş yapmayanlara, yeni bir sürüm çıkmasını beklemesini önerebiliriz.

Fakat yine de milyonlarca iOS 6 güncellemesi yapan kullanıcıların ne kadarı ciddi sorunlar yaşamış bir bakmak lazım. Bunun için de aşağıdaki anketi hazırladım. Sizden ricam, eğer iOS 6 güncellemesini yaptıysanız, güncellemenin nasıl geçtiğini ankete katılarak paylaşmanız.

Not: Aşağıdaki ankette lütfen iOS 6′nın özelliklerini değil, güncellemenin nasıl geçtiğini değerlendirin.

iOS 6 Güncellemesi Sonrası Cihazınızda Sorun Yaşadınız mı?
Hiç sorun yaşamadım. Cihazımı eskisi gibi kullanabiliyorum.
Ufak tefek sorunlar var ama kullanımımı etkilemiyor.
Ciddi sorunlar yaşıyorum ve cihazımı verimli kullanamıyorum.
Yaşadığım sorunlar nedeniyle cihazım kesinlikle kullanılmaz durumda.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt