İnternet tarihinin en ilginç 100 olayı...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İnternet tarihinin en ilginç 100 olayı...
Yahoo! 10. Yaşgününde internet tarihinin en akıllarda yer etmiş 100 olayını belirledi ve ‘Yahoo! Netropective: 10 years 10 moments of web’ isimli sayfa ile okurlara duyurdu...

İnternet çok uzun yıllardır hayatımızın içerisinde olan bize 'onsuz hayat nasıldı' diye düşündüren teknoloji harikalarından biri. Ve elbette insan kaynaklı tüm teknoloji ürünleri gibi bu uzun zaman sürecinde onun da acı-tatlı birçok anısı oldu.

Anımız demek daha doğru zira onunla ilgili her şey bizi de etkiledi işte bu gerçek üzerinden yola çıkan Yahoo! 10. yaş gününde internet kullanıcılarına bir sürpriz yaptı ve içerisinde internette gerçekleşen 100 önemli olayın yer aldığı bir web sayfası hazırladı. İşte MediaCat Dergisinin Aralık sayısında Türkçeleştirilmiş olarak yayaınlanan internetin ölümsüz 100 anısı...

1994

* Hotwired.com isimli internet sitesi dünyanın ilk banner reklamını sitesinde yayınladı.

1995

* Stanford Üniversitesi'nden Jeny Yang ve David Filo üniversite haberlerini yaydıkları bir internet sitesi kurdu. Karavanlarından yönettikleri bu site şirketleşti ve dünyanın en büyük arama motorlarından Yahoo! doğmuş oldu.

* Küçük tehlike nanı-ı diğer Chris Lamprecht hacker'lık suçundan dünya üzerinde internete girmesi yasaklanan ilk insan ve hackerların piri oldu.

* Dünyanın ilk internet ünlüsü ülkemizde 'internet Mahir olarak tanınan Mahir oldu. Mahir 'I Kiss You'-'Öptüm Sizi1 sloganlı sitesi ile Yahool'nun ilk internet ünlüsü unvanını kazandı

* Müzisyen Jerry Garcia'nın ölümü Yahoo! sitesine taşman ilk haber oldu ve haber buradan dünyaya yayıldı.

*Yurtdışmın en ünlü insan kaynaklan sitesi craiglist.org amatör bir şahıs sitesi olarak hayata geçti.

* Netscape arama motoru Navigator ile büyük bir başarıya ulaştı. Kısa süre sonra tarihin en büyük halka arz projesi ile Wall Street'i çevresinde pervane etti.

* Risk yatınım alanında Apple ve Cisco gibi devlerle çalışan Sequia Capital Yahoo! ile yaklaşık 2 milyon dolar kazandı.

* Pierre Omidyar'ın online alışveriş sitesi E-bay dünyanın en kazançlı ve büyük alışveriş sitelerinden biri haline geldi.

* Sunucu güvenliği Verisign ile daha sağlam bir hale getirildi.
1996

* Yahoo! 96 Şubat'ında 'İnternet Sansürü Koalisyonu'nu protesto etmek için sayfasını 48 saat boyunca siyah olarak sundu. Olay net literatürüne 'Kara Çarşamba' olarak geçti.

* Fan Fiction adı verilen ve internet kullanıcılarının yine net üzerinde edebiyat eserlerini paylaşmaları ya da hasırlamaları esasına dayanan kavram ortaya çıktı.

* Yahoo! globalleşti. İnternet arama motorları aramalarına gereksiz olabilecek sayfalar için kullanılan 'useless'-'gereksiz' kriterini kattı.

* İnternet kullanıcısı olan herkesin tanıdığı 'dans eden bebek' ortaya çıktı.

* Bugün milyonlarca film hakkındaki bilgileri arşivinde bulunduran İMDB (International Movie Data-base) hayata geçirildi. E-bilet uygulamasına geçildi. Larry Page ve Sergey Brin yıllar ve milyonlarca dolar sonra adını Google olarak değiştirecekleri 'backrub' isimli arama motorunu yarattı.
İnternet rehberleri oluşturuldu. Sayfalar kişiselleştirilmeye başlandı. Sayfalarda 'my' ifadesi belirdi

* İlk jenerasyon internet çocukları için 'Yahooligans' sitesi kuruldu. Mailler tüm dünyayı sardı.

* İlk internet günü düzenlendi.

* NetDay'de gönüllüler okulları dolaşarak interneti tanıttı. Yahoo'nun hisseleri 23 Nisan 1996'da yapdan halka arzda 13 dolardan 33 dolara kadar yükselerek rekor seviyeye yaklaştı.

* Pointcast tarafından üretilen ve seçtiğiniz opsiyonları internetten sizin için otomatik olarak download eden Screensaver piyasaya sunuldu.

* Mayıs 96'da Yahoo' Yahoo'luyor musunuz?' sloganı ile bir televizyon reklamı çekti. Bu bir internet sitesi ile ilgili yayınlanan ilk TV reklamlarındandı.

* Bill Gates size 100 dolar verecek bir çocuğun hayatı kurtulacak tarzı mesajlar içeren 'zincirleme mail' olgusu başladı.

1997

* Dünyanın ilk magazin-paparazzi sitelerinden thesmokinggun.com yayın hayatına geçti.

* Dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov IBM'in Deep Blue isimli bilgisayarı ile satranç karşılaşması yaptı ve Deep Blue kazandı.

* Online fotoğraf fırtınası esmeye başladı. Yüzlerce internet sitesi dijital fotoğrafları upload ve download edilmesi için sitesine yerleştirdi online fotoğraf albümleri oluşturuldu.

* Halen devam eden 'blog' çılgınlığı dünyayı 1997 Kasım'ında sardı. Chat ve dolayısıyla Messenger kavramı doğdu.

* Sinema filmlerinin fragmanlarını internetten izlemek mümkün hale geldi.

* AltaVista'ya ait olan ilk çeviri motoru Babel Fish kullanıcılara sunuldu.

* Heaven's Gate isimli web sitesi grubun 34 üyesinin intihannm ardından çok büyük eleştirilere hedef olurken internetin kullanım amaçları uzun süre tartışıldı.

* Kasım 97'de Yahoo! 25 milyonuncu ziyaretçisi ile buluştu.

* Bir grup çılgın broker zengin olabilecekleri inancıyla bir gün içerisinde sürekli olarak hisselerini alıp sattı. Grup bir para kazandı bir para kaybetti değişen bir şey olmadı.

* İnternet flörtü tüm dünyada alevlendi. Yüzlerce flört sitesi kuruldu sayısız kişi internette tanıştığı kişilerle evlendi.

* Matt Drudge'a ait olan site Newsweek'in Başkan Clinton ve bir stajyer ile ilgili bir haberi olduğunu belirtmiş kısa süre sonra skandal patlak vermişti.

1998

* Gökbilimciler dünya dışı yaşamın varlığını araştırmak için internet kullanıcılarından yardım aldı. users. SETI@home isimli siteden radyo-teleskop datasını açan ücretsiz bir Screensaver dağıtılmış araştırma sonunda 5 milyar muhtemel uzaylı sinyali yakalanmıştı.

* İnternetin yaygınlaşması ile büyük hatalar da sayfalarda yerini aldı. Associated Press Bob Hope'un öldüğü haberini yazarken ABCNews.com seçimler bitmeden seçim sonuçlarını açıklamıştı.

* Internet dergileri çıktı.

* Onlarca davanın sebebi olan 'dosya paylaşımı' kavramı ve 'dosya paylaşım siteleri' doğdu.

* A'dan Z'ye tüm kategorilerde isimlere ulaşılabilen ve kullanıcıların katkıda bulunabildiği Öpen Directory Project (Açık Rehber Projesi) Yahoo! tarafından hayata geçirildi.

* İnternet aramalarında reklamlar kullanılmaya başlandı.

* Gençler arasında halen devam eden 'oyun deliliği' büyük boyutlara ulaştı.

* Yahoo! FinanceVision isimli finans-iş dünyası kategorisini açtı.

* Blair Witch isimli sinema filminin internet üzerinde yürüttüğü reklam kampanyası filmi bir fenomen haline gelirdi. Film 150 milyon dolar gişe yaptı. Haber7'nin servis ettiği her haber/espri sitelerce kaynaksız çalındı

1999

* İnternet üzerinden ilk online yayın Victoria Secret Fashion Show idi.

* Yahoo! alışveriş sitesinin kapılarını açarken Amazon.com da sitesine müzik kategorisi ekledi ve alışveriş savaşları kızışmaya başladı.

* İnternet üzerinden yapılan haber yayınlarına büyük bir yenilik getiren Naked News (Çıplak haberler) iç çamaşırlı sunucuları ve haberleri ile ilk yayınını yaptı.

* Virüs tehlikesi tüm internet kullanıcılarını ürkütmeye başladı. Melissa virüsü 100 bin bilgisayan etkileyerek büyük zarara yol açan ilk virüstü. 2000 yılında tanıştığımız LoveLetter virüsü İse 8.7 milyar dolar hasara sebep olmuştu.

* Blogging kavramının engellenemez bir hızla çoğalması Amerikan silahlı kuvvetleri servisleri için inceleme konusu oldu.

* Hacker'lar FBI ve Beyaz Saray gibi önemli merkezlere saldırılarda bulunmaya başladı ve ilk kez ciddi bir tehdit olarak algılandı.

* Abilene Nardunet ve Surfnet ortaklığı transatlantik internet bağlantısı 2'nin oluşumunu sağladı ve Avrupa'dan Güney Amerika'ya kadar yüksek hızda erişim sağlandı.

* Fanaaai spor siteleri açıldı. Javascript doğdu. Spam mailler ve bunun sonucu olarak da spam filtreleri hayata geçti.

* Internet bankacılığı kullanıma açıldı.

* Seçim kampanyaları için de internet kullanılmaya başlandı.

* aaaaa interneti sararken erotik malzemeler de internet üzerinden satılmaya başlandı.

* MP3 paylaşım sitesi Napster dava edildi ve kapatıldı. İnternet servisi AOL Times Warner ile dünyanın en büyük bütçeli anlaşmasını imzaladı.

* İnternet otoriteler tarafından gözden geçirildi kamusal alanlardaki bağlantılara çocuk kilitleri ya da aaaaa filtreleri konuldu.

* Yahoo! arama motorunda en çok aranan kelimeleri düzenlediği Buzzİndex'i servise açü.

2000

* 2000 yılının Haziran ayında Mitch Maddox isimli bir kişi ismini 'Dotcoraguy' olarak değiştirdi ve 1 yıl boyunca bilgisayarından başka hiçbir eşyanın olmadığı bir evde kameralar önünde yaşadı.

* En ünlü ve en çok taklit edilen randevu sitelerinden 'hotornot' kuruldu ve kurucularını zengin etti.

* Amerikan Hükümeti domain isimlerinin mal olmadığını ve çalınamayacağını belirttikten sonra domain hırsızlığı bir trend haline geldi.

* Hayvan ürünleri ve hayvan severler internete el attı ve ilk evcil hayvan sitelerinden pets.com kuruldu. Site kapandı ama kuklası halen popüler.

* E-bay tarafından daha sonra satın alınan alışveriş sitesi Half.com Halfway isimli küçük bir kasabanın ismini Half.com olarak değiştirmesi için kasabaya para ödedi. Kasaba haritada duruyor ancak site kapandı.

* ICAAN isimli domain servisi şirketinin doğumundan sonra domainler biraz daha güvenli bir ortama geçiş yaptı.

* iFilms ve Atom Films gibi siteler sayesinde kısa filmlerin masaüstüne indirilerek izlenmesi mümkün bir hale geldi.

* Politik ve ekonomik krizler internet devlerini sarstı. Binlerce küçük site kapandı.

* Mp3'ler vazgeçilmezler arasına girdi. Bu. gidişatın ne kadar karlı olacağını görenlerden biri de iTunes Music Store'u açarak mp3 satan Apple oldu.

* İntemet ansiklopedisi wikipedi-a.org açıldı.

* Kargo şirketlerinin hataları ve fazla talep alışveriş sitelerine olan güveni fazlasıyla sarstı.

* Sektörünün profesyonelleri reel yaşamdaki işlerinden ayrılarak internet devlerinin çatısı altına girmeye başladı.

* Yahoo! internet sektörünü aydınlatan ve durağan ya da kötü giden şirketleri sıraladığı Standart & Poot 500 Index'i yayımladı.

* Creative Commons isimli şirket içerik yaratıcılarının kullanması için esnek telif hakkı lisansları yayımladı.

* 'Socialnetsvorking' isimli ve belirli bir grup insanın bir sitede bir araya gelerek tanışmasına bağlı kavram ortaya çıktı. Örn;80630.com

2001

* Telif Hakkı Ofisi'nin önerdiği 'şarkı başı vergi' için bir protesto yapıldı ve 2001 Mayıs'mda tüm radyolar tam bir suskunluğa büründü.

* Amerikalı siyasetçi Howard Dean internet dünyasını politikaya yakın olmak için iş başına çağırdı. Taraftarları bloglan kullanarak büyük bir seçim kampanyası başlatmış ancak bu Dean'in kazanmasını sağlayamamıştı.

* Rover's Mars Landing isimli bir proje ile Nasa kendisini takip edenlere online bir görev vermiş ve katılımcılar uzayı uzun bir süre online olarak izlemişti.

* Uydu görüntüleri ve daha birçok teknik donanım ile güvenlik birimlerinin gerçek dünya .ve internet üzerindeki tüm hareketlerimizi izleyebileceğini öğrendik.

* Ev yapımı animasyonlar ve videolar internetin eğlence merkezleri haline geldi. Özellikle politikacılar ile ilgili olanlar tüm dünyayı maillerle gezdi.

* The Spot isimli gerçek zamanlı şov internete dönüş yaptı.

* 11 Eylül saldırılarının ardından saldırıda yakınlarını kaybedenler için Yahoo! Tribute isimli sayfa açıldı.

* Open Source isimli yazılım piyasaya sürüldü.

2002

* Amazon.com online satış dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri haline geldi.

* Mail yoluyla düzenlenen 'flash mobs' isimli eğlence ortaya çıktı. Aniden birbirine yaklaşan ve yine aynı şekilde dağılan insan güruhu şeklinde tanımlanan oyun pek rağbet görmedi.

2003-2006

* Slammerworm isimli bir virüs neredeyse tüm interneti çökertiyordu. Virüsün yayılma hızı ise diğer tüm virüslerden daha fazlaydı.

* İnternetin olmadığı ve kalabalık alanlarda internet bağlantılı stantlar açılmaya başlandı.

* Federal Ticaret Komisyonu online bir proje olan ve insanları rahatsız eden telefon aramalarını engelleyen 'do not call'u başlattı.

* Amerikan ordusundaki askerlerin eşleri askerlere yardım etmek ve kendileri ile bağlantıda kalmaları için internet siteleri kurdu.

* Amerika'nın Irak'a girişi ve tüm ayrıntılar internet üzerinden izlendi.

* Yahoo! arama motorunu 'search bar' olarak geliştirdi.

* Vergi ve vergi dönüşleri gibi bürokratik işlemler için internet sayfaları kuruldu.

* İnternet sunucuları rekabeti ciddi şekilde kızıştı.

* Tsunami faciası sonrası internetin güvenilir isimlerinin çatısı altında çok büyük yardımlar toplandı ve ihtiyaç sahiplerine gönderildi.
 


jackalx_06

jackalx_06

Üye
bilgi için teşekkürler.
 
merty24

merty24

Üye
bilgi için teşekkürler
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim ...
 
maxibrk

maxibrk

Üye
"bilgi için teşekkürler"
:ss
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim :)
 
greenmile

greenmile

Üye
güzel bilgiler için teşekkürler...
 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
* E-bay tarafından daha sonra satın alınan alışveriş sitesi Half.com Halfway isimli küçük bir kasabanın ismini Half.com olarak değiştirmesi için kasabaya para ödedi. Kasaba haritada duruyor ancak site kapandı.

İlginç geldi.
 
darkman81

darkman81

Üye
bilgi için tşkrler fakat hepsini okuyamadım k.bakma...:)
 
SertaGE

SertaGE

Üye
hepsi de birbirinden ilginç olaylar. Paylaşım için teşekkürler..
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim ...
 
PhyscoDevil

PhyscoDevil

Üye
teşekkürler güzel konu
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim :oke:
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Güzel konuymuş teşekkürler..


Konu ilgili bölümde..
 
qirL1903

qirL1903

Üye
ya kim okuck ne kadar uzun :)
 
Laz¥

Laz¥

Üye
Teşekkürler dostum
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim :)
 
jmm

jmm

Üye
emeğe saygı tesekkürler
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
:hmmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt