Pure Life
Üye
-
Konu Sahibi
-
Bütün kadınlar melekdir yada şeytan yada bütün erkekler çapkındır.Kadınlar genelde hiç bişi bilmez falan filanGenelleme derken?
o metalci işareti onu yapanlar satanist olmuyorrkafasındaki de black metal işareti ters haç
Hadi yaaa gerçekdenmi bu benim niye aklıma gelmediHepsi insan.
Sen genellemeni kendin çürütürsün atacım şekil A daki gibiGenelleme istedin al sana genelleme...
Ama bu dediğimle dalga geçmeye çalışmak yerine eleştirel bir gözle yaklaşsaydın, hepsinin insan olmadığını iddia edebilirdin
Zira biyolojik olarak insan olmalarına rağmen ahlakî bakımdan yaklaşıldığında bazılarının insan gibi insan olmadığı iddiasıyla ortaya çıkabilirdin, yanlış da olmazdı hani. Genellemem çürütülmüş olurdu zira hiçbirinin karakterini bilemiyorum. Belki aralarından biri insanlıktan nasibini almamış birisidir
Ama buna da cevabım hazırdı ki konuyu gördüğüm gibi aklıma ilk olarak sevgili dostumun o güzel sözü gelmişti;
Bütün genellemeler yanlıştır.
Bu bile...
Frederick NEITZSCHE
İyide bende zaten genelleme yapmayalım demek için bu konuyu açtım bilmem anlatabildimmiÇevir kazı yanmasın
Ben yem attım, oltaya da takıldı birileri
Bir de farkındaysan senin nasıl genelleme yapabiliriz sözünü çürütüyorum ben aslında
İşte bütün bunlar göze alındığında kadınların beyni çocuk gibidir onlar şeytandır yada para budalasıdır gibi genellemeler yanlış değilmi?Bunu anlatmaya çalışıyorum her insan yaşadığı coğrafyaya göre sınıfa göre ve yaşam şartlarına göre şekil alır.Herkesi aynı kefeye koymak münkün değildirHer iki sınıfta toplumumuzda çok değerli yeri olan kadın sınıfında. Ancak fark şu bazıları insan bazıları antiinsan. Çok merak ediyorum çamaşırlarını kuru temizlemede yıkatan ve kendisi partilerde cirit atan kadınlar, çamaşırlarını derede döverek yıkayan, çamaşır bitince tarlada sıcağın altında çalışmaya giden, eve gelince kocasından sudan sebeplerle dayak yiyen kadınlarımızı bir an olsun düşünürler mi ? Bu kadar lüksün israf olduğunu küçücük akıllarına getirmezler mi ? Saçının bir tarafını kazıtıp eşşek tırnağı gibi tırnak bırakan, orasına burasına garip şekiller veren, insanlık dışına çıkmış, kibar tabirle gerizekalı tipler, o kadınlarımızın halini düşünmez mi ?
Suçu sadece kadına bulmuyorum. Kadının toplumdaki yerini dengede tutamayan erkeğe de buluyorum. Kadınlar her zaman savunduğum gibi çok değerlidir. Ancak bu kadar lükse kaçan, azıtan, yoldan çıkan kadına bir şekilde dur demek gereklidir.
"Genelleme yapmayalım"İyide bende zaten genelleme yapmayalım demek için bu konuyu açtım bilmem anlatabildimmi
Sen benim genelleme yapmayın derken ne demek istediğimi anlamadın sanırım oysaki çokda açık yazdım atacım.Sosyolojide tüme varım önemlidir evet. Ama birey psikolojiside vardır unutma bunu.Toplum bireylerden oluşur.Evet insanların ortak özellikleri vardır.Ama olayın derinliklerine girersen kişisel yaklaşman gerekir."Genelleme yapmayalım"
Bu sözünle okuduğun okulu reddediyorsun farkında mısın?
Auguste Comte. Biliyor olmak zorundasın sanırım
Ne der Comte amca? Sosyolojinin yöntemi bilimsel olmalıdır değil mi?
Doğa bilimlerini kullanır bu amca.
Sosyolojinin bir bilim olduğunun ortaya konması da bu düşünce biçimiyle gerçekleşmemiş midir?
Reddediyorsan bunu zaten okuldan mezun olman zor
Neyse...
Peki bilimsel yöntemleri incelersen tümevarımı görmez misin?
Kaldı ki tümevarım sosyoloji için de çok önemli bir silah değil midir?
Nasıl oluyor da sen genellemelerin karşısında böylesine fütursuzca durabiliyorsun
Genellemelere yapılan en önemli eleştriler ki önemli dostum Neitzsche de bu eleştiriyi yapmıştır bizi "belirsizliğe" götürür.
Bu nedenle tümevarım hakkında duyduğum en güzel sözlerden biri şudur:
"Tümevarım bilim açısından bir zafer felsefe açısından bir skandaldır".
Ben olaya felsefe açısından yaklaşıp eleştirdim. Ancak Neitzsche'nin sözüne bakarsan çelişki içerdiğini görürsün. Zira kendi kendisini çürütmektedir amca. Bu söz de yanlıştır demektedir.
Sonuç olarak bilimsel bir yaklaşımla hareket edip de bir savla ortaya çıkmak istediğimizde genelleme yaparız. Yapmak zorunda kalırız. Hele bir sosyolog, daha da beter yapar
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?