İnceleme: Sony Xperia sola

Sponsorlu Bağlantılar

ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
İnceleme: Sony Xperia sola
Sony'nin yeni Xperia NXT serisi akıllı telefonları şu sıralar birçok kişinin ilgisini çekmekte. Her ne kadar son günlerde IFA 2012 etkinliğinde ortaya çıkan a odaklanmış olsak da, piyasada bulunan Sony Xperia modellerini unutmamak gerek.

Özellikle sadelik ve şıklığı bir arada isteyen kullanıcıların ilgisini çeken Xperia NXT modelleri, tasarımın yanı sıra performans ve fiyat avantajlarıyla öne çıkıyorlar. Bu başarılı serinin dikkat çeken üyelerinden biri de Xperia sola.



Özellikle NFC desteği, küçük kardeşi konumundaki Xperia U'ya oranla daha geniş ekranı ve microSD kart girişine sahip olması sayesinde orta düzey akıllı telefonlar arasındaki en uygun modellerden biri olan Xperia sola, bu incelemede tüm detaylarıyla karşınızda olacak. Ürünün kutu içeriğiyle incelememize başlıyoruz.

Kutu İçeriği

Xperia sola, diğer Xperia NXT modelleriyle aynı şekilde beyaz ve ince bir kutuyla satışa sunulmuş durumda. Rafta son derece çekici duran Xperia sola'nın kutusunu açtığımızda; veri aktarım kablosu, şarj adaptörü, mikrofonlu kulaklık, fiber temizleme bezi, başlangıç kılavuzu ve akıllı NFC etiketleri ile karşılaşıyoruz.



Sık sık yağlanan ve parmak izleriyle lekelenen dokunmatik ekranların dostu fiber temizleme bezinin kutudan çıkması sevindirici. Xperia sola'yı temiz tutmak isteyen kullanıcıların temizlik bezi için ekstra para vermesine gerek kalmıyor. Ayrıca cihazla birlikte gelen veri aktarım kablosu, şarj adaptörü ve kulaklık gayet kaliteli. Sony, malzeme kalitesi yüksek aksesuarlarla Xperia sola'yı çekici hale getirmeyi başarmış.

Tasarım

Xperia NXT serisine ait akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız köşeli tasarım, Xperia sola üzerinde de etkisini göstermiş. Kolay taşınabilir akıllı telefonlardan biri olan Xperia sola, hem küçük, hem şık, hem de oldukça hafif.



Beyaz renkli modelini incelediğimiz Xperia sola'nın kırmızı ve siyah renk seçenekleri de bulunuyor. Xperia sola, 116 x 59 x 9,9mm boyutlara ve 107g ağırlığa sahip. 3,7" dokunmatik ekranı çizilmez camla korunan telefon, ekranın alt kısmındaki girintide bulunan Xperia logosuyla dikkat çekiyor.



Android 2.3.7 Gingerbread işletim sistemiyle piyasaya çıkan, ancak Ice Cream Sandwich güncellemesine hazır olan Xperia sola, Android ICS işletim sisteminin yapısına uygun olarak dört değil üç fonksiyon tuşuna sahip. Telefonun fonksiyon tuşları fiziksel değil dokunmatik yapıda tasarlanmış.

Xperia sola'nın sağ yanında microUSB girişi, ses arttırma-azaltma ve deklanşör tuşları, sol yanında ekran kilidi/açma-kapama tuşu bulunuyor. Deklanşör tuşu, Sony akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız üzere iki kademeli tasarlanmış.



Tuşa basmaya başladığınızda ilk klikte odaklama yapıyor, tuşu sonuna kadar bastırdığınızda fotoğrafı çekiyorsunuz.



Akıllı telefonların birçoğunda bu tuşun bulunmadığını göz önünde bulundurduğumuzda, Xperia sola'nın fotoğraf meraklısı kullanıcılar için avantajlı bir seçenek olduğunu görüyoruz.

Telefonun arkasına baktığımızda Sony ile Ericsson'un halen bağlarını tam olarak koparmadığını bizlere gösteren Sony Ericsson logosu, LED flaş, 5MP kamera sensörü ve dış ses hoparlörüyle karşılaşıyoruz.



Xperia sola'nın arka kapağı yukarı doğru kaydırılarak çıkarılabiliyor. Kapağı çıkardığımızda dikkatimizi çekenler, microSD kart yuvası ve standart SIM kart girişi oluyor. Standart SIM kart girişi ve microSD kart yuvası birçok kullanıcı için büyük avantaj. Xperia U almak isteyenlerin en büyük şikayeti olan microSD kart yuvasının bulunmaması, Xperia Sola'yı Xperia U'ya göre bir adım öne çıkarıyor.

Sony, Xperia sola'da dahili batarya kullanmayı tercih etmiş. Bu durum pek iç açıcı olmamış, çünkü Xperia sola'nın bataryası ile ilgili bir sorun yaşadığınızda maalesef tüm telefonu servise göndermeniz gerekecek.



Xperia sola'nın tasarımı hakkında genel yorumumuz son derece olumlu. Köşeli tasarımlardan hoşlanmayan kullanıcılar belki Xperia sola'dan pek hoşlanmayabilir, ancak telefonun tasarımında herhangi bir can sıkıcı ayrıntı yok. Telefonun ekranı ile ilgili detaylarla incelememize devam ediyoruz.

Ekran

Xperia sola'da 3,7" boyutlu, 854 x 480 piksel çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli TFT LCD dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran çatlamaya ve çizilmeye dayanıklı bir camla korunuyor. Parmak kayması konusunda biraz sorun yaşanıyor olsa da, ekranın dokunmatik hassasiyeti son derece başarılı.



Piyasada IPS ve AMOLED ekranlı akıllı telefonların hızla yaygınlaştığı son dönemde TFT LCD ekranlar artık pek doyurucu görünmüyor. Ancak Sony'nin Mobile BRAVIA Engine teknolojisi bu sorunu minimuma indirmeyi başarmış. Boyutuna göre epey yüksek çözünürlüğü, 16M renk desteği ve Mobile BRAVIA Engine teknolojisinin yardımıyla, Xperia sola'nın ekranı fiyatına oranla yüksek bir kalite sunuyor. Ayrıca ortam ışığı sensörüyle parlaklığını kendi kendine ideal şekilde ayarlayabilen ekran, öğlen ışığında görülebilecek parlaklığa ulaşabiliyor.

Xperia sola'nın ekranı ayrıca titreşimli dokunmatik geribildirim özelliğine sahip. Bu özelliğin bulunduğu dokunmatik telefonları daha çok seven biri olarak, Xperia sola'yı inceleme sürem boyunca keyifle kullandım ve hissizlik sorunu yaşamadım.

Arayüz - Yazılım

Android 2.3.7 Gingerbread işletim sistemi üzerinde Sony Timescape kullanıcı arayüzüne sahip olan Xperia sola, arayüz hızı ve kullanım tecrübesi konsunda günümüzün epey gerisinde seyrediyor.



Android Ice Cream Sandwich güncellemesine acilen kavuşması gereken akıllı telefon, donanım gücünü arayüz üzerinde verimli kullanamamasının sıkıntısını yaşıyor. Xperia sola'nın arayüzü, özellikle HTC Sense kullanan telefonlarla karşılaştırıldığında epey yavaş ve yavan kalıyor.




Timescape arayüzünde ön plana çıkan başlıca ögeler, sosyal ağ entegrasyonu, müzik uygulamaları, Türkçe sanal klavye ve Sony'ye özel uygulamalar oluyor.





Ayrıca Timescape arayüzü, Xperia serisine özel hareketli arkaplan görseli ve esnek geçişleriyle dikkat çekiyor.



Xperia sola'nın arayüzü hakkında yorumdan öte bir temennide bulunabiliriz. Bu telefonun acilen Android Ice Cream Sandwich güncellemesine kavuşması gerekiyor.

Donanım - Performans

Gücünü 1GHz çift çekirdekli işlemciye ve Mali-400 GPU'ya sahip STE U8500 çipsetten alan Xperia sola, 512MB RAM ve 8GB dahili depolama alanıyla desteklenmiş. 8GB'lık dahili depolama alanının kullanılabilir kısmı 5GB olsa da, telefonda microSD kart girişi bulunmasından dolayı bu durumu dert etmeye gerek yok. Xperia sola, 32GB'a kadar microSD kart desteğiyle depolama alanının epey arttırılmasına olanak tanıyor.

Xperia sola'nın arayüz performansı pek iç açıcı olmasa da, oyun ve uygulama performansı fiyatına oranla son derece yüksek. Quadrant Standart Benchmark'ta 2413 puan alan Xperia sola, sadece kendi fiyat aralığında bulunan Samsung Galaxy Ace 2 ve HTC One V'ye değil, biraz daha üst seviyede bulunan HTC Sensation XE ve Samsung Galaxy S Advance gibi akıllı telefonların önüne geçiyor.




Xperia sola ile Tegra'ya özel oyunlar hariç neredeyse tüm Android oyunlarını yüksek performansla oynamak mümkün. Max Payne, GTA III, Dead Trigger ve Shadowgun ile yaptığımız testlerde Xperia sola herhangi bir sorun çıkarmadı. Çift çekirdekli 1GHz işlemcisi, Mali-400 GPU'su ve yazılım optimizasyonu sayesinde Xperia sola, fiyatına oranla çok başarılı bir performansa imza atıyor.




Xperia sola'daki diğer özellikler arasında DLNA bağlantısı, WiFi ve WiFi Hotspot imkanı, aGPS çipi, Bluetooth bağlantısı ve NFC desteği bulunuyor. Bağlantı konusunda herhangi bir sorun yaşatmayan Xperia sola, donanımda tam puanı hak ediyor.

[video=youtube;yLojs9PJi4I]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yLojs9PJi4I#t=0s[/video]
Xperia sola'da bulunan NFC Akıllı Etiketler özelliğini yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz

Donanım ve performanstan bahsetmişken batarya ömrüne değinmesek olmaz. Xperia sola'da 1320mAh Li-Ion batarya bulunuyor. Bu batarya; telefonun çipseti, ekranı ve yazılımının yardımıyla 1 günü çok rahat çıkarıyor.



Eğer fazla müzik dinleyip oyun oynamazsanız ve İnternet'te gezinmeyi abartmazsanız kullanım sürenizi 1,5 - 2 güne çıkarmanız çok da zor değil. Ayrıca unutmadan belirtelim, Xperia sola inanılmaz hızlı şarj oluyor. Telefonu kendi şarj adaptörüyle prizden şarj ettiğinizde yarım saatten az bir sürede yüzde 70 şarj olduğunu görürseniz şaşırmayın.

Kamera

Kamera sensörü üretiminde uzman bir firma olan Sony, Xperia sola'da 5MP'lik otomatik odaklamalı ve LED flaşlı arka kameraya yer vermiş. Bu kamera, yer belirtme, dokunarak odaklama, gülümseme ve yüz tanıma, 3D panorama ve görüntü sabitleme özellikleriyle zenginleştirilmiş. Maksimum 2592x1944 piksel çözünürlüklü fotoğraf çekebilen kamera, saniyede 30 kare hızında 720p HD video kaydedebiliyor.



Xperia sola'nın video kalitesi gayet iyi, ancak fotoğraf çekim kalitesi vasat düzeyde. Telefonun fiyatı göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan çekim örnekleri kabul edilebilir düzeyde. Ayrıca Xperia sola'da ön kamera bulunmuyor. Bu yüzden Xperia sola ile maalesef görüntülü sohbet yapma imkanınız bulunmuyor.


Karanlık kapalı mekan (Flaşlı çekim)


Ofis ortamı - Gündüz


Açık mekan

Techno-Labs Yorumu

Sony Xperia sola, orta seviye bir Android telefon arayanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde başarılı bir ürün. Yüksek performansı, uygun fiyatı ve -bu görüş kişiden kişiye değişebilecek olsa da- şık tasarımıyla dikkat çeken Xperia sola'nın iki eksiği var; ön kamerasının bulunmaması ve yazılımının günümüzden epey geride seyretmesi.



Sonuç olarak Xperia sola'yı, kolay taşınabilen ve fiyatına oranla yüksek performans sunan bir akıllı telefon arayan tüm kullanıcılara gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.

Puan: 8 / 10​
Fiyat: 700 - 900TL arası​
Teknik Özellikler
İşlemci: 1GHz çift çekirdekli NovaThor U8500 - Mali400GPU​
RAM: 512MB​
Depolama alanı: 8GB dahili (5GB kullanılabilir), microSD kart ile 32GB arttırılabilir​
Ekran: 3,7" TFT LCD (Mobile BRAVIA Engine), çizilmez cam, titreşimli geribildirim, ortam ışığı sensörü​
Batarya: 1320mAh Li-Ion (Hızlı şarj özellikli)​
İşletim Sistemi: Android 2.3.7 Gingerbread (yakında Ice Cream Sandwich güncellemesi gelecek)​
Arayüz: Sony Timescape​
Ön Kamera: Yok​
Arka Kamera: 5MP otomatik odaklamalı, LED flaşlı, yüz ve gülümseme tanıma özellikli, 720p video kayıt destekli​
Ağırlık: 108g​
(techno-labs)

 
  • Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan


abandonware

abandonware

Üye
yedin kotayı abicim :(
 
  • Beğen
Tepkiler: ANIL
15097

15097

Üye
İnceleme için teşekkür ederim.
 
Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Teşkür ettik.
 
HakaN-06

HakaN-06

Üye
İnceleme için teşekkürler
 
__xXx__

__xXx__

Üye
ben bu telefonda şarj olayını anlamadım arkadaş şu an 4.04 var dakikada %1 falan doluyor 30 dk da %70 doldurma olayı nasıl allah aşkına biri açıklasın
 
Kerim.

Kerim.

Üye
tasarım harikası:aha:
 


Üst Alt