İETT 1.500 otobüs kiralayacak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İETT 1.500 otobüs kiralayacak

Küresel krizde satışları düşen otobüs üreticileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1.500 araç kiralama kararıyla sevindi. İETT, konuyu görüşmek üzere otobüs firmalarıyla bir toplantı yaptı.




Kurum, toplam değeri 270 milyon Euro olan kiralama için yeni bir şirket kurarken; üretici firmalar ihalede yerlilere öncelik verilmesini istedi.
İstanbul'da taşınan yolcu sayılarına göre ilk sırada yer alan İETT kent içi ulaşımda otobüs ihtiyacını karşılamak için ihaleye çıkıyor. Kurumun mevcut ve yeni açacağı hatlarda kiralama yöntemiyle 1.500 yeni otobüsün hizmete alınması kararı pazarı hareketlendirdi. Ekonomik kriz sebebiyle sıkıntılı bir dönem geçiren otobüs üreticileri, piyasa değeri yaklaşık 180 bin Euro olan otobüslerin kiralanmasıyla rahat bir nefes alacak. Birçok firma ihale ile ilgili çalışmaları dikkatle takip ederken, bazı firmalar yıllık üretim kapasitelerini tekrar gözden geçiriyor. Toplam tutarı yaklaşık 270 milyon Euro olacak ihalenin şubat ayında yapılacağı öğrenildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri, konuyu görüşmek için yedi otobüs üreticisi firma yöneticileriyle bir araya geldi. MAN, Mercedes, Isuzu, Temsa, Otokar, Volvo, Setra ve BMC yetkililerinin katıldığı toplantılarda firmalara 'hazır olun' talimatı veren belediye, ihale çalışmalarını da tamamladı. İlk etapta, kiralanacak otobüsleri işletecek belediyeye bağlı Otobüs AŞ adında bir şirket kuruldu. İETT iki ayrı etaplı yapacağı ihalede otobüslerin 660'ını isteklilere, 840'ını ise yalnızca minibüs esnafına sunacak. Minibüs esnafının 840 otobüsü kiralamak istememesi halinde bu araçlar isteyen vatandaşa ihale edilebilecek. İETT'nin çalıştıracağı 660 otobüs ise 'Takviye Araç Programı' kapsamında belirlenen hatlara dağıtılacak. Minibüs esnafı için çıkarılacak 840 otobüs ise 'Minibüs Dönüşümü ile Oluşturulacak Hatlar' raporuyla belirlenen 59 hatta çalışacak. İETT belirlediği hatlardaki kendi otobüslerini çekerek bu bölgelere kiralayacağı yeni araçları servise çıkaracak. Çekilen otobüsler de ihtiyaç olan ve yeni kurulacak hatlara verilecek. Kiralanacak otobüslerin piyasa fiyatının ortalama 180 bin Euro olduğunu belirten İETT yetkilileri, ihalenin yaklaşık 270 milyon Euro'luk bir ekonomik boyutu olduğunu söyledi. Yetkililer, 2011 yılından itibaren kent genelinde tüm vatandaşların Avrupa standartlarında otobüslerle seyahat edebileceğini kaydetti.
Belediyenin yapacağı ihaleyi değerlendiren Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, yerli üreticiler olarak Avrupa standartlarında otobüs üretebildiklerini söyledi. Akgül, "Bu ihale sektöre hareketlilik getirecek. Ama bizim buradaki isteğimiz bu işin yerli firmalar arasında paylaşılması. Avrupa'da otomotivde birçok ülke kriz dönemlerinde kendi üreticilerine büyük destekler veriyor." dedi. Otobüs üreticileri olarak üretimin büyük bir kısmını Avrupa'ya ihraç ettiklerini ve araçların Avrupa standartlarında olduğunu kaydetti. Kiralama ihalesini ciddiye aldıklarını vurgulayan Mercedes-Benz Türk Otobüs Müdürü Akif Nuray da ihale sürecini yakından takip ettiklerini kaydetti. 1.500 otobüsün büyük bir rakam olduğunu ifade eden Nuray, "Bu önemli bir proje. Kriz herkese kriz. Kriz olsa da olmasa da biz her üretici gibi bu ciddi ihaleyi takip ediyoruz. Rekabet ortamında bir ihale yapılacak. Herkes teklifini verip şansını kullanacak." değerlendirmesini yaptı.
Alınacak otobüsler solo, körüklü, çift katlı ve 9 ila 12 metrelik olacak. Kiralanacak eski otobüslerin 1 yıl içinde Avrupa Birliği standartlarına getirilmesi istenecek. Bu standartlar arasında otobüsün Euro 4 motor olması, basamaksız olması, kliması bulunması ve engelli iniş binişi için kolaylıklar sağlaması gibi kriterler yer alıyor.
Rakamlarla İstanbul trafiği
İstanbul'da her gün 12 milyon 476 bin kişi trafiğe çıkıyor.
İETT'yi 2 milyon 200 bin kişi kullanıyor.
2 milyon kişi servis araçlarıyla seyahat ediyor.
1 milyon 800 bin kişi ulaşımda minibüsleri tercih ediyor.
1 milyon 400 bin kişi taksi dolmuşlara biniyor.
Özel halk otobüsüne binenlerin sayısı 1 milyon 64 kişi.
1 milyon 270 bin kişi raylı sistem ve banliyö trenlerini kullanıyor.
410 bin kişi denizyolunu seçiyor.
2 milyon 650 bin kişi özel araçlarıyla yolculuk yapıyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

spy ghost
Cevap
4
Görüntüleme
403
DiaBLoS
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
420
papakudioflu
s@hr@
Cevap
1
Görüntüleme
400
Cevap
6
Görüntüleme
690


Üst Alt