hz. muhammed sallallahi aleyhi vesellam kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı okuyun

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
yalnızkalp31

yalnızkalp31

Üye
    Konu Sahibi
hz. muhammed sallallahi aleyhi vesellam kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı okuyun
Hz. Muhammed, kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı
:evet::evet:
Peygamberimiz son derece haya sahibiydi. Görülmesi ve açılması ayıp sayılan şeylere karşı gözü kapalı, âdeta yumuktu. Bu hususta da insanların en edeplisiydi.

Ebû Said el-Hudri şöyle demektedir:"Peygamber (sas) öyle bir haya ve edep sahibiydi ki, kimseye hoşlanmadığı şeyle hitap etmezdi."

Peygamberimize yıllarca hizmet etmiş ve Onun terbiyesi altında yetişmiş olan özel talebesi Enes bin Mâlik şöyle bir olay anlatır: "Peygamber Efendimiz bir adamın elbisesinde sarı bir leke gördü. Fakat adama bir şey söylemedi. Adamcağız kalkıp gittikten sonra Sahabîlere, "Ona söyleyin de o lekeyi temizlesin." buyurdu. Çünkü Peygamber Efendimiz hoşlanmadığı herhangi bir şeyi bir kimsede gördüğü zaman, kibar bir şekilde onun giderilmesini isterdi. Yine Hz. Enes anlatıyor: "Bir gün Peygamberimiz in huzuruna bir adam geldi. Sarı renkli bir koku sürünmüştü. Süründüğü koku rahatsız edici bir şekilde çevreye dağılıyordu. Peygamberimiz sevmediği, hoşlanmadığı bir şey görürse, o kişinin yüzüne vurmaz, söylemezdi. O adamı üzüp hatırını kırmazdı. Bu sebepten, o adam dışarı çıkınca yakınlarına şöyle buyurdu: "Keşke şu adama sarı renkli kokuyu sürünmemesini söyleseydiniz de yüzündekini yıkasaydı." Peygamberimiz in hayası başkalarının kusur ve ayıplarını hatırlatmaya ve söylemeye meydan vermezdi. Söylenmesi gerekse dahi, doğrudan değil de, dolaylı olarak uyarıda bulunurdu.

Peygamberimiz in güzel davranışlarını hayatımıza hayat kılabilirsek, hayat o zaman yaşanılır bir hale gelecek ve sıkıntılarımız o zaman azalacaktır.

Alıntıdır
 
  • Beğen
Tepkiler: ALPARS™
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt