Hücre ve yapısı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Albert Einstein

Albert Einstein

Üye
    Konu Sahibi
Hücre ve yapısı
HÜCRENİN YAPISI

Her ne kadar hücrelerin boyu ve şekli değişik türlerde ve bir türün çeşitli dokularında farklı ise de,bazı özel durumlar dışında hücrelerin ortalama boyu 10-15 mikron arasında değişir.En küçük hücrelere örnek olarak parazit tek hücrelileri gösterebiliriz,bunların boyları 0.2-0.5 mikron arasında olup ışık mikroskobunda güçlükle görülür veya görülemezler.bunun yanısıra gözle görülebilen oldukça büyük hücreler de vardır.Örneğin tek hücrelilerden bazı silli hayvanlar ve yumurta hücreleri.Yumurta hücreleri içlerinde yedek besin maddesinin (vitellus) fazlaca birikmesi nedeniyle oldukça büyük hücrelerdir,bazı kuş yumurtalarının çapları birkaç cm olduğu gibi devekuşu yumurtası 75 mm çaptadır.Boy bakımından en uzun hücrelere örnek olarak sinir hücrelerini verebiliriz,bazı sinir hücreleri bir m boyda olabilir. ????:




Genellikle hücrelerin şekli sabittir.Fakat özel görev yapmak için farklılaşan hücrelerde esas şekil aynı olmamakla beraber, hayvan grupları arasında farklar vardır. Epitel, kas ve sinir hücrelerinin değişmeyen şekillerine karşın, akyuvarlar ve tek hücreli hayvanlardan amiplerin şekiller değişebilir. Belli bir dokuyu oluşturan hücrelerin büyüklükleri oldukça sabittir. Örneğin; at ve farenin böbrek ve karaciğer hücreleri, birbirleri ile karşılaştırılırsa hemen hemen aynı büyüklüktedir. Organlar arasındaki büyüklük farkı onları oluşturan hücrelerin sayısından ileri gelir. ????:






Hücrelerinin şekillerinin çok değişik olması nedeniyle bütün hücreleri içeren bir hücre şekli göstermek olanaksızdır. Bununla beraber bütün hücrelerde mikroskobik yapı bakımından ortak kısımlar vardır. Bu ortak kısımlar:
1. Hücreyi dış ortamdan ayıran hücre zarı
2. Stoplazma ve stoplazma içinde bulunan çeşitli organeller
3. En iç de hücrenin kontrol merkezi olan nükleostur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt