Hristofyas: Türkiye ve Eroğlu, tavrını değiştirirse çözüm mümkün olabilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Hristofyas: Türkiye ve Eroğlu, tavrını değiştirirse çözüm mümkün olabilir
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas, resmi Atina Haber Ajansı'na verdiği demeçte, Kıbrıs sorununa kısa sürede çözüm bulunmasına yönelik çabalarda isteksiz ve zamana yayılması taraftarı olduğu izlenimi veren açıklamalarda bulundu. Hristofyas, Ankara ve Eroğlu'nun tavrını değiştirmesi halinde 2011 yılı sonuna kadar Kıbrıs'ta çözümün mümkün olduğunu savundu. Bu zamana da "ön şart" koşmayı ihmal etmeyen Hristofyas, "2011 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorunu çözülebilir. Ancak Eroğlu ve Ankara, çözümün özü olan Birleşmiş Milletler'in (BM) tanımladığı gibi bir devlet için tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimliğe ve siyasi eşitliğe dayanan iki bölgeli, iki toplumlu federasyon anlayışına saygı duymaları ve bizim gibi iyi niyet göstermeleri şartıyla." ifadelerini kullandı.

Geçen ay Cenevre'de yapılan üçlü görüşmede KKTC lideri Derviş Eroğlu'nun yapıcı olmadığını iddia eden Hristofyas, "Eroğlu'nun net ve bağlayıcı şekilde 'mülkiyetler' başlığını 'toprak ve yerleşimciler' konusuyla ilişkilendirmeyi kabul etmediğini" söyledi. Hristofyas, Eroğlu'nun "Türk tarafındaki Türkiyeli yerleşimcilerin tam sayısını tespit için BM'nin nüfus sayımı yapması teklifine de olumlu cevap vermediğini" söyledi.

Hristofyas, Mart ya da Nisan ayında BM Genel Sekreteri ve Eroğlu arasında yapılacak görüşme için ön koşul ileri sürmediğini belirtti. Hristofyas, "Yunan hükümetinin kapsamlı müzakerelerde 'sadece seyirci' olduğuna dair iddiaları da reddetti. Rum lider, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşme teklifinde bir gelişme olmadığını kaydetti.

Hristofyas, Rum tarafı ile Yunanistan arasında Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) belirlenmesi konusunda anlaşma imzalanıp imzalanmayacağına dair açık konuşmak yerine, "Yapacağım görüşmenin gündemi, Kıbrıs ve Yunanistan'ı ilgilendiren konuları içeriyor" demekle yetindi.

Yunan basın yayın organları, Başbakan Papandreu-Hristofyas görüşmesinde Kıbrıs sorunu dışında Rum Yönetimi ile İsrail arasında anlaşması imzalanan MEB ile enerji konusunun ele alınacağını yazdı. Rum lider ve Papandreu, bugün sabah saatlerinde görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenleyecekler.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
359
Haydar
Haydar
Cevap
6
Görüntüleme
500
OttomaN TigeR
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
390
bydexer
bRuTaL`
Cevap
0
Görüntüleme
331
bRuTaL`
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
381
Haydar


Üst Alt