Hristiyanlığın Doğuşu ve Yayılışı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Hristiyanlığın Doğuşu ve Yayılışı
hristiyanlık doğuşu, romada hristiyanlığın resmi din olması, havariler ve hıristiyanlığın yayılışı

Aslı bozulmuş semavi dinlerden Hristiyanlığın kurucusu ve peygamberi Hz. İsa’dır (A.S.). Hz. İsa, Roma İmparatoru Avgustus zamanında, Filistin’de Kudüs şehrinde doğdu. Annesi Hz. Meryem’dir. Babasız dünyaya gelmiştir. Hz. İsa 30 yaşında iken Yahudilere (Israiloğullan) peygamber olarak gönderildi. Kendisine mukaddes kitap İncil verildi. İncil’de Allah’ın (C.C) bir olduğu, İsa’nın Allah’ın kulu ve peygamberi olduğu ve bunlardan sonra ahir zamanda Ahmed (diğer adı Muhammed) adlı bir peygamberin geleceği yazılı idi.

Hz. İsa, insanlar arasında sevgi, saygı ve sulh hislerini yerleştirmeye çalıştı. Yahudilere sapık yolda olduklarını, ahlaklannm bozulduğunu, yaptıklan ibadetlerin doğru olmadığını, doğru yolun kendisinin gösterdiği yol olduğunu bildirdi. Hz. İsa’ya inanmayan Yahudiler, kendisini Kudüs’teki Roma valisine şikayet ettiler. Roma valisi, Hz. tsa’nın yakalanarak çarmıha gerilmesini emretti. Havarilerinden Yehuda (Judas), onu az bir para, menfaat karşılığı Romalılara ihbar ederek, saklandığı yeri bildirdi.

Yehuda, askerler ile birlikte onun yerini göstermeye gittiğinde Allah onu Hz. İsa’nın şekline çevirdi. Askerler Hz. Isa sanarak Yehuda’yı çarmıha gerdiler. Allah, Hz. İsa’yı göğe çıkardı. Bu vak’a Kur’an-ı Kerim’de açıkça bildirilmektedir: “Bu, bir de inkarlarından, Meryem’e büyük iftirada bulunmalarından, Allah’ın Resulü Meryem oğlu İsa’yı “öldürdük” demelerinden ötürüdür. Yoksa onu öldürmediler ve haça germediler. Fakat onlara öyle göründü. Bu husustaki bilgileri, ancak zan etmekten ibarettir. Onu asmadılar, onu öldürmediler. Bilakis, Allah O’nu kendi katına yükseltti. Allah güçlüdür, hakimdir.” (Nisa Sûresi 156-158. ayetler)
Hz. isa’ya inanmış olan 12 kişi, çeşitli ülkelerde Hristiyanlığı yaymaya çalıştılar. Bunlara havari (yardımcı) denir.

Hristiyanlığın Yayılışı
Hıristiyanlık, I. yüzyıldan itibaren Havariler sayesinde Roma imparatorluğu içinde yayılmaya başladı, özellikle fakir halk arasında gizlice yayıldı. Sonradan, Romalı soylu ve zengin vatandaşlar arasında da inananlar çoğaldı. Hristiyanlara karşı savaş açıldı. Hristiyanlar vahşi hayvanlara atıldı, yakıldı ve idam edildi. Mensupları birbirini kardeş gibi seven, aralarında rütbe ve sınıf farkı bulunmayan Hristiyanlık; Roma İmparatorluğu içinde hızla yayıldı.

Romalılar, fakirlerin, köylülerin ve kölelerin dini olarak baktıkları Hristiyanlığın, işkence ve zorbalıkla yıkılamayacağını anladılar. Devlet adamları ve imparatorlar da bu dini kabul etmeye başladılar.
Roma imparatoru Kostantinus, Milano Fermanı ile (313) Hristiyanlığın serbest bir din olduğunu bildirdi. Nihayet imparator Büyük Teodosius (379-395) Hristiyanlığı Roma’nın resmi dini olarak kabul ve ilan etti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt