Hocazade Kısaca Hayatı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Hocazade Kısaca Hayatı
Hocazade Kısaca Hayatı


Hocazade Kısaca Yaşamı



Hocazade Efendi, Fâtih Sultan Mehmed devri Osmanlı âlimlerinin en büyüklerindendir. Asıl İsmi Mustafa bin Yûsuf bin Sâlih, künyesi Hocazâde'dir. Bursa'da doğmuştur, doğum târihi bilinmemektedir. 1488 (H.893) senesinde Bursa'da vefât etmiştir.

Babası ticâretle meşgûl olan büyük servet sâhibi bir tüccar idi. Âilesi ve çocukları son derece bolluk ve refah içindeydi. Hocazade ise Babasının mesleğini terk edip ilim öğrenmeye yöneldi. Babası bu isteğine râzı olmadı.

Bir gün babası ve kardeşleriyle birlikte Emir Sultan hazretlerinin talebelerinden Şeyh Velî Şemsüddîn'in konağına gitmişlerdi. Şeyh hazretleri; "Bunlar kimlerdir?" diye sorunca babası; "Oğullarımdır." dedi. Sonra iyi giyimli ve neşeli çocukların yanında sefil giyimli ve üzüntülü bir halde duran Mustafa'ya bakarak; "Ya bu kimdir?" diye sordu. Babası; "O da oğlumdur." cevâbını verince Şeyh hazretleri onun bu tutumunu beğenmedi. "Neden çocuklarına eşit şekilde davranmıyorsun?" diye sordu. Babası; "Bu benim işimi bıraktı ticârî işlerimle ilgilenmiyor başka bir yol tuttu. Onun için bunu gözümden çıkarmışım." diye cevapladı.

Şeyh Şemsüddî elbette bu çocuğun yaptığı doğrudur diye pekçok nasihatler ettiyse de Yûsuf kabûl etmedi. Onlar giderlerken Mustafa'yı yanına çağırıp tatlı nasîhatlerle yüreğinde yumaklaşan kırgınlıkları giderdi ve; "Bu perişan hâline bakıp sakın ilim yolundan ayrılma çünkü doğrusu senin yaptığındır. Babanın düşündüğü doğru değildir. Bu yolda bütün iyi hasletleri güzellikleri ve kemâlâtı kendinde toplamak vardır. İlmin şerefi seni öyle bir mertebeye ulaştıracak ki baban makâmının yüceliğinden şaşıracak kardeşlerin de kapında hizmetine duracaklardır." diye teselli etti.

Öyle de oldu. Hocazade gün geldi devrinin en büyük alimlerinden biri oldu ve ölene kadar da öyle devam etti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt