Halkın Dediğini Yapın

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

jöly

Üye
    Konu Sahibi
Halkın Dediğini Yapın
Gazi'nin "Milletin Malıdır" diye tabir ettiği, tüm Milli Meselelerinin görüşüldüğü "sofra"sından sorumlu Sofracıbaşı İbrahim Erguvan'dan bir anı;

-Atatürk sadece sofarasına davet ettiği kişilerle değil, bizim gibi hizmetindekilerle bile tartışır, danışırdı!
Bir gece yine sofrayı hazırlamıştım. O sırada CHP Genel Sekreteri Recep Peker ile Maliye Bkanalığı'ndan bir kaç yüksek memurun geldikleri haber verildi Atatürk'e...

Atatürk Recep Peker'i görünce;
-"Hayrola Recep?" dedi.

Ata'nın bu lafından Recep Bey ve arkadaşlarının sofraya davetli olmadığı anlaşılmıştı.

Recep Bey:
-Bir maruzatımız var Paşa hazretleri..
Diyerek söze başladı.
Bütçede açık varmış, ekmeğe bir kuruş zam yapıp açığı bu suretle kapatmak istiyorlarmış..

Gazi önce:
-"Ben milletin ekmeğiyle oynamak istemem.. Başka bir gelir kaynağı ulunuz." dedi.

Sonra da hemen bana dönerek:
-"Hem bakalım bir de halka soralım. O ne der bu işe?" dedi.

Ben:
-'Paşam, halkımız karnını ekmekle doyuruyor. Ekmeğe bir kuruş zam yapılırsa bu zam sadece fakir halkın sırtına yüklenmiş olur. Ama şayet unun çuvalına bir lira zam yapılırsa o zaman zam, zengine de fukaraya da aynı oranda yansır.. Çünkü zengini, ekmeğe gelen zam belki de az etkiler ama onlar yiyecekleri börekle, baklavayla hatta bisküvi ve pastayla zamma katılmış olurlar...' deyince Gazi'nin yüzü güldü ve Recep Bey'e:

-"Siz halkın dediğini yapınız." diye emir verdi ve "sofra"ya doğru yürüdü...

thebora

Üye
çok güzel bir paylaşım,teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...