Hafız Osman Efendi Kısaca Hayatı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Hafız Osman Efendi Kısaca Hayatı
Hafız Osman Efendi Kimdir



Hafız Osman Efendi Kısaca Hayatı

Hafız Osman Efendi Osmanlı alim ve hatatlarından. İsmi, Osman olup, 1642 (H. 1052) tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Haseki Camii müezzini Ali Efendidir. 1698 (H. 1110) tarihinde İstanbul’da vefat edip, müdavimi olduğu Kocamustafapaşa’daki Sünbül Efendi Dergahı bahçesine defnedildi.

Küçük yaşta Kur’an-ı kerimi ezberlediğinden Hafız Osman adıyla anılmaya başlandı. Kur’an-ı kerime karşı hürmet ve edebi ile dikkati çekti. Sadrazam Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa tarafından himaye edildi. İstidad (kabiliyet) ve hevesi dikkate alınarak, hat ustalarından Derviş Ali Efendiden ders alması temin edildi.

Zamanında hattan bahsedilen her yerde Hafız Osman akla geldi. Devrin padişahı Sultan İkinci Mustafa Hana hat dersleri verdi. Hafız Osman Efendi yazı yazarken, padişah, hokkasını tutardı. Sultan Üçüncü Ahmed Han da Hafız Osman’ın hat dersi verdiği talebeleri arasındaydı.

Eserlerini yeğeni Hafız Mustafa Çelebi ve Ahdeb Hasan Çelebi süslemiştir. Hafız Osman hattı ile yazılan mushaf-ı şerifler tab’ edilerek bütün dünyaya yayılmıştır.

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi, Anbarizade Ali Efendi, Hasan Üsküdari, Bursalı Mehmed, İbrahim, Derviş Mehmed, Kevkek ve Yusuf-i Rumi yetiştirdiği talebelerin en Ünlülarıdır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt