Superfan
Üye
Güneş Yanığı Kaşıntısı ve Korunma yolları
Yanık:Yanık 1 den 4 e kadar olan 4 kademede derecelendirilir. 1. derece yanıklarda deri üzerinde kızarıklık ve bununla birlikte acı hissi vardır. 2. derece yanıklarda deri de kabartılar ve su toplamaları görülür. Fazlaca acı hissi vardır. 3. derece yanıklarda doku kayıpları mevcuttur ve yanık dokular kasları da kapsayabilmektedir. Alt deri bu yanıktan etkilenmiştir. 3. derece yanıklar geri dönüşsüzdür. Kaynaklarda pak bahsedilmeyen 4. derece yanıkta yanık kemiğe kadar işlemiş ve dokularda kömürleşme meydana gelmiştir.
Güneş Yanığı:Güneş yanığı, 2. dereceye kadar olabilen bir yanık şeklidir. Güneş yanığı hafif kızarıklık ve deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi şeklinde kendini hissettirebilir. Diğer yandan güneş yanığı 2. dereceden yanık mertebesine ulaştığında üst deri kabarır ve su toplar. Bu durumda ciddi acı hissi vardır ve deride deformasyonlar olabilmektedir.
Güneş Yanığı Kaşıntısı:Güneş yanığının vücudumuzda belirmesinden sonra 2-3 gün içinde oluşan kaşıntılardır.
Güneş Yanığından Korunma Yolları:
-Güneş altında uzun süre kalınmamalıdır.Fakat bronzlaşmak isteyenler varsa bu kişiler belirli ve kısa süreli aralıklarla güneş altında kalmalılar.Bu bahsettiğim süre 25-35 dakikayı geçmemelidir.
-Yüksek faktörlü güneş kremi kullanmalıyız.Güneş altına girmeden önce vücudumuzu güneş kremiyle ovalamalıyız.Fakat burada güneş kreminin kalitesine dikkat etmeliyiz.Piyasadaki güneş kremlerinin bazıları sadece yağdan oluşmaktadır.Hiç bir koruyucu etkiye sahip değillerdir.Eğer suya giriyor ve ya çok terliyorsanız 1-2 saatte bir güneş kremini tekrar sürmelisiniz.
-Güneş gözlüğü kullanarak da göz ve çevresini güneşten koruyabiliriz.
-Şapka, kısa şort gibi koruyucu giysiler giyebilirsiniz.
Güneş Yanığının belirtileri:
-Vücudunuzda acı verici ve kesilmeyen kaşıntılar
-Vücudunuzda kızarıklık, yara ve su toplamlarının görülmesi
-Dokunmalarda ve ani hareketlerde acı hissedilmesi
-Sıcaklık hissi güneş yanığının önemli belirtileridir.
Güneş Yanığı için yapılması gerekenler:
Bu konuda önce doktorunuzun tavsiyesini dinlemeniz gerekir.Ama imkanınız yok ve durum çok vahim ise o zaman bahsedeceklerimi iyice anlamalısınız.
-Eğer acınız fazlaysa ağrı kesici kullanabilirsiniz.
-Güneş yanığı kaşıntısı için antihistaminik adı verilen haplar, şuruplar ve losyonlar kullanabilirsiniz.Bunları eczaneden temin edebilirsiniz.Reçete ile verirler.Eğer güneş yanığı fazlaysa günde 3 kez olmak üzere 2 gün boyunca sürmelisiniz.
-Zeytinyağı ve bir miktar suyu karıştırıp yanık bölgeye sürülebilirsiniz.
-Ilık bir duş alarak acı hissini azaltabilirsiniz.
-Yulaf unu içeren banyo malzemeleri kullanın.Bunlar acı hissini azaltabilir.
Güneş Yanığı için yapılmaması gerekenler:
-Vücudunuza salça, yoğurt gibi maddeleri sürmeyin.Bunlar bir etki oluşturmaz.Hatta enfeksiyon riskini arttırabilir.
-Vücudunuzu kesici, sivri cisimlerle ve ya tırnaklarınızla kaşımayın.Bunlar derinize zarar verir.Enfeksiyon riskini arttırabilir.
-Derinizi kazımayın ve kaldırmayın.Enfeksiyon riskini arttırabilir.
Eğer doktora gitme gibi bir şansınız varsa hiç bir şey denemeden doktora gidin!
Bazı yerler alıntıdır.Bazılarını kendim yazdım.
- - - Eklendi - - -
Not : Bende yanıyorum.O yüzden yazdım .D
Güneş Yanığı:Güneş yanığı, 2. dereceye kadar olabilen bir yanık şeklidir. Güneş yanığı hafif kızarıklık ve deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi şeklinde kendini hissettirebilir. Diğer yandan güneş yanığı 2. dereceden yanık mertebesine ulaştığında üst deri kabarır ve su toplar. Bu durumda ciddi acı hissi vardır ve deride deformasyonlar olabilmektedir.
Güneş Yanığı Kaşıntısı:Güneş yanığının vücudumuzda belirmesinden sonra 2-3 gün içinde oluşan kaşıntılardır.
Güneş Yanığından Korunma Yolları:
-Güneş altında uzun süre kalınmamalıdır.Fakat bronzlaşmak isteyenler varsa bu kişiler belirli ve kısa süreli aralıklarla güneş altında kalmalılar.Bu bahsettiğim süre 25-35 dakikayı geçmemelidir.
-Yüksek faktörlü güneş kremi kullanmalıyız.Güneş altına girmeden önce vücudumuzu güneş kremiyle ovalamalıyız.Fakat burada güneş kreminin kalitesine dikkat etmeliyiz.Piyasadaki güneş kremlerinin bazıları sadece yağdan oluşmaktadır.Hiç bir koruyucu etkiye sahip değillerdir.Eğer suya giriyor ve ya çok terliyorsanız 1-2 saatte bir güneş kremini tekrar sürmelisiniz.
-Güneş gözlüğü kullanarak da göz ve çevresini güneşten koruyabiliriz.
-Şapka, kısa şort gibi koruyucu giysiler giyebilirsiniz.
Güneş Yanığının belirtileri:
-Vücudunuzda acı verici ve kesilmeyen kaşıntılar
-Vücudunuzda kızarıklık, yara ve su toplamlarının görülmesi
-Dokunmalarda ve ani hareketlerde acı hissedilmesi
-Sıcaklık hissi güneş yanığının önemli belirtileridir.
Güneş Yanığı için yapılması gerekenler:
Bu konuda önce doktorunuzun tavsiyesini dinlemeniz gerekir.Ama imkanınız yok ve durum çok vahim ise o zaman bahsedeceklerimi iyice anlamalısınız.
-Eğer acınız fazlaysa ağrı kesici kullanabilirsiniz.
-Güneş yanığı kaşıntısı için antihistaminik adı verilen haplar, şuruplar ve losyonlar kullanabilirsiniz.Bunları eczaneden temin edebilirsiniz.Reçete ile verirler.Eğer güneş yanığı fazlaysa günde 3 kez olmak üzere 2 gün boyunca sürmelisiniz.
-Zeytinyağı ve bir miktar suyu karıştırıp yanık bölgeye sürülebilirsiniz.
-Ilık bir duş alarak acı hissini azaltabilirsiniz.
-Yulaf unu içeren banyo malzemeleri kullanın.Bunlar acı hissini azaltabilir.
Güneş Yanığı için yapılmaması gerekenler:
-Vücudunuza salça, yoğurt gibi maddeleri sürmeyin.Bunlar bir etki oluşturmaz.Hatta enfeksiyon riskini arttırabilir.
-Vücudunuzu kesici, sivri cisimlerle ve ya tırnaklarınızla kaşımayın.Bunlar derinize zarar verir.Enfeksiyon riskini arttırabilir.
-Derinizi kazımayın ve kaldırmayın.Enfeksiyon riskini arttırabilir.
Eğer doktora gitme gibi bir şansınız varsa hiç bir şey denemeden doktora gidin!
Bazı yerler alıntıdır.Bazılarını kendim yazdım.
- - - Eklendi - - -
Not : Bende yanıyorum.O yüzden yazdım .D