Güneş Sisteminde Bir Dev Volkan: "Olympus Mons" 24 Km...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Güneş Sisteminde Bir Dev Volkan: "Olympus Mons" 24 Km...
Güneş Sisteminde Bir Dev Volkan: "Olympus Mons"



Olympus Mons Güneş Sistemi'deki en yüksek volkan ve dağdır. Dağ Mars gezegeninde yaklaşık olarak 18.4°N 134°W / 18, -134. koordinatlarından yer alır. Dünya'nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırılırsa üç kat daha yüksektir.

Dev volkan Olympus Dağı (Latincede Olympus Mons) güneş sistemindeki ve bilinen evrendeki en yüksek dağdır.






24 km yüksekliğinde ve 624 km genişliğindeki bu dağ Everest Dağı’nın yaklaşık üç katı uzunluğundadır ve o kadar geniştir ki, tabanı Arizona’yı ya da Britanya adalarının bulunduğu alanın tamamını kaplayabilir.

Dağın tepesindeki kraterin genişliği yaklaşık 72 km’ iken, derinliği 3 km’den fazladır; Yani Londra’yı rahatlıkla kapsayacak kadar büyük.
Olympus Mons birçok kişinin kafasındaki dağ tanımına uymaz. Bu dağın tepesi düzdür (suyu çekilmiş bir denizdeki geniş bir plato gibi) ve yamaçları dik bile değildir. Bu yamaçlardaki 1 ila 3 derece arasındaki hafif eğim, bu dağa tırmandığınızda ter bile atmayacağınız anlamına geliyor.

Aslında dağları yüksekliklerine göre ( öyle bildirilmiştir ) ölçeriz. Onları boyutlarına göre ( öyle bildirilmiştir ) ölçseydik, herhangi bir dağı, bir dağ silsilesinde geri kalanlardan ayırmak Anlam(sız) olurdu. Böyle olsaydı, Everest Dağı Olympus Mons’u gölgede bırakırdı. Çünkü Everest Dağı, yaklaşık 2400 km uzunluğundaki dev Himalaya-Kara-kurum-Hindukuş-Pamir sıradağlarının bir parçasıdır.


 
jackalx_06

jackalx_06

Üye
ilginç bir olay ,elinize sağlık.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt