"Gümüş", Gazze'de öfkeye yol açtı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamnoble

dreamnoble

Üye
    Konu Sahibi
"Gümüş", Gazze'de öfkeye yol açtı


Suudi kanalı MBC'de yayınlanmaya başladıktan sonra bir anda Arap dünyasında bir numara olan Türk dizisi "Gümüş", Gazze'de ise öfkeye yol açtı.
Dizi sadece Suduia Arabistan, Ürdün, Kuveyt gibi Arap ülkelerinde değil, aynı zamanda Gazze Şeridi'ndeki göçmenler tarafından da izleniyor. Ancak uzmanlara göre Arap kadınlarını televizyon karşısına çeken sadece "dizinin sarı saçlı, renkli gözlü, uzun boylu kahramanı" değil. Dizinin başrol oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ'un dizideki eşi Gümüş'e karşı ilgili davranışı, onun bağımsızlığını desteklemesi, moda tasarımcısı olarak hayallerine destek olması, erkek odaklı ve muhafazakar toplumlarda pek rastlanan bir tutum değil. Bu durum da dizinin izlendiği bazı yerlerde aileler arasında tartışmalara yol açabiliyor.
Gümüş karakteri, modern bir kadın portresi çizerken, dizi hem Suudi Arabistan'da hem de Batı Şeria'da din alimleri tarafından çoktan "gayri ahlaki" olarak nitelendi bile. Batı Şeria'da yaşayan 24 yaşındaki ev hanımı Heba Hamdan, "Kocama ondan (dizideki Mehmet karakterinden) kendisine nasıl davranacağını ve özen göstereceğini, kendisini nasıl seveceğini öğrenmesini istedim" diyor. Heba, diziden aldığı ilhamla da iş aramaya başladığını belirtiyor.
Dizide karakterlerin oruç tutması veya başrol oyuncularının aileleri tarafından tanıştırılarak evlenmeleri gibi Arap dünyasıyla örtüşen yanları var. Ancak yemeklerde içki içilmesi, evlilik dışı cinsel ilişkiler ise tam tersine gözüküyor.
Batı Şeria'daki Bir Zeit Üniversitesi'nden kadın çalışmaları alanında uzman olan Profesör Islah Jad, "Bu dizi, farklı yaşayan Müslümanlar olduğunu gösteriyor" diye konuşuyor.
Batı Şeria'da Hamas grubunun milletvekillerinden olan ve vaizlik yapan Hamid Bitavi, "Bu diziler bizim İslam dinimiz, geleneğimiz ve değerlerimizle çatışıyor" diyor.
Ancak Batı Şeria'daki birçok poster dükkanında Yaser Arafat ve Saddam Hüseyin posterlerinin yerini Mehmet ve Gümüş'ün posterleri almış durumda. Gazze'de bir dükkan ise dizi oyuncularının giydiği elbiselerin benzerlerini satıyor ve reklamını da bu şekilde yapıyor.
Suudi Arabistan'ın El Vatan gazetesinde geçtiğimiz günlerde çirkin suratlı bir kişi, elinde Kıvanç Tatlıtuğ'un posteriyle plastik cerrahi doktoruna giderken resmedilen bir karikatür yayınlanmıştı.
Aynı şekilde Batı Şeria'da yaşayan bir devlet memuru olan Muhammed Darağmeh isimli Filistinli, diziyi veren MBC kanalını evlerinde izleyemediklerini, ancak ailesinin ısrarıyla diziyi izlemek için sürekli olarak amcalarının evine gittiklerini söylüyor.
Hamas yönetimindeki Gazze'de de Gümüş dizisini izlemek oldukça zor. Çoğu zaman elektirikler gidiyor ve dizi izlenemiyor. Ancak diziyi bu sebepten kaçıranlar, alarmlarını dizinin sabah erken saatlerde verilen tekrarını izlemek için kuruyor.
Dizi Filistin'in Şati göçmen kampında da oldukça popüler. Genç kızlar genelde bir araya gelerek diziyi hep beraber izliyor. Bu gençlerden 17 yaşındaki Ala Hamami, "bağımsız" olduğundan dolayı "Gümüş"e saygı duyduğunu söylüyor. Hamami, "Bu diziler gelecekte kadınlara güç verecek" diye düşünüyor.
Türkiye ve Gazze arasındaki kültür farkı ise dizideki bir sahneyle ortaya çıkıyor. Dizide Mehmet eşi Gümüş'ün odasına girerek yanına uzandığında kızlar hemen kanalı değiştiriyor.
Gümüş dizisinin Arap dünyasındaki etkisinin ne zaman biteceğini kestirmek güç. Dizinin sezon finali ise Ramazan ayından hemen önce 30 Ağustos'ta yapılacak.
 


-iBoRotTi-

-iBoRotTi-

Üye
çokta önemliyidi:)
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Yobazlar hemen karşı çıkarlar tabii... Köleleri elden gidecek ne de olsa...
 
akula

akula

Üye
praetor282 hah ayağını kaldır demek istedigim buydu işte
 
akula

akula

Üye
senin anladıgını biliyorum :) demek istegim senin yazdıgın benim yazdıgımdan daha dogru anlamında
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Benim de demek istediğim ben senin söylediğini anladım ve hem sana destek vermek için hem de konudaki düşüncemi açıklamak için yazdım... Amma yanlış anladık :kop:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

bydexer
Cevap
2
Görüntüleme
446
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
576
x-scarface
umitgul18
Cevap
5
Görüntüleme
222K
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
496
Doğuş Pertez


Üst Alt