Görme Engelliler İçin İnternet

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Görme Engelliler İçin İnternet
Görme engelliler bilgisayarları genellikle ekran okuyucularla kullanıyorlardı. Yüksek maliyetli bu yazılımların alternatifi çıkmak üzere.
Hem de ücretsiz ve web tabanlı...

Bugüne kadar görme engelliler için geliştirilen yazılımlar, prensipte ekrandakilerin okunması temeline dayanıyordu. Bu tipteki yazılımların 1000$'lar seviyesinde olması da onların kütüphane veya internet kafeler gibi mekanlarda yer alamamasına neden oluyordu. Ancak artık hem ücretsiz hem de web tabanlı bir program var.

WebAnywhere adıyla anılan program Washington Üniversitesi'nden bir grup öğrenci tarafından proje olarak geliştiriliyor. Bilgisayarlara kurulması gerekmeyen yazılım, internet üzerinde çalışan bir uygulama. Görme engellilerin yüksek oranda bilgisayarı kullanabilmesine olanak sağlayan yazılım, Jeffrey Bigham öncülüğünde geliştiriliyor. Amacını ise "görme engellilerin de havaalanında uçak kalkış saatlerini kontrol edebilmesi, otobüsün güzergahını öğrenebilmesi veya hızlıca bir e-posta gönderebilmesini istiyorum." diye açıklıyor.

WebAnywhere programının çalıştırılabilmesi için kişinin internete girmiş olması gerekiyor. Bu da normal şartlarda görme engelli birisi için sesli komut veya birisinin yardımıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak Bigham'ın araştırmalarına göre web kurdu olan görme engelli çoğu kullanıcı klavye kısayollarını çok iyi biliyor veya ne zaman yardım isteyeceğinin farkında. İnternete bağlanıldıktan sonra kişiler WebAnywhere tarayıcısını kullanabiliyor. Bu özel uygulama link verebiliyor veya herhangi bir sayfayı sesli olarak okuyabiliyor. Elbette sistemde bir kulaklık veya hoparlörün yer alması kaydıyla. Aynı zamanda başlıklar ve sekmeler arasında geçişlere de olanak sağlıyor.

Açık kaynak tabanlı olarak düşünülen uygulamanın kısa zamanda kaliteli yazılımcıların da yardımıyla çok daha ileriye götürülebileceği tahmin ediliyor. Öte yandan ticari bir arama motorunun WebAnywhere'i sistemin bir parçası olarak monte etme şansı da var. Projenin başındaki araştırma görevlisi Richard Ladner, bir sonraki hayallerini ise görme engelli kişilere kendi web sayfalarını tasarlatmak olarak açıklıyor. Böylelikle iletişimin ve bilgiye herkes tarafından ulaşılabilirliğinin daha da artacağı umut ediliyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt