Googledan Dijital Kütüphaneye 3 Milyon Dolarlık Destek.

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Googledan Dijital Kütüphaneye 3 Milyon Dolarlık Destek.
Google, “Dijital Dünya Kütüphanesi” için 3 milyon dolarlık bağışta bulundu.

<div align="center"></div>

Son birkaç yıl içerisinde hızla büyüyerek bir internet devi haline dönüşen arama motoru Google, dünyada nadir bulunan belgelerin birer dijital kopyasını bünyesinde barındıracak bir &#8220;Dijital Dünya Kütüphanesi&#8221; kurmayı planlayan ABD Kongre Kütüphanesi&#8217;ne proje için 3 milyon dolarlık bağışta bulundu.

Google, yaptığı bağışla &#8216;Dijital Dünya Kütüphanesi&#8217; için destek veren ilk şirket olurken, 5 ay önce şekillenmeye başlayan projenin, Kongre Kütüphanesi&#8217;nin 11 yıl önce başlattığı &#8216;Amerikan Hafızası&#8217; projesini model alacağı kaydedildi.

Bugüne kadar aldığı 48 milyon dolarlık bağış ve 15 milyon dolarlık federal yardım ile faaliyetlerini sürdüren &#8220;Amerikan Hafızası&#8221; projesi bünyesinde ABD&#8217;nin ilk haritalarından ilk fotoğraflarına, Amerikan İç Savaşı sırasındaki yazışmalardan diğer değerli belgelere kadar 10 milyondan fazla doküman toplanmış durumda.

Benzer bir çalışmayı ABD ve Avrupa dışındaki kültürler için de gerçekleştirmeyi amaçlayan proje, bu amaçla Çin, Hindistan ve İslam dünyasından toplanacak dokümanla bir &#8216;Dijital Dünya Kütüphanesi&#8217; kurmayı amaçlıyor.

Bu arada, yaptıkları bağış hakkında bir açıklama yapan Google&#8217;ın kurucularından Sergey Brin, dünyanın bütün bilgilerinin evrensel olarak erişilebilir ve faydalı olmasını kendilerine görev edindiklerini belirterek ve yaptıkları bağışın kendileri için bir hayır işi olduğunu kaydetti.

Google, geçen yıl başlattığı bir proje ile ABD&#8217;nin 5 büyük kütüphanesinin milyonlarca kitabını tarayarak dijital olarak sanal dünyada hizmete sunmaya başlamıştı. Ancak bu proje ülkenin önde gelen yayıncılarının telif hakları davaları ile tehlikeye girmişti.

&#8220;Dijital Dünya Kütüphanesi&#8217;nin ise artık telif hakları koruması altında olmayan belgelere odaklanacağı belirtiliyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt