Göktaşındaki sır!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Necmati

Necmati

Üye
    Konu Sahibi
Göktaşındaki sır!


Fransa'nın güneybatısındaki Orgueil köyünün yakınlarına 1864 yılında düşen ünlü bir göktaşı, daha Güneş Sistemi doğmadan meydana gelen bir yıldız patlamasının esrarını aydınlattı.

Amerikalı ve Fransız bilim insanlarından oluşan bir ekip, 9 kilosu Fransa'nın başkenti Paris'teki Doğa Tarihi müzesinde saklanan göktaşında, Güneş Sistemi'nin doğmasından çok önce meydana gelen süpernovadan iz bulunduğunu bildirdi.
Bilim insanlarına göre, ömrü bitiğinde, bir yıldız patlıyor ve bu patlama sonucu dağılan kimyevi maddeler uzaya yayılıp onu zenginleştiriyor.
Bilim insanları, bazı göktaşları üzerinde yaptıkları 40 yıl süren araştırmalar sayesinde, 4 buçuk milyar yıl önce bir yıldızın patladığını biliyorlardı, yalnız Fransa'nın Orgueil köyünün yakınlarına düşen göktaşındaki örnekte olduğu gibi, bazı göktaşlarındaki krom birikmesini anlayamıyorlardı.
Orgueil köyünün yakınlarına düşen göktaşından aldıkları bin 500 taş parçacığını tahlil eden Amerikalı ve Fransız bilim insanları, krom 54 zengini özel bir nanopartiküle rastladıklarını açıkladılar.
Amerikan bilim dergisi "The Astrophysical Journal"'da yayımladıkları araştırmada, bilim insanları, bu sözkonusu nanopartikülün Güneş sistemi doğmadan önce de var olduğunu ve Güneş sisteminin oluşumuna katkıda bulunduğuna işaret ediyorlar.
Araştırmaya göre, Güneş sisteminin oluşmasını sağlayan gaz ve toz bulutlarına süpernova tarafından seripştirilen krom 54 zengini nanopartiküler, Güneşin, gezegenlerin ve göktaşların oluşumu sırasında boylarına göre ayıklandılar ve aşırı miktarda nanopartikül, Orgueil köyünün yakınlarına düşen göktaşında birikti.
Araştırma, sözkonusu nanopartikülerin boyunun bir saç tellinden daha da ince olduğunu belirtiyor.
Araştırma, bilim insanlarının yeni tahliller sayesinde hangi süpernova türlerinin bu krom zengini parçacıkları meydana getirdiğini anlayabileceklerini ifade ediyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j


kol@j

kol@j

Üye
Allah kimseyi süper novasız bırakmasın...

bu gök taşı aramalarında ilk amaç canlılık arayışı galiba...
 
Necmati

Necmati

Üye
    Konu Sahibi
Temperature

Temperature

Üye
Fransızlar kimmiş en iyisini amerikalılar yapar :ehe
 
Paranoya

Paranoya

Üye
:hmmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt