<span style="color:#990000">
Veri Yedekleme Sanatı III - Norton Ghost</span>
Norton Ghost, çoklu sistemlerde, networklerde kullanılan son derece etkili bir program. Ghost kısacası, harddiskinizin fotoğrafını çekiyor, klonluyor ve bu fotoğrafı gerektiğinde kullanıyor. Örnek olarak, internet cafede aynı sistem özelliklerine sahip onlarca makinanıza teker teker oturup sistem ve oyun kurmak son derece zahmetli bir iş. Ama Ghost sayesinde bu işlemleri sadece bir makinada yapar ve bu işlemleri yaptığınız makinanın harddiskinin fotoğrafını çekerek, klonlayarak diğer makinalarınızın harddiskine de bu fotoğrafı ,ghost sayesinde yağıştırırsanız, hem seri bir şekilde çalışmış olursunuz hem de fiziksel olarak büyük bir yorgunluktan kurtulursunuz.
<div align="center"></div>
Ghost programını Symantec firması üretiyor. Benim şu an elimde olan ve bu yazı dizisinde kullanacağım Ghost sürümü 6.01. Bu sürümden sonra birçok sürüm daha çıktı ama kullanım olarak pek bir fark yok.
1. Adım
Programı edinme...
Eğer bilgisayar dergilerini düzenli olarak takip ediyorsanız, verdiği cdlerde muhakkak Ghost'un bir sürümünü bulabilirsiniz. Bunun dışında tabii kaynağımız yine internet olacak.
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Bu adreslerden programı edinebilirsiniz. Biz bu yazımızda 6.0 sürümünü kullanacağız.
2.Adım
Program Kurulumu
Programın kurulumunda herhangi bir zorlukla karşılaşacağınız zannetmiyorum. Son derece basit bir kurulumu var.
3.Adım
Harddiskimizi Klonlayalım !
Norton Ghost programını biz bu sayımızda harddiskin partitionları arasında klonlama işlemi yapacağız. Elimde fazladan bir disk olmadığı için disk klonlamayı yapmayacağım fakat bölümler(partition) arası klonlamada yapılacak işlemlerle ufak ayrıntılar dışında aynı.
Öncelikle Başlat - Programlar - Norton Ghost - Ghost Explorer ' a giriyoruz. (Bkz Resim A) Burada da Ghost sekmesine gelip Dump Partition 'a tıklıyoruz.( Diskler arasında bir işlem yapacaksanız Dump Disk kısmına tıklayın.) Çıkan Physical Drivers başlıklı pencereden klonlayacağımız bölümü (partititonu) seçiyoruz.(Bkz Resim . Klon dosyamızın çok fazla yer kaplamaması istemiyle sıkıştırma seçeneğini High yapıyoruz.(Bkz Resim C)
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra OK butonuna basıyoruz. Karşımıza klonlama dosyamızı nerey oluşturacağına dair bir pencere çıkacak, burada da diğer paritionumu seçip," yedek_2002_01_01.gho " gibi bir isim vererek(Bkz Resim D) Kaydet butonuna basıyoruz. Yeni bir pencere alt kısımda açılacak. Bu pencerede nortonghost.exe klonlama işlemini yapacak.(Bkz Resim). Yukarıdaki baremetre %100 e geldiğinde bu yeni açılan pencere kendiliğinden kapanacak.
Ve böylece partitionumuzu klonlamış olduk. Klonladığımız bu dosyayı bir cd'ye çekmek daha güzel olacaktır. İleride harddiskimizde meydana gelebilecek fiziksel hatalara karşı bir önlem almış oluruz.
4.Adım
Klon Dosyamıza daha sonra dosya ekleyebilir ya da silebilir miyiz?
Klonlama işlemini yaptık ve klon dosyamızı oluşturduk Ama daha sonra dosya ekleme ya da silme gereği hissettik. Bunu şu şekilde yapabiliriz. Başlat - Programlar - Norton Ghost - Ghost Explorer 'ı açıyoruz. Burada File - Open ile oluşturduğumuz klon dosyasını buluyoruz ve Aç tuşuna basıyoruz. Zamanında klonladığımız dosyalar explorer pencersinde görüntülenecek burada rahatlıkla Sürükle - Bırak tekniğini kullanarak dosya ekleyebileceğimiz gibi bunu pencere içinde de yapabiliriz.(Bkz Resim)
Gerekli işlemlerimizi yaptıktan (dosya ekleme - silme) sonra File - Save Content'e tıklayıp, değişikliklerimizi klon dosyamıza kaydediyoruz.
5.Adım
Peki gerekli olduğunda klon dosyamızı nasıl kullanacağız ?
Gün oldu sistemimiz çöktü. Peki sistemimizi eski haline nasıl getireceğiz, klon dosyamızı nasıl kullanacağız.
Sistemimiz çökmeden önce yapmamız gereken bir şey daha var. Bu, temiz bir diskete ghost.exe dosyasını kopyalamak. Ghost.exe'yi C:\Program Files\ Norton Ghost\ dizini altıda bulabilirsiniz.
Çökmüş sistemimizi temiz bir açılış disketi ile, Bilgisayarı Cd Rom'dan Başlat seçeneğini seçerek açıyoruz. Sistem komut satırına düştüğünde, içinde Ghost.exe bulunan disketi takıp, komut satırına Ghost yazıp ENTER tuşuna basıyoruz. Ghost açılacak(Bkz Resim). Burada Local - Partition - From İmage (Bkz Resim) ı tıklıyoruz.
Buradan sonra 3 pencere daha gelecek karşımıza bunları Ok basıp çıkıyoruz. Son pencerede klon dosyasının hangi bölüme açılacağı sorulacak burada kendinize uygun kısmı seçip Tamam 'a basıyoruz.
Yine bir baremetre çıkacak. %100 olduğunda işlemin tamamlandığını ve sistemin restart edilmesi gerektiğini söyleyen bir uyarı kutusu çıkacak. Continue'ye basıyoruz. Bundan sonra kasamızın reset tuşuna basıyoruz.
Artık sistemimiz eski haline gelecektir.
Bu yazımızla birlikte " Veri Yedekleme Sanatı " yazı dosyamızı tamamlamış oluyoruz.
<span style="font-size:8pt;line-height:100%"><span style="font-family:Comic Sans Ms">Hasan Yılmaz</span></span>