Gezegen oluşumu yakalandı mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Gezegen oluşumu yakalandı mı?
Gök bilimciler, bir dış gezegenin yıldızı etrafında oluşma sürecini gösteren ilk doğrudan fotoğrafı elde etmiş olabileceklerini belirtti. HD 100546 yıldızının etrafındaki muhtemel gezegen oluşumu, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki Çok Büyük Teleskopu (VLT) tarafından çekildi.



Bilim insanları, neredeyse Jüpiter büyüklüğündeki bir gaz devinin yıldızı etrafındaki oluşum sürecine ait doğrudan fotoğrafı elde ettiklerine inanıyor. VLT teleskopu tarafından elde edilen görüntüde, kalın bir kozmik gaz ve toz tabakasının ortasında silik bir küre görülüyor.

Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan İsviçre’deki Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Sascha Quanz, “Bugüne kadar gezegenlerin oluşumu bilgisayar simülasyonları tarafından takip edilebiliyordu... Eğer yaptığımız keşif bir gezegenin oluşumuna aitse, ilk kez bir gezegenin oluşum sürecini ve çok erken safhadaki çevresel şartlarını gözlemleme şansı bulacağız” dedi.

Olası gezegen oluşumunun gözlemlendiği HD 100546 yıldızı, Dünya’dan 335 ışık yılı ötede yer alıyor. Yıldız sisteminde daha önceden güneşine olan uzaklığı, Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığın altı katı olan bir gezegen daha keşfedilmişti. Oluşumu gözlemlenen potansiyel gezegenin ise ilk keşfedilen gezegene oranla güneşinden 10 kat mesafede yer aldığı belirtildi. Bu mesafe, Dünya-Güneş arası mesafenin ise 70 katına denk geliyor.



YENİ BİLGİLER SUNACAK
Space.com’un haberine göre, HD 100546 yıldız sistemindeki gözlem, yeni gezegenlerin oluşumu hakkında bilim insanlarına yeni bulgular sunabilir. Gezegenler, kendilerini saran toz ve gaz diski içinde oluşum gösterirken, meydana gelmelerinin ardından bu diskten geriye kalan kozmik cisimler, yeni doğan gezegenin yörüngesinde hareket ediyor.

VLT’nin çektiği fotoğrafta da, gök bilimciler aynen bu senaryonun yaşandığını düşünüyor. Fotoğrafta beliren kalın diskin, diskteki materyal ile oluşmakta olan gezegenin etkileşimini ortaya koyduğu düşünülüyor. Dahası, oluşan gezegenin etrafındaki materyalin ısındığına işaret eden bulgular, gezegen oluşumu hipotezini destekliyor.

Keşfi yapan ESO ekibinde yer alan Adam Amara, “Dış gezegen araştırmalar, astronomi alanındaki en heyecan verici alanlardan bir tanesi. Gelişen teknolojiler ve üstün donanımlı teleskoplar sayesinde sürekli daha ileriye gidiyoruz” dedi. Amara, “Bu araştırmada kozmik araştırma için geliştirilen veri analiz tekniklerini kullandık... Birçok alandaki fikirlerin birbirlerine eklenmesi, çok büyük atılımlara kapı açıyor” dedi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Oğuzhan ve x-scarface


x-scarface

x-scarface

Üye
Teşekkürler kardeşcan :)
 
  • Beğen
Tepkiler: doctorrr
Oğuzhan

Oğuzhan

Üye
güzel haber Yunus:tşk:
 
ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
:tşk:
 
comando_legend

comando_legend

Üye
teşekkürler
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt