Geomatik(Harita) Mühendisliği Örnek Staj Defteri

Sponsorlu Bağlantılar

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Geomatik(Harita) Mühendisliği Örnek Staj Defteri
İlk defa staj defteri hazırladım bu yüzden baya zorlandım. İnternettende bir staj defteri kopyası bulamadığım için ilk defa staj defter hazırlayacak arkadaşlara yardım olsun diye kendi staj defterimi paylaşıyorum. Size tavsiyem defterinizi günlük hazırlayın yoksa benim gibi çok başınız ağırır.


Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 1

Yapılan İş: Tanışma
Tarih:07.07.2014



Stajın yapıldığı harita bürosunda bir mühendis ve bir tekniker vardır. İlk gün genel olarak yapılacak işler hakkında bilgi alınmıştır. Stajın yapıldığı grup, Sultanbeyli Belediyesi’nden alınan Kaldırım Yenileme Projesi ihalesinin ve İstanbul Avrupa yakasındaki Ayamama Deresi ıslah projesinin haritacılık işlerini aynı anda yürütmektedir.

Staja başlanılan proje Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesidir. Staja başlandığı zaman kaldırım yenileme işi bitmiş ve ihaleyi alan şirket ile işçiler arasındaki ücrette anlaşmazlık yüzünden hak ediş kontrollerine geçilmiştir. Bu kapsamda geneli Şanlıurfa Caddesi üzerinde ve Gölet çevresinde bulunan cadde ve sokakların hak ediş kontrolleri yapılmaktadır.









.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 2

Yapılan İş: Hakediş Kontrolü
Tarih:08.07.2014



Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesi hakkediş alımları öncesinde hakkedişi yapılacak olan bölgenin halihazır haritalarının çıktıları alındı. Hakkediş alımları bir önceki hakkedişin bittiği yerden başlayıp o zamana kadar olan tamamlanmış bütün detayların ölçülmesi işlemine dayanmaktadır. Projenin bir çevre düzenleme projesi ve bir alt yapı projesi olmasından kaynaklı elektrik direkleri, rögar kapakları, mazgallar, su vanaları, doğalgaz vanaları, fiberoptik kapakları gibi detayların aynı zamanda döşeme bitiş noktalarındaki bordur ve limonlukların, engelli taşlarının ölçümleri gerçekleştirildi. Halıhazır haritadaki eksikler tekniker tarafından elle hali hazır harita üzerine çizilip alınan ölçüler yazıldı. Hakediş-1 ve Hakediş-2 isimli halihazır haritaların kontrolü tamamlandı. Tamamlanan haritaların düzenlemeleri bilgisayar üzerinde yapıldı.







.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 3

Yapılan İş: Hakediş Kontrolü
Tarih:09.07.2014




Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesi hakkediş alımlarına devam edildi. Bir önceki gün kalınan yerden devam edildi. Hakkediş-3 ve hakediş-4 bölgesinin halihazır haritalarının çıktıları alındı. Halıhazır haritadaki eksikler tekniker tarafından elle hali hazır harita üzerine çizilip alınan ölçüler yazıldı. Hakediş-3 ve Hakediş-4 isimli halihazır haritaların kontrolü tamamlandı. Tamamlanan haritaların düzenlemeleri bilgisayar üzerinde yapıldı.







.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 4

Yapılan İş: Alet Eğitimi
Tarih:10.07.2014




Arazi istikşafı gerçekleştirildi. Stajda kullanılacak Trimble marka Totalstation eğitimi yapıldı. İlk olarak aletin kurulumuyla ilgili bilgiler öğrenildi. İş açım, bağlantı kurulumu, aplikasyon, alım menüleri incelendi. Pratik için arazide bulunan çeşitli poligon noktaları üzerinde alet kurulumu ve bağlantı, çeşitli detay alımları ve aplikasyon işlemleri gerçekleştirildi. Prizmalı ve lazerli ölçümler yapıldı.








.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 5

Yapılan İş: GPS Eğitimi ve Ölçüm
Tarih:11.07.2014




Stajda kullanılacak Trimble marka GPS eğitimi yapıldı. İlk olarak aletin anten kurulumuyla ilgili bilgiler öğrenildi. Anten kurulumu yapılan GPS’nin el kitide takılarak kullanıma hazır hale getirildi. İş açım, bağlantı kurulumu, aplikasyon, alım menüleri incelendi. Pratik için arazide bulunan çeşitli detayların alımları ve aplikasyon işlemleri gerçekleştirildi.






.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 6

Yapılan İş: Hakediş Kontrolü
Tarih:14.07.2014




Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesi hakkediş alımlarına devam edildi. En son kalınan yerden devam edildi. Hakkediş-5 ve hakediş-6 bölgesinin halihazır haritalarının çıktıları alındı. Halıhazır haritadaki eksikler tekniker tarafından elle hali hazır harita üzerine çizilip alınan ölçüler yazıldı. Hakediş-5 ve Hakediş-6 isimli halihazır haritaların kontrolü tamamlandı. Tamamlanan haritaların düzenlemeleri bilgisayar üzerinde yapıldı. Hakediş-6 içerisindeki Ziyaülhak Caddesi’nde ölçümde hata yapıldığı belirlendi ve tekrar ölçüm yapılmasına karar verildi.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 7

Yapılan İş: Detay Alımı
Tarih:15.07.2014



Bir önceki gün tekrar ölçümüne karar verilen sokağın halihazır çalışmasına başlama ve ilk iş olarak kroki çizimleri yapılmasına karar verildi. Krokilerin çizilmesi ve görülen her detayın; beton duvar, bordur, doğalgaz vanası, su vanası, rögar kapağı v.s gibi bütün detayların çizilmesi gerektiği öğrenildi. Arazi istikşafı gerçekleştirildi ve poligonların yerleri tartışıldı ve tasarlandı. Poligonların tesisleri yapıldı. Poligon tesis işlemi gerçekleştirilirken poligonların birbirini rahat bir şekilde görmesine, hiçbir detayın atlanmadan bu poligonlardan rahatlıkla ölçülebilmesine dikkat edildi. Bunun için beton çivisi kullanıldı ve üzerleri kırmızı boya ile boyandı ve isimlendirildi. Ardından Totalstation ile alımları gerçekleştirildi.






.









Kısım Ayamama
Yaprak No 8

Yapılan İş: GPS Ölçümü
Tarih:16.07.2014



Ayamama Deresi Islah Projesi’nin ilk bölümünün halihazırı için poligonların tesisleri yapıldı. Poligon tesis işlemi gerçekleştirilirken poligonların birbirini rahat bir şekilde görmesine, hiçbir detayın atlanmadan bu poligonlardan rahatlıkla ölçülebilmesine, GPS için etrafının boş olmasına dikkat edildi. Bunun için beton çivisi kullanıldı ve üzerleri kırmızı boya ile boyandı ve isimlendirildi. Ardından Trimble marka GPS ile alımları gerçekleştirildi. İş açım, bağlantı kurulumu, aplikasyon, alım menüleri incelendi. Daha sonra derenin şev üstü şev altı ve su sınırının GPS ile alımı yapıldı. GPS’in çekmediği yerlerde poligon üstüne Totalstation kurulumu yapılıp prizmayla ve lazerle alım yapıldı.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 9

Yapılan İş: GPS Ölçümü
Tarih:17.07.2014



Ayamama Deresi Islah Projesi’nde önceki gün kalınan yerden ölçümü devam edildi. Poligon tesisleri yapıldı. Poligon tesis işlemi gerçekleştirilirken poligonların birbirini rahat bir şekilde görmesine, hiçbir detayın atlanmadan bu poligonlardan rahatlıkla ölçülebilmesine, GPS için etrafının boş olmasına dikkat edildi. Bunun için beton çivisi kullanıldı ve üzerleri kırmızı boya ile boyandı ve isimlendirildi. Ardından Trimble marka GPS ile alımları gerçekleştirildi. İş açım, bağlantı kurulumu, aplikasyon, alım menüleri incelendi. Daha sonra derenin şev üstü şev altı ve su sınırının GPS ile alımı yapıldı. GPS’in çekmediği yerlerde poligon üstüne Totalstation kurulumu yapılıp prizmayla ve lazerle alım yapıldı.







.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 10

Yapılan İş: Halihazır Harita Çizimi
Tarih:18.07.2014




Hakediş 6 içindeki hatalı Ziyaülhak Caddesi’nde yapılan ölçümle elde edilen noktalar Totalstationdan bilgisayara aktarılan noktalardan mühendis tarafından gerçekleştirilen işleme sonucu halihazır harita elde edildi. Ziyaülhak Caddesi’nin halihazır işinin çizimini yapan mühendise yardım edildi. Çizim yapılırken krokilerden yararlanılarak tabakalandırma işlemine dikkat edildi. Ardından yapılan kaldırım söküm ve yapım alanları, beton ve taş döküm alanları hesaplanıp ayrı ayrı çizildi.







.









Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 11

Yapılan İş: Hakediş Kontrolü
Tarih:21.07.2014




Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesi hakkediş alımlarına devam edildi. En son kalınan yerden devam edildi. Hakkediş-7 ve hakediş-8 bölgesinin halihazır haritalarının çıktıları alındı. Halıhazır haritadaki eksikler tekniker tarafından elle hali hazır harita üzerine çizilip alınan ölçüler yazıldı. Hakediş-7 ve Hakediş-8 isimli halihazır haritaların kontrolü tamamlandı. Tamamlanan haritaların düzenlemeleri bilgisayar üzerinde yapıldı.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 12

Yapılan İş: Detay Alımı
Tarih:22.07.2014




Ayamama Deresi Islah Projesi’nde önceki gün kalınan yerden ölçümü devam edildi. Ayamama Deresinin ikinci bölüm halihazır haritası için ölçümlerine başlandı.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 13

Yapılan İş: Halihazır Harita Çizimi
Tarih:23.07.2014



Ayamama Deresi Islah Projesi ilk bölümde yapılan ölçümle elde edilen noktalar Totalstationdan bilgisayara aktarılan noktalardan mühendis tarafından gerçekleştirilen işleme sonucu halihazır harita elde edildi. İlk etabın halihazır işinin çizimini yapan mühendise yardım edildi. Çizim yapılırken krokilerden yararlanılarak tabakalandırma işlemine dikkat edildi. Çizimde derenin yeni yatağı, yan beton duvarları ve derenin iki kenarına yerleştirilen atık su boruları ayrı ayrı tabakalandırıldı. Böylece ilk bölümün halihazır çalışması bitirildi.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 14

Yapılan İş: Aplikasyon
Tarih:24.07.2014



Ayamama Deresi Islah Projesi ilk bölümde yapılacak kazı dolgu işleri için projede belirlenen yerlerin araziye uygulanması istemdi. İlk olarak İSKİ tarafından belirlenen tabakalar öğrenildi. Bu şemaya göre mühendis tarafından yapılan hesaplamalar sonucunda projede belirlenen atık su borusu alt dolgu kotları ve kazı doğrultuları oluşturulmuştur.

Aplikasyon işlemi, bilinen bir verinin araziye uygulanması olarak tanımlanabilmektedir. Belirlenmiş olan atık su borusu alt dolgu kotu ve kazı doğrultuları öncelikle alete aktarıldı. Alet kurularak geriden kestirmeyle bağlantı kuruldu. Geriden Kestirme Yöntemi bilindiği üzere aletin koordinatları bilinmeyen bir noktaya kurularak koordinatları bilinen iki noktaya yöneltilerek yapılan ölçümler sonucunda aletin kurulduğu bilinmeyen noktanın koordinatları elde edildiği bir yöntemdir. Geriden Kestirme Yöntemiyle bağlantı kurulduktan sonra önceden bilgisayar ortamında proje üzerinde belirlenen 10 nokta öncelikle demir kazıklar çakılarak aplike edildi. Bu işlemden sonra atık su borusu alt dolgu kotları demir kazıklara kırmızı beyaz şerit bant yardımıyla işaretlendi. Böylelikle aplikasyon işlemi tamamlandı ve kazıya devam edildi.








.








Kısım Ayamama
Yaprak No 15

Yapılan İş: Detay Alımı
Tarih:25.07.2014



Ayamama Deresi Islah Projesi ikinci bölüm halıhazır haritası için kalınan yerden ölçüme devam edildi.








.










Kısım Sultanbeyli
Yaprak No 16

Yapılan İş: Hakediş Kontrolü
Tarih:04.08.2014




Bir haftalık bayram tatilinden sonra Sultanbeyli Kaldırım Yenileme Projesi hakkediş alımlarına devam edildi. En son kalınan yerden devam edildi. Hakkediş-9 ve hakediş-10 bölgesinin halihazır haritalarının çıktıları alındı. Halıhazır haritadaki eksikler tekniker tarafından elle hali hazır harita üzerine çizilip alınan ölçüler yazıldı. Hakediş-9 ve Hakediş-10 isimli halihazır haritaların kontrolü tamamlandı. Tamamlanan haritaların düzenlemeleri bilgisayar üzerinde yapıldı.







.









Kısım Ayamama
Yaprak No 17

Yapılan İş: Aplikasyon
Tarih:05.08.2014




Yeni dere yatağı uzerindeki beton bölümlerin kaldırılması için amacıyla proje üzerinde geçmesi planlanan atık su boru hattının beş metre açığından doğrultu verilmesi istendi. Önceden bilgisayar ortamında proje üzerinde belirlenen 15 nokta GPS’e aktarıldı. GPS ile noktalar arası doğrultu oluşturuldu ve bu doğrultuya beş metre açığında noktalar belirlendi. Öncelikle demir kazıklar çakılarak noktalar aplike edildi. Bu işlemden sonra demir kazıklara kırmızı beyaz şerit bant bağlandı. Böylelikle aplikasyon işlemi tamamlandı ve beton kırma işine devam edildi.







.








Kısım Ayamama
Yaprak No 18

Yapılan İş: CAD Tabanlı Yazılım Eğitimi
Tarih:06.08.2014




Bugün yağmurlu geçtiği için araziye çıkılamadı. Şantiyede Mühendis tarafından kullanılan CAD tabalı yazılım hakkında eğitim verildi. Menüler, araç çubukları ve semboloji incelendi. Alıştırma olması için mevcut dosyaların kopyası alınarak üzerinde oynama yapıldı. Tabakalandırma işlemleri öğrenildi. Noktalarıdan halihazır elde etme, kroki yorumlama ve hata düzeltmeleri yapıldı. Tekrardan işlenen kopya proje ile mühendis tarafından işlenen asıl proje karşılaştırıldı.







.










Kısım Tantavi
Yaprak No 19

Yapılan İş: Detay Alımı
Tarih:07.08.2014



Bugün Ümraniye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü için Tantavi Parkı halıhazır çalışmalarına başlandı. İlk iş olarak kroki çizimleri yapılmasına karar verildi. Krokilerin çizilmesi ve görülen her detayın; beton duvar, su vanası, rögar kapağı, ağaçlar, park içi kaldırımlar v.s gibi bütün detaylardikkat edilerek GPS ve Totalstation ile alım yapıldı. Arazi istikşafı gerçekleştirildi ve poligonların yerleri tartışıldı ve tasarlandı. GPS ile poligonların tesisleri yapıldı. Poligon tehsisi için beton çivisi kullanıldı ve üzerleri kırmızı boya ile boyandı ve isimlendirildi. Ardından Totalstation ile alımları gerçekleştirildi.






.








Kısım Tantavi
Yaprak No 20

Yapılan İş: Halihazır Harita Çizimi
Tarih:08.08.2014



Tantavi Parkı’da yapılan ölçümle elde edilen noktalar GPS ve Totalstationdan bilgisayara aktarıldı.GPS noktalarının ulusal koordinat sisteminde, Totalstation noktalarının lokal koordinat sisteminde olduğu öğrenildi. Totalstation noktalarının GPS noktalarına nasıl bindirilerek ulusal koordinat sistemine geçirileceği öğrenildi. Gerçekleştirilen işlemler sonucu halihazır harita elde edildi. Çizim yapılırken krokilerden yararlanılarak tabakalandırma işlemine dikkat edildi. Böylece parkın halihazır çalışması bitirildi.








.
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
3K
Doğuş Pertez
Cevap
76
Görüntüleme
16K
gonyalı
haydaravısyon
Cevap
3
Görüntüleme
4K
PremiumWork
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
774
Doğuş Pertez


Üst Alt