Format atma flash bellek ile nasıl yapılır? (USB Bellek ile Windows Kurulumu)

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Format atma flash bellek ile nasıl yapılır? (USB Bellek ile Windows Kurulumu)
Bilgisayarınıza format atacaksanız ve CD’niz bulunuyorsa bir flash bellek kullanmanız gerekli olabilir. Format atma işlemi öncesinde USB bellek ile Windows kurulumu yapma hakkındaki detaylar makalemizde yer alıyor.

İşleme başlamadan önce “Format Atma ve Sistem Kurma Karmaşası” isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Bizler bir çok zaman format atma kelimesini gereksiz bir alışkanlık nedeniyle “İşletim Sistemi Kurma” anlamında kullanıyoruz. Bu nedenle diske format atıp sonra işletim sistemi kurmak gerektiğinden bu ifadenin değiştirilmesinde sizlerde kullanıcı olarak sorumluluk üstlenebilirsiniz.

Öncelikle şunu belirteyim. Burada yapacağımız işlemler Window XP için geçerli değildir. Zaten Nisan 2014 ‘ ten sonra Windows’ un XP ‘ ye olan desteğini çekmesinden dolayı Windows XP ‘ nin hızla tarihin sayfalarında yer alması kaçınılmaz. Bu nedenle Windows XP ‘yi bu makalede anlatma gereği duymadım.

İlk olarak Flash Diskten İşletim Sistemi kurmak için, en az 4 GB hatta en uygun önerilen 8 GB bir Flash diske sahip olmanız gerekir. Burada öncelikli olarak yapacağımız iş, flash diskimizi “bootable” yani önyüklenebilir bir disk haline getirmek olacaktır.

Bunu yapabilmek için Microsoft Store’ da ücretsiz olarak sunulan “Windows 7 USB/DVD Download tool” adındaki programı indirmek ve bilgisayarınıza kurmak olacaktır. Programı indirmek için bu linki kullanabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra karşınıza gelen Web safyasındaki sağ bölümdeki MOR Renkli “dowload” butonuna tıklayarak programı bilgisayarınıza indirin.Program 2.59 MB olduğu için hemen indirilecektir. Programı indirdikten sonra programı bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Aşağıdaki adımları uygulayın ve programın kurulumunu tamamlayın.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Kurulum tamamlandıktan sonra 6.görüntüdeki gibi programın kısayolu masaüstünüze gelecektir. Şimdi sıra programa giriş yapıp bir flash diski önyüklenebilir Windows İşletim Sistemi ile kopyalamaya geldi. Bunun için öncelikle şunu belirtelim. Önyüklenebilir bir FLASH DISK oluşturmak için ISO uzantılı İşletim Sistemi Dosyalarınız olmasına gerek var. İnternet üzerinden satın aldığınız ya da ücretsiz olarak indirdiğiniz deneme sürümü olan Windows işletim sistemlerini bilgisayarınıza zaten ISO uzantılı olarak indirirsiniz. Bu nedenle sizin Harddiskinizde bir ISO uzantılı İşletim Sistemi olduğunu varsayarak işlemlerime devam ediyorum.

Flash Diskten Format AtmaWindows 7 / Windows 8 / Windows 8.1
Programın kısayoluna çift tıklayarak “Windows 7 USB/DVD Download tool” programımızı açıyoruz. (Defender uyarısına evet demeniz gerekebilir.) Karşınıza aşağıdaki 1.Adımdaki gibi bir ekran gelecek. Burada program bizden ISO uzantılı İşletim Sistemi Dosyasının kaynağını göstermemizi istiyor.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


“Browse” butonuna tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki 2.Adımdaki pencere gelecektir. Burada ben D bölümümde bulunan Windows 8 Enterprise Deneme Sürümünün yolunu gösteriyorum. Siz istediğiniz Windows XP haricinde istediğiniz işletim sisteminin ISO uzantılı dosyasını gösterebilirsiniz. Hangisini kurmak istiyorsanız o dosyayı seçin yeterli. Bu yöntemle ben hem Windows 7 hem de Windows 8 ve Windows 8.1 işletim sistemlerinin önyükleme flash disklerini oluşturdum ve kullandım. Bu yazımızda Windows 8 için uyguluyoruz.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Ardından ISO dosyasını seçtikten sonra “Aç” komutunu uyguluyoruz. Sonra yine karşımıza aşağıdaki 3.Adımdaki ekran gelecek. Burada bu kez “Next” komutunu uygulayacağız. (Next komutunu uygulamadan önce Flash diskinizi USB porta takın.)

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


“Next” komutunu uyguladıktan sonra karşınıza bu kez “Step 2 of 4″ başlığı ile belirtilen bir ekran gelecektir. Burada yapmanız gereken, önyükleme yapacağınız aygıtı belirlemektir. Bu ekranda biz bir USB Belleği Bilgisayarımızın USB portuna takıyoruz ve 4.Adımdaki gibi “USB device” komutunu uyguluyoruz.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


USB device butonuna tıkladıktan sonra karşınıza bu kez “Step 3 of 4:” başlığı adı altında size son olarak önyükleme FLASH Diskinizin sistem aldığ harfi gösteriyor. Eğer flash diskiniz takılı değilse bu ekran herhangi bir aygıt görüntülenmez. Mutlaka en az bir adet çıkarılabilir disk ya da flash diskin takılı olması gerekir. Ayrıca eğer bilgisayarınızda 2 adet flash diskiniz varsa hangisine sistem kurmak istediğinizi mutlaka öğrenmelisiniz. Aksi halde yanlış seçim yaptığınızda farklı bir flash diske ISO dosyasını yazdırırsınız ve flash diskin içindeki tüm bilgileri kaybedebilirsiniz. Benim diskim 8 GB büyüklüğünde olduğunu ve 3.2 GB boşluğunun bulunduğunu bu ekrandan görebiliyorum. Ayrıca sistem tarafından H : harfinin flash diske atandığından eminim. Artık 5.Adımdaki “Begin copying” komutunu uygulayabiliriz.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Begin copying komutunu uyguladıktan sonra karşınıza iki tane uyarı penceresi gelecektir. 6.Adımdaki uyarıda USB aygıttaki tüm dosyaların silineceği uyarısını veriyor. Burada “Erase USB Device” komutunu uygulayın. 7.Adımdaki uyarıda Son kez sizi uyarıyor tüm içeriğin silineceğine son bir onay vermenizi istiyor. Burada da “Evet” komutunu uyguladıktan sonra artık USB Önyüklenebilir Sistem Diskiniz hazırlanıyor demektir.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Ekranda önce “Formatting..” yazısıyla flash diskinizin biçimlendirildiğini, sonrasında “Copying files…” yazısıyla da dosyaların kopyalanmaya başladığını anlayabilirsiniz. Bu işlem ISO dosyanızın büyüklüğüne ve USB diskinizin yazma hızına bağlı olarak 10 ile 30 dk arasında değişebilir.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


İşlem tamamlanıp % 100 ‘ e ulaştıktan sonra aşağıdaki gibi son pencere belirecektir. Artık X butonundan kapatıp “İşletim Sistemi Kurulumuna” geçebilirsiniz.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Tüm yedeklerinizi aldıysanız eğer artık işletim sistemi kurulumuna başlayabilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyin;

1. Flash diskiniz USB portuna takılı olmasını sağlayın.

2. BIOS ayarlarınızdan USB aygıtından başlatılması için gerekli ayarları yapın. (Bu ayar birçok bilgisayar için farklı arayüzlerden yapılabilir. Her anakartın BIOS boot ayarı farklıdır. Gerekli ayarları yapmanız için kendi anakartınıza uygun konfigürasyonunu inceleyin. Bunun için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Ardından bilgisayarınızın güç düğmesine bastığınızda artık bilgisayarınız USB Flash diskten önyüklenecektir. Yani Windows kurulumuna geçecektir. (Her Windows versiyonu için örn: Windows 7 – Windows 8 vb. farklı kurulum pencereleri mevcuttur. Bu kurumları sitemizden edinebilirsiniz. Windows versiyonuna göre bu kurulum adımlarını doğru bir şekilde uyguladığınızda artık flash diskten format atma ve işletim sistemi kurma işini başarılı bir şekilde tamamlamış olacaksınız. Herhangi bir şekilde kurulum DVD’ sine ihtiyaç duymadan Flash Disk aracılığı ile işletim sisteminizi yeniden kurabileceksiniz.

Kurulumu başarılı bir şekilde tamamlamak için mutlaka kurmak istediğiniz Windows İşletim Sisteminin kurulum adımlarını inceleyin. Bu adımları hızlı ve doğru bir şekilde geçmek istiyorsanız mutlaka bu ekran görüntülerinin incelenmesi gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

Benzer Konular

TheNightMare.
Cevap
1
Görüntüleme
423
PALA.
ANIL
Cevap
12
Görüntüleme
3K
ANIL
    • Beğen
    • Sevdim
Cevap
1
Görüntüleme
1K
MAERKEK


Üst Alt