Firefox'u Hızlandıralım

Sponsorlu Bağlantılar

snndrsn

snndrsn

Üye
    Konu Sahibi
Firefox'u Hızlandıralım
Günümüzde her alandan bilgisayar kullanıcıları bilgisayar başında geçirdikleri zamanların büyük bir dilimini İnternet'te gezinerek geçiriyor. Gezinmek biraz yetersiz kaldığından ya da buraya tam uymadığından biraz daha açık ifade edetim. Gideceğimiz tatil yerini seçerken, araştırma yapacağımız konu hakkında bilgi toplarken, hafta sonu ne izleyeceğimize karar vermek için sinema sayfalarına ve tanıtım filmlerine bakarken, bankacılık işlemlerimizi yaparken, pizza siparişi verirken ve daha birçok benzer işi yaparken tarayıcımızla klavye ve faremizle yaptığımız her türlü eyleme gezinmek diyebiliriz. Fare ve klavyeyle yolları değilse de siteleri arşınlamak...
Bu yazıda 'un bazı ince ayarlarında iyileştirmeler yaparak ve çeşitli eklentiler kurarak bize nasıl daha hızlı hizmet edeceğine bakalım, ne dersiniz? Eminim birileri Chromium varken Mozilla Firefox ile uğraşmaya ne gerek var diyebilir ama ne yazık ki Chromium'a kesin geçiş yaptığımda gördüm ki, Chromium son dönemlerde kararlılık bakımından epey iyi durumda olmasına rağmen yanında başka bir tarayıcı daha kullanılmamaksızın yeterli değil. Hâlâ önemli eksiklikleri var.

Söz Veriyorum, Dikkatli Olacağım!

İlk önce Mozilla Firefox'un adres çubuğuna about:config yazarak gelişmiş ayarların bulunduğu özel sayfayı açalım. Bir programın kullanıcıya verebileceği en detaylı yapılandırma seçeneklerinden biriyle karşılaşmak için önce açılan sayfadaki dikkate almanızın yararlı olacağı uyarıları okumanız ve Söz Veriyorum, Dikkatli Olacağım! ismindeki kendini fazlasıyla açıklayan düğmeye basmanız gerekmektedir.

Çoklu İstekleri Aktifleştirmek

Tarayıcılar doğaları gereği sosyal ve kibar yazılımlardır. Hem kullanıcılarla hem de sunucularla iyi ilişkileri vardır. Tarayıcılar kullanıcılardan aldıkları istekleri sunucuya iletir ve sonrasında diğer işlere devam etmeden önce bu isteğin cevabını bekler. Pipelining tekniğiyse Mozilla Firefox'un biraz daha atılgan olmasını sağlar ve gönderilen isteklere cevap gelmesini beklemeye gerek kalmadan birden fazla istek gönderimine izin verir. Böylece sayfa yükleme süreleri azalır.
Eğer siz de çok güzelmiş, nasıl aktifleştirebilirim diyorsanız, ilk önce
network.http.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests
değerlerini false'den true'ye çevirebilirsiniz. Bunun için süzgeç bölümüne bu ayar isimlerini yazmanız ve çıkan sonuçlardan bunları çift tıklamanız yeterli.

Şimdi de network.http.pipelining.maxrequests değerini değiştirelim. Bu ayarı değiştirmek için süzgeç bölümüne ayar ismini yazın, çıkan sonuca çift tıklayın ve açılan iletişim penceresindeki değeri 8 yaparak tamam düğmesine basın. Bu gönderilecek en fazla istek sayısının belirlendiği seçenektir.
Bazı sunucuların pipelining’i desteklemediği aklınızda bulunsun. Eğer sık ziyaret ettiğiniz siteler bu tip sunuculara sahipse yaptığınız ayarlar ters tepebilir ve performansı düşürebilir. Eğer bu ayarlarla sorun yaşarsanız
network.http.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests
değerlerini false olarak ayarlayarak eski ayarlarınıza dönebilirsiniz.

Daha Hızlı Tarama

Büyük ve karmaşık sayfaların yüklenmesi diğerlerine nazaran daha uzun sürebilir. Mozilla Firefox bu gibi durumlarda sizi bekletmek istemez ve öntanımlı ayarlı olarak her 0.12 saniyede bir o ana kadar sayfayla ilgili aldıklarını gösterir. Bu tarayıcının canlı ve çalışır olduğunu göstermesi açısından güzel olsa da bu sık yeniden çizimler sayfanın toplam yüklenme süresini artırır. Buradan da şu çıkarımı yapabiliriz, eğer 0.12 saniyelik içerik gösterim aralığının değerini yükseltirsek performansı artırabiliriz.
Bu seçeneği aktifleştirmek için boş bir alanda sağ tıklayın ve Yeni > Sayı yolunu takip edin. Ayar ismi olarak content.notify.interval yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Açılan iletişim penceresindeki sayı değeri alanına da 500000 yazın ve onaylayın.
Tekrar boş bir alana sağ tıklayın ve Yeni > Boolean yolunu izleyin. content.notify.ontimer adında yeni bir ayar ismi oluşturup, değerini true yaparak işlemi tamamlayın.

Daha Hızlı Yükleme

Mozilla Firefox'u kullanırken 0.75 saniye boyunca fare ya da klavyeyi hareket ettirmezseniz. Firefox düşük frekanslı kesim kipine geçer. Bu kipteyken arayüz daha geç cevap verse de sayfalar daha hızlı yüklenir. Bekleme süresini kısaltarak performans artışı sağlayabilirsiniz.
Bunu gerçekleştirmek için Yeni > Sayı yolunu izleyin. Açılan iletişim penceresinden content.switch.threshold ayar ismini ekleyin ve değerini 250000 (yani 0.25 saniye) olarak ayarlayın.

Önbellek Kapasitesini Artırma

İnternet'te gezinti yaptığınız sürece Mozilla Firefox sitelerdeki resimleri, betikleri ve bunlara benzer dosyaları yerel önbellekte depolar. Böylece herhangi bir siteyi tekrar ziyaret ettiğinizde bu sayfalar hızla yüklenir. Eğer 2 GB ya da daha fazla belleğe sahipseniz, Mozilla Firefox'u sürekli açık tutuyorsanız ve aynı sayfalarda sık sık işlem yapıyorsanız önbellek kapasitesini artırarak performans artışı sağlayabilirsiniz.
Önbellek ayarlarını değiştirmek için Yeni > Sayı yolunu izleyin, ayar ismi olarak browser.cache.memory.capacity yazın. Değeriniyse 65536 (yani 64 MB) olarak ayarlayın ve bu büyük önbellek değerinin aktif olması için Mozilla Firefox'u yeniden başlatın.

IPv6 Desteğini Kapatmak

IPv6, IPv4'ün veliahtı olan bir İnternet protokolüdür. Beraberinde bir sürü yenilik getirmesine rağmen henüz çok az kullanılmaktadır. IPv6 ile ilgili bizi ilgilendiren kısımsa, İnternet'e ya da sunuculara bağlanırken karşılaşılan yavaşlık problemleridir. IPv6 şu an çoğu alan adı sunucusuyla tam uyumlu olmadığı için bu protokolde belirgin yavaşlamalar görülebilir. Mozilla Firefox'ta IPv6'yı devre dışı bırakmak için Süzgeç kısmına network.dns.disableIPv6 yazıp false olarak ayarlı değerini true olarak değiştirebilirsiniz.

Eklentilerin Yol Gösterimi

Mozilla Firefox'un en önemli özelliklerinden biri olan eklenti (yan uygulama olarak da geçmektedir, hangi eklentilerin kurulu olduğunu görmek için about:plugins sayfasına bakılabilir) desteğini çok kullananlar için önemli bir ayarda sıra. Firefox öntanımlı olarak eklentilerin sadece isimlerini kullanıyor. Bununla birlikte tam adres kullanmak her zaman için daha iyi ve hızlıdır. Bunu Mozilla Firefox'a da anlatmak için yeniden Süzgeç kısmına gelip plugin.expose__path ifadesini yazıyoruz. Ayarın değerini false'den true'ye çekerek Mozilla Firefox'un eklentiler için tam yol kullanmasını sağlıyoruz.

Eklentilerle Hızlanma

Mozilla Firefox üzerinde yapabileceğiniz ince ayarlar bunlarla sınırlı değil elbette, daha fazlası için about:config'in derinliklerine biraz daha bakabilir ya da diğer kaynakları inceleyebilirsiniz. Bu gibi ayarlamaları yaparken her zaman tek bir ayarı değiştirin ve sık kullandığınız sayfalarda gezinti yaparak ayarlarınızı test edin. Yeni ayarlarınız sorunsuzsa diğer ayarları deneyebilir, eğer sorunlar yaşıyorsanız önceki ayarlarınıza dönebilirsiniz her zaman.
Şimdi Mozilla Firefox'un birbirinden yetenekli ve Mozilla Firefox'u bir tarayıcının ötesine taşıyan eklentileriyle ne gibi hız artışları ve kolaylıklar elde edebiliriz inceleyelim.

Flash Engelleme

Ziyaret ettiğimiz birçok sitede rahatsız edici, tarayıcıyı yavaşlatan ve tam da sizin okumak istediğiniz asıl bilginin üzerinde olan gereksiz Flash içerikler bulunabiliyor. Neyse ki bu can sıkıcı durumun basit bir çözümü var: .
Flashblock ile sitelerdeki tüm Flash kliplerini engelleyebilirsiniz. Eğer bir Flash klibinin gereksiz olmadığına karar verir ve görüntülemek isterseniz de klibin üzerine gidip tıklamanız yeterli, böylece klip normal olarak yüklenecektir.

FastestFox ile Hızlanma

, Mozilla Firefox'a eklediği yeni özelliklerle İnternet'te gezintiyi hızlandırarak daha keyifli hale getiriyor. FastestFox sayesinde İnternet'te gezerken Google, Wikipedia gibi sitelerde arama yapmak için fare yardımıyla seçtiğiniz kelime ya da kelime gruplarının üzerine yerleştirdiği akıllı düğmeleri kullanmanız yeterli.
FastestFox ayrıca yerimlerine qlauncher isimli bir dizin açıyor ve Facebook, MySpace, Youtube, Wikipedia gibi en popüler sitelere hızlı erişim sağlıyor. Öntanımlı olarak Ctrl+Boşluk kısayoluyla gelen bu özellik Google arama motoruna da hızlı erişim sağlıyor. Kısayolu ya da buradaki siteleri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
FastestFox'un en önemli avantajlarından biri özelliklerinin istenildiği gibi açılıp kapatılabilmesi. Bu sayede isteğinize göre eklentinin özelliklerinin tamamını ya da bir kısmını kullanabilir ya da eklentiyi kişiselleştirebilirsiniz. Size tarayıcınızı kullanırken zaman kazandıracak eklenti özellikle uzun saatlerini İnternet'te geçiren kullanıcılar için çok faydalı.

NOT: Özgürlük İçin'den alıntıdır

 
  • Beğen
Tepkiler: soyupakhasan, mkahya, Tuba ve 2 diğerleri


'Enver'

'Enver'

Üye
gerçekten de işe yaradı
teşekkürler
 
Tuba

Tuba

Üye
aynen çok fark etti teşekkürler bilgiler için :good:
 
Ns_Lion

Ns_Lion

Üye
Ya bunun direk kayıt ayarı yokmu tek tıklamalık
 
hikmet366

hikmet366

Üye
:tşk:
 
soyupakhasan

soyupakhasan

Üye
sagol eline saglik
 
Marco Laren

Marco Laren

Üye
Tesekkirler
 


Üst Alt