Fatih Sultan Mehmed'in vasiyetnamesi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
***BlackrosE***

***BlackrosE***

Üye
    Konu Sahibi
Fatih Sultan Mehmed'in vasiyetnamesi
Benki İstanbul Fatihi Abdu aciz Sultan Mehmet bizatihi alunterimle kazanmış olduğum
akçelerimle satun alduğum İstanbul'un Taşlık mevkiinde kaim ve malum-ul hudut olan(136)
bab dükkanımı aşağıdaki şartlar muvacehesinde vakvı sahih eyledim.Şöyle ki:Bu gayri
Menkulatımdan elde olunacak nemalarla,İstanbul'un her sokağına ikişer kişi tayin eyledim.
Bunlar ki ellerindeki bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde günün belirli
Saatlerinde bu sokakları gezerler.Bu sokaklara tükürenlerin,tükürükleri üzerine bu tozu
Dökeler ki ,yevmiye (20) şer akçe alsunlar.Ayrıca (10) cerrah (10) tabib ve (3) de yara
sarıcı tayin nasp eyledim.Bunlar ki ayın belli günlerin de İstanbul'la çıkalar bilaistisna
Her kapuyu vuralar ve o evde hasta olup olmadığını soralar var ise ve şifası orada mümkün
İse şifayab edeler.Değil ise kendilerinden hiç bir karşılık beklenmeksizin Darulacezeye
kaldırarak orada salah bulduralar.

Maaz-Allah her hangi bir gıda maddesi buhranı da vaki olabilir.Böyle bir hal karşılığın da
bırakmış olduğum 100 silah,ehli erbaba verile,bunlar ki hayvanatı vahşiyenin yumurta veya
yavruda olmadığı sıralarda balkanlara çıkıp avlanalar ki zinhar hastalarımızı gıdasız
bırakmayalar.

Ayrıca külliyemde bina ve inşa eylediğim imarethanede şehid ve şühedanın harimleri
Ve Medine-i İstanbul fukarası yemek yiyeler.Ancak yemek yemeye veya almaya bizatihi
kendüleri gelmeyenlerun yemekleri güneş'in loş ve karanlığın da ve kimse görmeden kapalı
kablar içerisinde evlerine götürüle.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...