F Klavye ile Uçan Parmaklar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
F Klavye ile Uçan Parmaklar
[h=6]Yetişen yeni kuşağın varlığından bile habersiz olduğu “F klavye“, ne yazık ki son yıllarda “batılılaşma” adına Q klavyeye gösterilen ilgi ile neredeyse kullanılmaz hâle geldi. Türk dilinin özellikleri göz önüne alınarak hazırlanan F klavye, insanların yavaş yazmaları için geliştirilmiş Q klavyenin esiri oldu. Bu durum Türkler‘in on parmak klavye kullanımına çok büyük olumsuz etkide bulunduğu bilim adamları tarafından kanıtlandığı hâlde, Türkiye’de Q klavye kullanma oranının %90′lara ulaşması ise içinde olduğumuz büyük yanlışın göstergesidir.

Konuyu daha kapsamlı açıklayabilmek için, öncelikle Q klavyenin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına değinmek istiyorum. Q klavye adlı tuş diziminin ortaya çıkışı ile ilgili rivayet edilen olay ve yıllardır benimsenen bilgi şöyledir: Christopher Latham Sholes’in 1867 yılında daktilo adı verilen yazı makinesini icat ettiği dönemde yazı makinesine ait bir sorunla karşılaşılmıştı. Kapalı bir kutu içinde bulunan uzunca kollu harf baskılarının, kağıda çarpıp geri dönmesi sırasında takılması mekanik bir yol açıyordu. Buna çözüm olarak Sholes insanların harflere bu kadar seri biçimde basmalarını önlemek için, en çok kullanılan harfleri tuş diziminin uç köşelerine – farklı sıralarına dağıtmayı denedi. İşe yaramıştı ve insanlar artık eskisine göre daha “yavaş” yazıyorlardı. Bu durum, yazı makinelerindeki takılma sorununu çözmüştü. 1873 yılında mantığa aykırı biçimde geliştirilen bu harf dizilimi, kısa zaman içinde daktilonun patentli üretiminde kullanılmaya başlandı.

Geçen zaman içinde mekanik kollara ihtiyaç duymayan ve “klavye” adı verilen aygıtların üretilmesiyle Sholes’in daktilolarda karşılaştığı tıkanma sorunu ortadan kalkmıştı. Fakat bu zaman zarfında 40 milyon daktilo üretilmiş ve insanlar “yavaş yazmaları” için dizilmiş bu Q harf dizilimini iyiden iyiye benimsemişlerdi. Artık çok hızlı yazabilecekleri biçimde, sık kullanılan harfleri bir araya toplamanın önünde hiçbir engel olmadığı hâlde, Q harf diziliminden vazgeçemeyen mühendisler bilgisayarlarların tuş takımında da bu dizilimi kullanmışlar ve böylece “Q klavye” adını verdiğimiz diziliş ortaya çıkmıştır.

F klavyenin ortaya çıkış serüveni ise daha yakın bir tarihe aittir. 1943 yılında ulusal bir klavye yapma gündeme gelmiş ve bu tarihten sonra İhsan Yener‘in öncülüğünde başlayan çalışmalar 1955 yılında “F klavye” (çoğumuzun İngiliz alfabesini seslendirirmiş gibi “Ef klavye” dediği; fakat doğrusu Türk alfabesine göre söylenen “Fe klavye” olan ulusal klavyemiz) düzeninin ortaya çıkmasıyla sonuçlandırılmıştır. Yerli ve yabancı bilim adamlarının, bu konuda uzmanlık sahibi olan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir komisyonun ortak ürünü olan F klavye düzeninde Türkçenin özellikleri ve Türk milletinin karakteristik yapısı dikkate alınmıştır. TDK’nin yayımladığı Güncel Türkçe Sözlük‘te geçen ve en sık kullandığımız 30.000 sözcük üzerinde bir araştırma yapılmış, sözcüklerde en sık kullanılan harflerin sayımlaması (istatistiği) ortaya çıkarılmıştır. Bu sayımlama sonucuna göre, 30 bin sözcükte 26.323 kere “a harfi“; 16.308 kere “e harfi“; 13.542 kere “k harfi“; 13.384 kere “i harfi“; 11.263 kere “m harfi“; 10.496 kere “l harfi“; 9.669 kere “t harfi” ve 8.698 kere “r harfi” geçmekteydi.

F klavye

Türkçe sözlükteki harflere ait verilere göre, Türkler’in sağ – sol el kullanma sayımlamaları da dikkate alınarak sık kullanılan sesli harfler sol ele; sık kullanılan sessiz harfler ise sağ ele gelecek biçimde bir harf sıralama düzeni oluşturuldu. Tüm oranlar göz önünde bulundurularak harfler en uygun yerlerine yerleştirilmişti. Böylece Türkçe sözcükleri yazarken en sık kullanacağımız harfler sürekli parmaklarımızın altında olmuştu. Yukarıdaki resimde görüleceği üzere en sık kullandığımız “a harfi“nin, tüm parmaklarımız içindeki en güçsüz parmak olan sol elin “serçe parmağına“; 30 bin sözcükte toplam 125 defa geçen “j harfi“nin ise, tüm parmaklarımız içinde en güçlüsü olan sağ elin “işaret parmağına” gelme durumu ortadan kaldırılmıştı.

Türklerin ulusal harf düzeni olarak dünyada da tanınan F klavye, Birleşmiş Milletler tarafından da “dünyanın en bilimsel klavyesi” olarak ilan edilmiştir. 1957 yılında ilk defa klavye ile hızlı yazma yarışmalarına katılan Türkiye, 1965 yılında kazandığı “dünya şampiyonluğu” unvanını 59 kere yenilemiş ve “uçan parmaklar” olarak anılan Türk gençleri dünyanın dört köşesinde düzenlenen şampiyonalarda 25 kere dünya rekoru kırmıştır. En son 2009 yılında Pekin’de düzenlenen olimpiyatlarda yine bir Türk, dakikada 131 net sözcük yazarak dünya şampiyonu olmuştur. Hatta yarışmalardaki bazı katılımcılar F klavye için “Türkler hızlı yazmak için özel bir aygıt üretmişler, bu kabul edilemez.” diye itiraz etseler de, bugün tüm dünya Türklerin bu başarısını ayakta alkışlamaktadır. Garip olan ise, F klavyenin Türkiye’de neredeyse tedavülden kalkacak duruma gelmesidir.

Q klavye yalnızca Türkçenin değil, İngilizcenin yazılışına da aykırı ve bilimselliğe tamamen aykırı bir klavye olduğu için Washington State Üniversitesi’nden Prof. Dr. August Dvorak alternatif ve bilimsel bir harf düzeni yaratmak için kolları sıvamıştır. Kısa süre içinde yeni bir dizilim oluşturarak 1932 yılında Q klavyenin yerini alması için ürettiği bu yeni harf düzenini önermiştir. Dvorak’ın araştırmasına göre bir sekreterin günlük yazışmalar sırasında Q klavye kullanırken parmakları 16 mil yol alıyorken; kendi geliştirdiği alfabeye göre yalnızca 1 mil yol almaktadır. Evet, bu aslında teknolojide çığır açması gereken önemli bir buluştur; fakat ne yazık ki Q klavye düzenine alışan insanlar ve onları destekleyen üretici firmalar nedeniyle Dvorak’ın geliştirdiği harf düzeni de unutulup gitmiştir.

(F Klavye ile Uçan Parmakların Şampiyonluk Maceraları)

Sonuç olarak hem F klavye hem de Dvorak‘ın geliştirdiği klavye, Q klavyeden kat be kat üstündür ve bilimseldir. Q klavyenin “evrensel klavye düzeni” olarak kabul edilmesi Türkler gibi bütün dünya için büyük bir engeldir. Çünkü harflerin insanları yavaşlatmak için gelişigüzel serpiştirildiği bir harf düzenini kullanmak, teknolojinin ve bilimin geldiği şu seviyede bir ahmaklıktır. Bunun yerine her dilin kendi özelliklerine uygun harf düzenleri kullanılmalıdır. Türkiye bu konuda bilinçsizliğin en bariz örneğidir. Dünyanın takdir ettiği F klavyenin Türkiye’de artık satılmaz, kullanılmaz duruma gelmesi çok büyük bir bilinçsizliktir. Bu da Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda F klavye öğretmesi, gençlere uçan parmak olma bilincinin aşılanması ve devlet kurumlarında F klavye kullanmanın zorunlu hâle getirilmesiyle aşılabilecek bir sorundur.

“Ben artık Q klavyeye alıştım.” gibi bir nedenle milli klavyemizi kullanmaktan kaçınmak çok yanlıştır. Maliyeti 5-10 TL’ye kadar düşen bir klavyeyi alıp, evde denemeler yaptığınızda emin olun bu mucizeyi keşke daha önce tanımadığınıza pişman olacaksınız.[/h]
 
  • Beğen
Tepkiler: sublieutenant


By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
Hızlı yazan kişilerden biri de benim :) Evet alın deneyin internette eğitimleri var 2 hafta gibi kısa bir sürede tamamen öğrenirsiniz. Başta zor gelebilir bana da zor geldi ama alıştım şimdi ki klavyem Q ama ben F ye çevirip yazıyorum :)
 
viktoreznov

viktoreznov

Üye
    Konu Sahibi
Hızlı yazan kişilerden biri de benim :) Evet alın deneyin internette eğitimleri var 2 hafta gibi kısa bir sürede tamamen öğrenirsiniz. Başta zor gelebilir bana da zor geldi ama alıştım şimdi ki klavyem Q ama ben F ye çevirip yazıyorum :)

evet ben de bugün f klavyeye çevirdim klavyemi. biraz zorlanmama rağmen tüm harfler elimin altında gerçekten. çabuk alışacağım kesin :)
 
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
cabuk alısılır ancak unutmayınkı sadece evde F olacak herhangı baska pc de onunuzde Q olacak bıreysel olarak yaygınlasacak bısey degıl bu :)
turkıyede Q klavye yasaklanmalıkı...
Mıllı klavyemız F yaygınlassın...

Bır aralar bende F klavyeye takmıstım kafayı 4-5 gunde ogrenılıyor ve bakmadan yazabılıyorsunuz... Ama malesefkı elımde Q klavye olunca dayanılmaz bır sıkıntı F klavye...

En cok sıkıntı cekılen seyler...
Programlardakı kısayollar.
Oyunlardakı tuş kombınasyonları..
Falan fılan
geniş çaplı dusunmek gerekıyor..

----------Eklendi @ 21:45:02 ---------- Yazıldı @ 21:43:48 ----------

eski köye yeni adet misali zor bır durum F klavye meselesi......
 
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
q dan f geçmek istiyorsanız klavyenin tuşlarını söküp f göre tekrar dizin gidip f klavye almaya hiç gerek

----------Eklendi @ 21:47:31 ---------- Yazıldı @ 21:46:21 ----------

q klavyenin Türkçede en az kulanılan j harfı var f de ise sesli harfler bir sırada duruyor
 
DiaBLoS

DiaBLoS

Moderator
Benim parmaklarım da q ye göre uçuyor :ehe
 
Devil_Batu

Devil_Batu

Üye
benim ikisine görede uçuyo :ehe
 
Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Walla Q dışında bir klavye kullanmak istemem. Bilgisayar başında bir işle meşgul olacam klavye ile uğraşır dururum. Müsait zamanda başlayabilirim.
 
Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
f klavye çok önemli ama artık geri döndürmek çok zor. Oyunlar programlar herşey Q klavye olmuş :(
 
mstf_l

mstf_l

Üye
evet f iyi yazımda da hızlı ama bilglsayarı sadece yazı yazmak amaçlı kullanırsak
 
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
aslına bakılırsa bılgısayarla haşır neşir olan bır kısı zaten Q klavyede 10 parmak yazar yani...
F klavye bızım ıcın tabıkı daha kolay
ancak Q ya alıştıktan sonra hız ve kolay yazım acısından bır sıkıntı olmaz dıye dusunuyorum....

Ama kotu bır durum varkı suan.
Ilkogretımlerde ve ortaogretım kurumlarında ogrencılerın kullandıkları pclerde F klavye var...
Gayet guzel fakat evde veya ınternetkafelerde felan o cocuk F klavye bulamadıktan sonra egıtımde F klavye olmasının anlamı ne???
 
coolasker54

coolasker54

Üye
Çok yararlı bir paylaşım arkadaşım. Bizimle paylaştığın için teşekkür ediyorum.

f klavye kullanmıştık bir kaç kere yazması gercekten çok zevkli. Ama üretilen çoğu şeyde q klavye olduğu için yapılacak çok birşey yok gibi. ekstra klavye akalım felan desek bi yere giderken klavyeyi yanımızda taşıyamayız her zaman.
 
  • Beğen
Tepkiler: viktoreznov
>Pessimistic.

>Pessimistic.

Üye
q klavyede 10 parmak takır takır yazıyrm ama f daha hiç görmdm
 
Astrosman

Astrosman

Üye
:hmmm ben daha tek parmakla yazıyorum tek tek basıyorum. Sağ elinin işaret sol elimin işaret parmağını kullanıyorum.... Geri kalan parmaklarımı kullanamıyorum. Bol bol çalışmak gerek herhalde böyle 10 parmak yazmak için....
 
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
:hmmm ben daha tek parmakla yazıyorum tek tek basıyorum. Sağ elinin işaret sol elimin işaret parmağını kullanıyorum.... Geri kalan parmaklarımı kullanamıyorum. Bol bol çalışmak gerek herhalde böyle 10 parmak yazmak için....
q klavyede 2 parmak yazıyorsun öylemi...
sen pc le aran iyi degil heralde.
 
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
:D
bende kantırda alıştım 10 parmak
yururken yazı yazıyorum
yururken silah alıyorum..
el çabuklugum ordan gelişti...
 
"ForeverAlone"

"ForeverAlone"

Üye
F klavye satılmıyorki.PC içinden çıkan klavyelerde Q.
 
PhyscoDevil

PhyscoDevil

Üye
bence q klavyenin düzeni gayet iyi.Benim hoşuma gidiyor.10 senedir q klavye kullanıyorum alıştım artık okullarda f klavye var onu q ye ceviriyorum elim alıştığı için sorun olmuyor oda:)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt