"Ext size" hafıza kartında system depohafızası gibi görünecek bölümün boyutunu belirtir. Depo hafızası küçük olan telefonlarda progrsm yükleyecek yer kalmama sorununa çözüm olarak sunulmuştur. App2sd ya da link2sd ile birlikte kullanmak zorundasınız bu sistemi, birisi daha yeniydi, hangisi yeniyse onu kullanın, hayırlayamadım şimdi.
Swap bölüm ise ram "gibi" kullanılan bir bölümdür. Ramle takas alanı olarak kullanılır. Rami az olantelefonlara bir miktar rahatlık sağlar, ancak gerçek ram hızı ile hafıza kartının hızı arasındaki fark çok yüksek olduğu için performans etkisi sınırlıdır, ama yine de etkilidir. Hafıza kartına sürekli okuma/yazma yaptığı için kartın ömrünü kısaltır, ama getirisi götürüsünden fazladır bence.
Galaxy gio, turkcell t20...vs gibi sınırlı ram ve depo alanına sahip android cihazlarda belirgin hız artışı ve rahatlama gördüm ben. Tabi daha fazla program kurabilmek de cabası. 1gb ext size ve 256 ya da 512swap genelde yeterlidir.
Romun da desteklemesine gerek yok sanırım, app2sd kurduğunuzda bu bölümleri otomatik tanıyor ve sistem için kullanıma açıyor.