Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir
Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir
Saksı da Limon Ağacı yetiştirmek

Bitkiyi satın almadan önce evde onun sağlıklı büyüyebileceği ortamın olup olmadığı incelenmelidir. Gün boyu güneş alan, havadar bir yer mevcutsa mesele yoktur.

Işık

Limon ağacı yaz-kış mümkün olduğu kadar fazla ışığa ihtiyaç duyar. Yaz aylarında açık havaya çıkarılan fidanlar daha dayanıklı ve sağlıklı olur. Bol meyve tutar. Havalar yeteri kadar ısınınca fidan dışarıda önce 1-2 hafta yarı gölgede tutulur. Böylece dış şartlara alıştırıldıktan sonra bol güneşli bir yere alınır. Havalar soğumaya başlayınca bitki içeriye alınır ve güneye bakan bir pencere önüne yerleştirilir.

Isı

Limon için yazın sıcak, kış aylarında minimum 10 c. olmak üzere serin ortamlar idealdir. Oda ısısında hayatını sürdürebilir ama serinlik uzun bir meyve dönemi için çok faydalıdır.

Kışın gece-gündüz arasındaki ısı farkları ve hava cereyanı bitkiye zarar verir. Yaprakların sararmasına ve dökülmesine sebep olabilir.

Isı kaynaklarına da çok yakın olmamalıdır.Yaprak uçları kahverengileşir ve dökülebilir.

Kışın aşırı sıcak ve kuru ortam meyve dökümüne sebep olur.

Toprak- Besin

Limon için genel kullanıma uygun hazırlanmış torf kullanılır. Bol çiçek ve meyve verebilmesi için düzenli beslenmesi gerekir. Bulunabilirse bu cins bitkilere özel, değilse çiçekli veya meyveli bitkiler için hazırlanmış sıvı gübre kullanılmalıdır. Besine ilkbaharda başlanır ve yaz sonuna kadar devam edilir.Sıvı besinler genelde ayda bir verilir. Böyle yapmak yerine önerilen aylık miktarın 4/1'i oranında besini haftalık sulama suyuna katmak daha faydalıdır. Besin konusunda bitkinin satın alındığı yetiştiriciden öneri almak çok iyi olur.

Sulama ve drenaj

Limon bahar ve yaz aylarında düzenli sulanır. İki sulama arasında toprak yüzeyinin hafifçe kuruması beklenir, daha sonra alttaki drenaj deliklerinden sızıncaya kadar su verilir. Kış aylarında daha az su verilir

Toprak suyu iyi süzmelidir. Aşırı sulama çok zararlıdır. Saksı tabağında kesinlikle su beklememelidir.

Nem

Kışın ısıtılan mekanlarda bitkiye düzenli olarak su püskürtülür. Diğer bir yöntem de "ÇAKILLI TEPSİ" kullanmaktır.

Böyle nem sağlanan bitkilerin yaprakları daima parlak ve gösterişli olur.

Budama

İlkbaharda dal uçları hafifçe budanarak fidana şekil verilir. Bitkinin boyu 1,5 metreden fazla uzatılmamalıdır.

Saksı değişimi birkaç yılda bir ilkbaharda yapılır.

Başlıca limon zararlıları

Yaprak bitleri(aphid), kabuklu ve pamuklu bitler (scale, mealybug) Dallara yapışır, özsuyunu emerler.Saldıkları yapışkan usare ile bitkiyi pisletir, yaprak dökümüne sebep olurlar. Mücadele edilmezse bitki ölebilir.

Çaresi:

Böcekler için kimyasal mücadele ilaçları vardır .Ancak bunların ev içinde kullanılması çok tehlikelidir. Ayrıca ilaçtan sonra üzerindeki meyveler de yenemez. Ev yapımı ilaçlar kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Az sayıda böcek varsa bir bıçağın ucu veya tırnakla temizlenir. Veya pamuklu bir çubuk alkole batırılır. Bununla böcekler ıslatılarak öldürülür.

Daha ciddi durumlarda bitki uygun bir yere çıkarılır. Aşağıdaki karışımlardan biri tamamen ıslatacak şekilde bitkiye püskürtülür. Kuruduktan sonra bitki yerine konur. Bitki böceklerden kurtuluncaya akadr haftada bir tekrarlanır. Zaman, zaman tedbir olarak sadece tütün bekletilmiş suya bir sünger batırılarak bitkinin dallarının silinmesi iyi olur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt