Eşler neden birbirlerini aldatırlar?

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Eşler neden birbirlerini aldatırlar?
Sadakat söz konusu olduğunda çeşitli zorluklar söz konusu olur. Bu zorlukların bazıları düşünce bazındadır: Girilen ilişkiye bir açıklama getirilebilir mi? Eşlerden biri başka biriyle ilişki kurarsa evlilik yürür mü? İlişki karı kocanın psikolojisinin bir sonucu olarak yaşanmış olabilir mi? İlişkiye giren eş bu ilişkinin sorumluluğunu taşıyor mu?
İlişkiler Hollywood filmlerindeki gibi değildir. Evcimen biri olmanıza rağmen kendinizi evlilik dışı bir ilişkide bulabilirsiniz. Koşullar ne olabilir? Nasıl gerçekleşir? Bazı evlilikler kötü başlar ve kötü gider. Yanlış bir birliktelik, düşünmeden yapılan bir evlilik, hatta kötü bir seçim de olsa kötü başlangıcı tersine çevirmek mümkündür. Evlilik yemini ciddiye alınmalıdır. Evlilik kurumuna saygısı olmayan çiftler genellikle İyi birer eş olamazlar.

Eşlerden biri sadık kalmayabilir; aşk, tatmin veya başka birini bulma arayışına girebilir. Aldatma söz konusu olabilir. Evlenmeden önce herkesle yatıp kalkanlar genellikle evlendikten sonra durulmakta ve eşlerine bağlanmaktadırlar. Öte yandan aldatma sürekli tekrar edebilir. Bazı kişilik sorunları da aldatmayla bağlantılıdır.


Diğer konular ne olabilir? Ne yazık ki eşinize saygınızı kaybettiğinizde biriniz ya da her ikiniz başkalarında şefkat aramaya başlayabilirsiniz. Acele etmeden önce başka biriyle sevişmenin her şeyi çıkmaza sokacağını aklınızdan çıkarmayın.

Düşük benlik saygısı insanları yapamayacakları şeyleri yaparak ve söyleyerek telafi etmeye itebilir. Başka biriyle ilişkiye girenler stresli ve depresif bir dönem geçiriyor olduklarından kendilerine verdikleri değeri zedelemiş olabilir. Bu durumda, girdikleri ilişki benlik saygılarını şişirecek mutluluk hapından başka bir şey olmayacaktır. Sonuçta ise kendilerini daha kötü hissedeceklerdir.

Bazen ise işyerlerinde çok fazla karşı cins olduğundan ilişkiye girdiklerini iddia ederler. Bu durumda altta yatan başka nedenler olabilir. Eşlerden birinin sekse, romantizme ve arkadaşlığa karşı tavırları aniden değişirse, ilişkiye girdiği düşünülebilir. Özellikle uzun süreli cinsel ilişki sorunun oldukça derin olduğunun sinyalini vermektedir. Bu tür konulardan olumsuz etkilenen çiftler danışmana ya da psikoterapiye gitmelidirler. İnsanlar eşlerini çeşitli nedenlerle aldattıklarını ileri sürerler. Bunlardan birçoğu insanını bilinçaltı motivasyonuyla ilintilidir. Sadistik dürtülerden, bağlanma korkusuna, ilkel psikolojik arzuları ve içgüdüleri doyurma hissine kadar çeşitli nedenler sıralayabiliriz. Bazen ne yazık ki psikolojik kuram kötü davranışın bir özürü haline gelir. Yine de açıklama ya da özür bunu doğru çıkarmaz.

Başka biriyle ilişkiye girmenin bir sürü olumsuz sonucu olacaktır. Bunun neden olduğunu anlamak oldukça zordur. Ne gibi sonuçları olabilir? İlişkiler insanların çenesini kapatır. Başkasıyla ilişkiye girdiyseniz, konuşmamaya başlarsınız, ilişkiye girmek eşler arasındaki diyaloğu kesintiye uğratır, ilişkiye girenler hastalık yayarlar, ailelerini mahvederler, şöhretleri iki paralık olur, eşleri aşağılanır, suçluluk hissi duyarlar, çocuklarına iyi bir örnek oluşturamazlar, kendilerini geliştiremezler ve karşılıklı güveni alt üst etmiş olurlar.

Evlilik, ideal olarak bu noktaya asla gelmemelidir, ama çok nadiren de olsa başkasıyla ilişkiye girmek buzları eritebilir. Uzun süredir zaten araları bozuk olan bir çift ilişkinin ortaya çıkmasıyla önemli kararlar alıp sorunları çözme yoluna gidebilir. Bazen çiftler aldatılmışlığı geçmişte bırakabilme becerisi gösterebilirler; sorunları çözer ve olaydan güçlü çıkarlar. Tabii ki başka biriyle ilişkiye girmek ilişkinizi kurtarmak için başvurabileceğiniz bir yol olmamalıdır.

Sadakatsizlik nasıl önlenebilir? İlişkiye girmek yıkılmış bir ilişkinin semptomu olarak ortaya çıktığından öncelikle sağlıklı bir ilişki kurabilmek çok önemlidir. Evlilikte çiftlerin birbirlerine güvenmeleri ve sadakatsizliğe yol açacak nedenleri ortadan kaldırmak için birlikte çaba sarfetmeleri gerekmektedir.
 


Murat Alper

Murat Alper

Moderator
:tşk:
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim
 


Üst Alt