Eridanus'taki sessizliği süpernova bozdu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Eridanus'taki sessizliği süpernova bozdu
Gökbilimciler, Dünya’dan çok uzak bir mesafede yaşanan süpernova patlamasının ardından ortaya çıkan kozmik yapının çok net görüntülerini elde etmeyi başardı. 1999 yılında keşfedilen süpernova, gücünü yitirmesiyle farklı renklere bürünen kozmik bir desen halini aldı.



Teleskoplarla 10 yıldan fazladır gözlemlenen bir süpernova, gücünü yitirmesiyle gökbilimcilere eşine az rastlanan görüntüler sundu. Dünya’dan yaklaşık 35 milyon ışık yılı uzaklıkta, Nehir (Eridanus) takımyıldızında, sarmal gökada NGC 1637 yer alıyor. 1999 öncesinde bu gökadanın sakin görünümü çok parlak bir süpernovanın görülmesiyle bozuldu.

Şili’deki Paranal Gözlemevi’ndeki ESO’ya ait olan Çok Büyük Teleskop (VLT) ile bu patlama sonrasını inceleyen bilim insanları nispeten yakın olan bu gökadanın şaşırtıcı bir görüntüsünü elde ettiler.

Süpernovalar doğadaki en şiddetli olay olarak kabul ediliyor. Yıldızların göz kamaştırıcı ölümlerine işaret eden süpernova patlamaları, içerisinde bulundukları gökadadaki milyarlarca yıldızın toplam ışığını bir anda gölgede bırakır.

Kaliforniya’daki Lick Gözlemevi, 1999’da sarmal gökada NGC 1637’deki yeni bir süpernovanın keşfini bildirdi. Özellikle bu tür nadir ama önemli kozmik nesneleri araştırmak için inşa edilmiş olan bir teleskop kullanılarak tespit edildi. Keşfin onaylanması ve daha fazla incelenebilmesi için takibinde gözlemlere gerek duyuldu.

NGC 1637 gökadasındaki süpernova detaylıca gözlemlendi ve SN 1999em adı verildi. 1999’daki muhteşem patlamasının sonrasında, süpernovanın parlaklığı yıllar boyunca nispeten az solduğu görülerek bilim insanlarınca izlendi.

GENÇ YILDIZLARIN İZİ ORTAYA ÇIKTI

SN 1999em’e dönüşen yıldız, ölümünden önce Güneş’in kütlesinin sekiz katından fazla olan çok büyük bir kütleye sahipti. Yıldızın, hayatının sonunda çekirdeği çöktü ve bu da felaket cinsinden bir patlama yarattı.

SN 1999em’nin takip gözlemlerini yaparken gökbilimciler VLT ile bu nesnenin pek çok fotoğrafını çektiler. Bir araya getirilen fotoğraf onun içinde bulunduğu NGC 1637 gökadasının çok net bir görüntüsünü verdi. Sarmal yapı bu görüntüde parlayan gaz bulutlarındaki ve karanlık toz bölgelerindeki genç yıldızların mavimsi izlerinin farklı bir modelini ortaya çıkardı.



Her ne kadar ilk bakışta NGC 1637 oldukça simetrik bir nesne olarak görülse de, bazı ilginç özelliklere de sahip. Bu özellikler, NGC 1637’nin gökbilimciler tarafından bir yana yatmış sarmal bir gökada olarak sınıflandırmasının nedeni olarak belirdi:

Merkezin en üst sol kolunda nispeten gevşek bir sarmal kol çevresinde genişliyor, daha uzakta ama daha yoğun ve kısa kol en alt sağda rotası boyunca orta yolu çarpıcı bir biçimde kesiyormuş gibi görünüyor.

Fotoğrafta görünüm yıldızlara daha yakın dağılmakta ve daha uzak gökadalar aynı yönde yer alıyormuş gibi göze çarpmaktadır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Mehmet
Cevap
2
Görüntüleme
477
Revengeful
Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka
Cevap
0
Görüntüleme
1K
SlashGun
Cevap
1
Görüntüleme
3K
SlashGun


Üst Alt