emek kazanç ikilisi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
emek kazanç ikilisi
tarihi ekonomistler. kazanç kapısını üç ana gruba ayırır.ziraat, sanat(sanayi de dahildir buna) ticaret...
ama günümüzde bakıyoruz... elli türlü üretimle alaklı olnayan hizmet sektörleri çıkmış...
gerçi yaygın üretim faktörleri de bellilerin elinde... "gerisi hizmet etsin yeter." dikkat edersek ekonomik sıkıntıların çoğu bu saydığım üç ana grubun dışında soyut gelir odakalrından kaynaklanıyor. kendilerine finansal faktörler diye adlandıran fakat sanal olarak altın, döviz ve petrol alıp satanlar varya... zaten altın, döviz ve petrol fiyatlarını dahi onlar belirliyorsa bu nasıl finansal faktör...benim bildiğim finans kuruluşları üretim faktölerine kredi sağlar.
üretim faktörlerinden kaynaklanmayan sektörlerdeki sanla gerilimler birilerinin ekmeğine yağ sürüyor bize de sıkıntısı kalıyor.
bir de... ekonominin genel seyri dışında sadece belli bir sektörde (mesela et. veya prinç) fiyatlar uçuyor sa bu da bana sanalın alası gibi geliyor, çünkü etin yerine tavuk alınabilir pirinç yerine bulgur makarna yenilebilir. bunun böyle olacağı bilindiği halde neden fiyatları uçururlar. spekülatörler sağolsun...
yorumlar size kalmış

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
ne kadar emek olursa olsun işin içinde üretim faktörlerinden (ziraat,sanat,ticaret) ve onu destekleyenlerden başka elli türlü para kapısı meydanda...(onları teker teker yazmak baya zaman alır...) kazanç sağlanırken verilen emeğin ete dişe dokunur olması gerekir. yani şu üç faktör varya onlara destek olmasını kasdediyorum... ama dünya üzerinde sanal iş görerek aşırı zenginleşenler var... ve dünyayı boğuyorlar... birde spekülatörler var... onlarda belli sektörlerde sanal kriz oluşurup o sektörün adamını boğuyor.
yazı tarzı edebiyatta ki deneme usulü olunca bazı şeyler havada kaldı kusura bakma
ilgine teşekkür ederim

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Rica ederim de ben yine anlamadım
Şunu anlamadım, neye karşı yazılmış, amacı nedir ?

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
kardeş sabah sabah kalkmışız işimiz gücümüz yok forum yapıyoz...
o sersemlikle aklıma bunlar geldi...
şunu söyleyeyim : konu güncel değil ama daha önce de bir kaç kez güncel olduğu gibi
bu mesele bundan sonra da arada bir güncel olacak...mesele bundan ibaret...

haltie

Üye
üretim faktörleri var abi herzaman bolca ama şu tarım işinde sana katılıyorum tam bir tarım ve hayvancılık ülkesiyiz hala dışardan alıyoruz bir çok şeyi ve bunun aksinede herşey çok pahalı bu kadar işssizlik varken.bizi sanayi değil tarım kurtarır.hollanda çiçek borsası çoğu ülkeden büyük işlem hacmine sahip

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
ayrıca dünya üzerindeki ! düzende üretici ve satıcıya kazandıran sistem çok zayıf, aracılar götürüyor işi...
ayrıca okumanızı tavsiye ederim "dünyanın yeni efendileri" eski br kitap ama hala geçerli
ilginize teşekkür ederim

haltie

Üye
bence düzende uzmanlar kazanıyor örneğin bizde çay var fındık var bunda en iyisi olması lazım müsaitken.marka kazanıyor biryerde markalaşmak çok önemli

Yağmur

Üye
bizim tek para kazandığımız şey kahve...(ne kadar kazandırabileceği şüpheli) onu da biz üretmiyoruz...

haltie

Üye
ben diyorum türkiyenin kurtuluşu tarımdadır avrupaya satsak yeter herşey var yeterki standartlaşalım pazarlayalım

Yağmur

Üye
o da biraz zor... tarımcılık öldü zaten türkiye de

kol@j

Üye
    Konu Sahibi
markalaşma ile paketleşmeyi karıştırmamak lazım
günümüzde fabrikadan çıkan iyi
köylünün elinden çıkan kötürüdür diye
asıl mesele pazarın yolunu kendinden geçirmek isteyenler meselesi

--------------- Ekleme ---------------

ayrıca tarım ölmez, hastalanır. çünkü tarım olmasa ne yiyecez ne yiyecekler. pazara fabrikaya ne gidecek
her zaman pazar bulur.
ayrıca bazı çiftçilerin de kuru inat ve hırs yaptıkları için zarar ettiklerini de biliyorum.
çiftçi faizsiz kredi alsa onlar için büyük avantaj olur.
ayrıca toprağa, dededen ne görsek onu ekiyoz tarımsal zenginlik
gün yüzüne çıkmamış daha: kanola, aspir benim bilidiklerim. daha ne yenilikler vardır kim bilir.
kimin ne ekeceğinin planlanması ve sigortası devlet kontrolünde olsa yeter.
o zaman çiftçi gün yüzü görür.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...