Elektrostatik Hava Filtreleri Konu Anlatımı Genel Bilgi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Elektrostatik Hava Filtreleri Konu Anlatımı Genel Bilgi
Elektrostatik Hava Filtreleri Konu Anlatımı Genel Bilgi

Havadaki Zararlar
İç mekân havasında bulunan serbest haldeki parçacıklar; astım, solunum veya akciğer düzensizlikleri bulunan insanlar için büyük risk taşımaktadır. Bu parçacıkların kaynağı çok değişik türlerde olmakla birlikte, büyük bir bölümü sigara dumanı, polen, küf, deri, saç, tüy parçaları, toz, vb... nesnelerden oluşmaktadır.
İç mekân havası; ısıtma, soğutma, havalandırma ve iklimlendirme ( HVAC/R ) sistemleri vasıtası ile mekân içerisinde sirküle ederken, yukarıda bahsedilen parçacıklar sistem içerisinde –özellikle bakteri ve mantar oluşumu için en elverişli mekân olan soğutma sistemlerinde- birikmektedir. Bakteri, virüs, mantar ve benzeri mikroorganizmaların bu tür sistemlerde üremesi ve gelişmesi, soğutma, ısıtma ve havalandırma yapılan mekânlarda bulunan insanlar için çeşitli rahatsızlıkların kaynağını teşkil eder. Örnek olarak; Legionella Pneumophilia olarak adlandırılan mikroorganizmanın, bu tür ortamlarda bulunabildiği saptanmış ve insanlar üzerinde yarattığı sağlık problemi “Lejyoner Hastalığı” olarak literatüre geçmiştir. Diğer türlerdeki mikroorganizmaların da “hasta ev” veya “hasta bina” sendromu olarak adlandırılan bir başka sağlık probleminin ana kaynağı olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, bazı insanlar küf ve mantarlara karşı alerjik hassasiyete sahiptir. Bu tür mikroorganizmaların yaşama ortamı olan ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerindeki, evaporatör bataryası ve yoğuşma tavasından geçen hava, ortama bu mikroorganizmaların yayılmasına yardımcı olur.
Neler Yapılıyor?
İç mekân havasında serbest halde bulunan bu tür zararlı parçacıkların miktarının azaltılması, HVAC/R sistemlerinde kullanılan filtreler yolu ile sağlanır. Filtre; zararlı parçacıkları HVAC/R sistemlerine girmeden bloke ederek tutan, genel olarak fiber benzeri, hava geçişine olanak tanıyan yapıda bir malzemedir. Filtreyi oluşturan fiberler arasındaki mesafe genelde havada bulunan parçacık boyutlarından büyük olduğu için, parçacıkların sadece fiberlere çarpan miktarı filtre üzerinde kalır. Filtre tarafından tutulan parçacık miktarını artırmak için, filtrenin kalınlığı artırıldığında veya fiberler arasındaki mesafe daraltıldığında ( filtre gözenekleri küçültüldüğünde ), filtrenin performansında bir artış meydana gelir. Ancak, bu türde bir değişiklik, hava akışına karşı direnci yükselterek hava geçiş miktarının azalmasına sebep olur. Filtreden geçen hava geçiş miktarının azalması, sistem veriminin düşmesi, sistem üzerinde aşırı yük oluşması ve dolayısıyla enerji tüketiminin artması anlamına gelmektedir.
Elektrostatik Hava Filtreleri

Filtrelerin fiber yoğunluğunu artırmadan parçacık tutma kapasitesini yükseltmenin bir yöntemi elektrostatik filtrelerdir. Aktif elektrostatik filtreler, plakalar arasında oluşturulan yüksek gerilim alanından faydalanarak, aralarından geçen havada bulunan yüklü parçacıkların elektrostatik çekim kuvveti ile plakalar tarafından yakalanması/tutulması prensibi ile çalışır. Bu tür filtrelerin parçacık tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Ancak, yüksek performansa sahip olmalarına karşın, bu tür filtrelerin montaj ve işletme maliyetleri oldukça yüksektir ve küçük çaplı evsel veya ticari uygulamalar için yüksek maliyetlerinden dolayı tercih edilmemektedirler.
Aktif elektrostatik filtrelerdeki yüksek gerilim alanını devreden çıkararak (dolayısıyla maliyeti düşürerek ) elektrostatik parçacık tutma avantajını kullanmak amacıyla geliştirilen bir başka yöntem ise pasif elektrostatik filtrelerdir. Bir pasif elektrostatik filtrenin çalışma prensibi, hava geçişi esnasında sürtünmeden dolayı oluşan elektrostatik yüklenmenin parçacıkları yakalamak için kullanılmasıdır. Savell ,dielektrik fiberleri arasından geçen havanın yarattığı sürtünme ve dolayısıyla oluşan elektrostatik yüklenmenin, havada bulunan toz partikülleri gibi yüklü parçacıkları tutacak seviyelere ulaşabildiğini bulmuştur. Dielektrik fiberlerinin toz tutma amacıyla kullanılması ve filtre performansının artırılmasına yönelik olarak benzer şekilde, Hodge ve Yanagawa’ nın çalışmaları da bulunmaktadır. Pasif elektrostatik filtreler, havada bulunan toz ve diğer partiküllerin elektrostatik kuvvetler yolu ile yakalanması ve filtre fiberleri tarafından tutulması prensibi doğrultusunda, aktif elektrostatik filtrelerle aynı davranışları gösterir. Pasif elektrostatik filtreler, daha öncede belirtildiği şekilde, fiberler arası mesafenin geniş olduğu ve toz/partikül tutma performansının düşük olduğu normal standart filtrelerden çok daha yüksek performans sergilerler. Elektrostatik filtreler kullanıldığında, fiberlerde oluşan çekim kuvveti, havada bulunan toz ve partikülleri kendisine doğru çekerek tutulmalarını sağlayacaktır.
Genel Çalışma Prensibi
Hava motor / üfleyici tarafından büyük toz parçacıklarını tutan metal kafesli bir ön filtre vasıtasıyla emilir. Kalan parçacıklardan 0,01 mikron kadar küçük olanlar, elektrik yüküyle yüklendikleri güçlü bir elektriksel alana geçerler. Yüklü parçacıklar daha sonra eşit aralıklı paralel plakalardan yapılmış kolektör plaka kısmına geçerler. Araya eklenmiş plakalar topraklanmış olup parçacıkları çekip toplarken, birbirini sırayla takip eden her plaka parçacıklarla aynı kutupta elektrikle yüklenir ve bu durumda da parçacıkları iterler.
Dünyanın En iyi Elektrostatik Hava Filtresi Casadron
Casadron hakkında kısa bilgi Casadron, Almanya’da Gutmann tarafından üretilen, dünyanın en iyi elektrostatik hava filtresidir. Her türlü parçacığı iyonize ederek tutan özel yapısı ve gazları filtre eden aktif karbon filtreleri sayesinde mekanik filtrelerin yüzde katı hassasiyette temizlik sağlar. Filtrasyon gücünü TÜV, Fraunhofer gibi saygın laboratuarların raporlarıyla belgeler. Mikron boyutundaki toz, kül, polen, spor, bakteri gibi partiküller mekanik filtreler ve ‘Casadron M’ tarafından tutulabilirken, nanometre boyutundaki egzoz gazı, sigara dumanı, is, ultra ince toz, virüs gibi partiküller sadece ‘Casadron E’ tarafından tutulabilmektedir.
Casadron, sağlık amaçlı olarak hastanelerde, hastalık riski yüksek olanların, astımı ve polen alerjisi olanların evlerinde kullanılır. Hijyen amaçlı olarak kuaförlerde, kütüphanelerde, küf, mantar gibi zararlıları tutmakta işe yarar. En sık kullanım yeri sigara dumanı ve kokusuna karşıdır, otellerde, lokantalarda, barlarda, işyerlerinde, evlerde kullanılır.
Çok Katmanlı Hava Temizleyici Ultra Filtre
Dört katmanlı ultra filtre; çift katmanlı elektrostatik aktif karbon filtre ve meticulous (çok hassas) filtrelerden oluşmaktadır ve kolay temizlenecek şekilde dizayn edilmiştir. Elektrostatik hava temizleyici filtre, havada bulunabilecek toz, polen, küf ve bakterileri yok eder. Filtreniz, milimetrenin yüz binde bir oranı küçüklüğünde olan 0.01 mikrona kadar küçük zerrecikleri tutabilecek kapasitededir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt