Efsane derbiler..

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Love Prince

Love Prince

Üye
    Konu Sahibi
Efsane derbiler..

12 Nisan 2009.. Zirveden uzakta kalan iki takım için, kazananın sadece Şampiyonlar Ligi için umutlanacağı, bu nedenle beraberlik istenmeyen bir maçtı.. 2009'un ilk derbi mücadelesi Ali Sami Yen’de tarihin en olaylı derbisi olarak sonuçlandı. Maçın son anlarında Lugano’nun Emre Aşık'a kafa atması ile ortalık karışırken, 1 yıl önce Avrupa Şampiyonası'nda büyük zaferleri ülkemize yaşatan Semih Şentürk ve Arda Turan arasında yumrukların havada uçuştuğu bir kavga yaşandı.Hakem Fırat Aydınus, Galatasaray'dan Arda ve Emre Aşık'ı, Fenerbahçe'den Lugano ve Semih'e kırmızı kart gösterdi.. Derbi(!) 0-0 bitmişti ve bir efsane değil, “unutulası” maçtı..


27 Nisan 2008.. Sezonun şampiyonunu belirleyecek bir derbi.. Turkcell Süper Lig 32. hafta kapanış karşılaşmasında şampiyonluk düğümünü çözecek dev derbide Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nda ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 37. dakikada Nonda'nın attığı gollle 1-0 yenerek, sezon sonunda gelen şampiyonluk için en önemli maçını kazanmış oldu.. Bu maçı tarihe geçiren olay ise, Nonda’nın golünün Volkan’ın büyük kaleci hatasından kaynaklanıyor olmasıydı..


16 Aralık 1989.. Bu maçın kahramanı, Fenerbahçe’den G.Saray’a adeta kaçarak transfer olan Hasan Vezir olmuştur. Hasan, Fenerbahçe’ye karşı oynadığı ilk maçında, Prekazi’nin son dakikada sağ kanattan kullandığı kornerde Tanju’nun indirdiği topu çizgide tamamlayıp takımına hayat vermişti. Bu gol Hasan Vezir’in kötü geçen G.Saray kariyerindeki en önemli golü olarak da kayıtlardaki yerini almıştı.


8 Kasım 1992.. Derbi tarihinde yeri çok farklı olan, “derbilerin favorisi olmaz” sözünün önemli ispatlarından biri olan maçta Fenerbahçe, Aykut Kocaman’ın golüyle mücadeleyi 1-0 kazanmıştı. Maçı efsaneler arasına sokan ise, birkaç gün önce Avrupa’da dönemin Alman devi E.Frankfurt’u elemiş olan G.Saray’ın, Sigma’dan 7 gol birden yiyen Fenerbahçe’ye yenilmesiydi. Maç sonunda Rıdvan Dilmen ise “Böyle geldi böyle gidecek, Türkiye’nin en büyüğü Fenerbahçe” sözleriyle futbol literatüründeki yerini alıyordu.


26 Mart 2000.. 1999-2000 sezonunun 26. haftasında Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan bu mücadele, derbinin en “mucize” maçlarından biri olarak da nitelendirilebilir.. UEFA Şampiyonluğuna giden Galatasaray’a karşın, tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren, 3 kulvarda da havlu atmış, 2 teknik direktör değişimi ardından Turhan Sofuoğlu yönetiminde yola devam eden Fenerbahçe için bu skor gerçek bir mucizeydi. Tüm maç boyunca G.Saray kalesine neredeyse 1 kez gelen, onlarca gol pozisyonunda ise kalesinde gol görmemeyi başaran Fenerbahçe, tek ciddi atağında Johnson’un frikiğiyle bir gol bularak, tarihi bir zafer elde etmişti.


19 Mayıs 2007.. Bu maç son yılların en olaylı ve “ıslak” derbisi olarak tarihe geçmişti.. 100. yılında şampiyonluğunu ilan ederek Ali Sami Yen’deki mücadeleye çıkan sarı lacivertlilere maç boyu tribünlerden atılan yüzlerce pet şişe, mücadelenin tarihe geçmesini sağladı. “Galatasaray, Fenerbahçe'yi alkışlar mı” tartışması ile başlayan ve tarihi olaylarla biten maçta sarı lacivertliler Lugano ve Edu’nun gollerine Arda’nın verdiği yanıt ile sahadan 2-1 galip ayrıldı. Maçın ardından Türk basını “Utanç gecesi” ve benzeri başlıklara yer verirken, PFDK sarı kırmızılı ekibe 5 maç seyircisiz oynama cezası kesti.


21 Eylül 2003.. Olimpiyat Stadı’nda oynanan ve 2-2 sona eren mücadele ilginç golleri ve tartışmalarıyla akıllara kazınmıştı. 44. dakikada Kemal Aslan’ın golüne 1 dakika ardından Arif Erdem yanıt vermiş, ikinci yarıda ise 48. dakikada Pierre Van Hooijdonk takımını yeniden öne geçirmiş, 1 dakika sonraysa Prates’in şutu Hakan Şükür’ün kafasına çarparak yön değiştirerek ağları bulmuş, maçın skorunu belirlemişti. Bu ilginç gol ve uzatma anlarındaki G.Saray kornerinde Luciano’nun topu elle çelmesini görmeyen Muhittin Boşat, mücadelenin efsaneler arasına girmesini sağlamıştı.


16 Şubat 2002.. Derbinin en “kırmızı” maçlarından biri olan mücadelede G.Saray sahayı 7 kişi terk etmişti. Rapaiç’in uzaktan attığı çok şık golle Fenerbahçe’nin Kadıköy’de 1-0 kazandığı maçta, hakem Ali Aydın, Emre, Batista, Hasan Şaş ve Bülent Korkmaz’ı oyundan atarak mücadelenin tarihe geçmesini sağlamıştı.. Son anlarda rakibinin 7 kişi kalmasının ardından Fenerbahçe başka gol bulamamıştı.


27 Şubat 2008.. Türkiye Kupası çeyrek finalinde 0-0’ın rövanş maçında kırmızı kartlar havada uçuştu. Lugano ve Gökhan Gönül’ün oyundan atılması ile 9 kişi kalan Fenerbahçe 1-1’lik skorla tur atlamak üzereyken, son dakikada gelen Ümit Karan golüyle, sarı kırmızılı ekip istediğini elde etti. Volkan ile Lincoln arasındaki kovalamaca ise maçı efsane mücadeleler arasında sokmaya yetmişti..


22 Ekim 1995.. Sezonun önemli derbi maçında ilk 32 dakikaya Daniel Atkinson damgasını vurmuştu. Aynı tipte attığı 3 golle, derbi tarihinde atılan en ilginç hat trick’lerden birine imza atan İngiliz futbolcu, "G.Saray'a bir gol at, sana Mercedes SL 600 hediye edeceğim” sözü veren başkan Ali Şen’e 3 golle en büyük hediyeyi vermişti. Yıllar sonra ise, Atkinson'a verdiği araba sözünü 1 hafta sonra gerçekleştiren Ali Şen’in, sezon sonunda takımdan ayrılan oyuncudan arabayı geri aldığı ortaya çıkmıştı.
12 Mart 1997.. Cumhurbaşkanlığı Kupası final maçında G.Saray’ın Fenerbahçe’yi 3-0 yenerek kupaya uzandığı maç da tarihe geçmişti. O sezon Fatih Terimli G.Saray ligde açık ara önde olmasına karşın Fenerbahçe'ye hem TSYD Kupası, hem de ligde iki maçta da mağlup olmuş, camiada “Fenerbahçe'yi yenmeden şampiyon olunmaz” tezi ortaya çıkmıştı. İşte tam bu dönemde Hakan Şükür Galatasaray’a olmuş, golcü futbolcu biri penaltıdan attığı üç golle gelen kupa zaferiyle tarihte önemli derbilerden birine damga vurmuştu.


7 Şubat 2001.. Fenerbahçe Stadı’nın yenileme çalışmalarına denk gelen maçta, şimdilerde sarı lacivertli formayı giyen Emre Belözoğlu takımını deplasmanda öne geçirdi. Daha sonra Ogün, Serhat ve Johnson'la Kanarya’nın verdiği cevabın ardından Hasan Şaş farkı 1’e indirirken, Revivo ile 4-2’ye gelen maçta sarı kırmızılı ekip son anlarda Jardel ve uzatmada Ümit Davala’nın penaltısıyla maçı uzatmaya götürmeyi başarmıştı. Maçın uzatma anlarında penaltı kazanan Fenerbahçe’de Lazetic bu atışı değerlendiremese de, seri penaltılarda sarı lacivertliler 7-6'lık skor ile istediğini elde ederek efsaneler arasına giren bir maçı kazanmıştı.


22 Nisan 1992.. Türk futbolunun altın ayakkabılı golcüsü Tanju Çolak, G.Saray’dan Fenerbahçe’ye geçtiği bu sezonda eski takımına toplam 5 gol atmıştı. Ali Sami Yen’de gelen 2 golünün ardından, Kadıköy’deki rövanş maçında da 3 gol birden atarak yıldızlaşan Tanju, farklı skorlu maçın ardından tarih sayfalarındaki yerini almıştı. 5-2 sona eren bu efsane maçtan akıllarda kalan bir diğer olay ise G.Saray kalecisi Hayrettin’in takımına penaltı kazandıran Rıdvan Dilmen’i tartaklamasıydı.


22 Nisan 2006.. Fenerbahçe’nin Kadıköy üstünlüğünün barizleştiği dönemde sarı lacivertliler evinde bir büyük zafer daha elde ediyordu.. Appiah, Luciano, Alex ve Anelka.. Yabancı oyuncularıyla 4 farka giden sarı lacivertlilerin daha büyük bir farkı kaçırdığı maç, son golün tam 35 pasın ardından gelmesi ile efsaneler arasındaki yerini ayrı bir dipnotla alıyordu.


4 Mayıs 1991.. Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan lig maçında Galatasaray, derbi tarihinin en önemli skorlarından birini elde etmişti: 4-1… Tanju (2), Kosecki ve Erdal ile farkı bulan G.Saray’da, Tanju attığı 2 gol ile aynı sezonda 3 büyük takıma karşı tam 9 gol kaydetmiş oldu. Mücadelenin efsaneleşmesinin bir başka nedeni ise Yusuf’un faulü ile sakatlanan Rıdvan Dilmen’in futbol hayatında bu maçın bir dönüm noktası olmasıydı. Rıdvan’ı sedyeyle saha dışına Tanju çıkarırken, G.Saraylı taraftarlar ise sarı lacivertli futbolcuyu alkışlamıştı..


11 Nisan 1993.. Kadıköy’e şampiyonluk iddiasını kaybederek çıkan Fenerbahçe’ye karşın, şampiyonluk için mutlak galibiyete ihtiyacı olan G.Saray’ın hızlı başlayıp Gutschow'un golüyle öne geçtiği maçta sarı kırmızılılar Mert’in atılması ile 2. yarıda 10 kişi mücadele etmişti. Ancak fırtına gibi esen Cim Bom Tugay (2) ve Hakan’ın golleriyle farkı 4’e çıkardı. Maçta bir de penaltı kaçıran Tanju son anlarda farkı 3’e indirse de, derbinin ardından Fenerbahçe camiası karışmıştı. Maç sonu tesisleri basan sarı lacivertli taraftarların öfkesi, Başkan Metin Aşık devrinin biterek Güven Sazak devrini başlatan olağanüstü kongre sürecine kadar sürmüş, mücadele tarih sayfalarındaki yerini almıştı.


26 Temmuz 1998.. Şu anda düzenlenmeyen TSYD Kupası’nda Fenerbahçe’ye konuk olan Galatasaray, ezeli rakibi karşısında Baliç’ten yediği golle ilk yarıda 1-0 geriye düşmesine rağmen, Hakan Şükür, Hasan Şaş (2) ve Arif Erdem’in sayılarıyla sahadan 4-1 galip ayrılmıştı. Bu galibiyet sarı-kırmızılıların Kadıköy’de kazandığı en farklı maçlardan biri olarak hatırlanır.


8 Eylül 1996.. Sezonun 4. hafta maçında Fatih Terim’in Galatasaray’ın başında teknik direktör olarak çıktığı ilk Fenerbahçe derbisi, tecrübeli teknik adam için adeta kabusa dönmüştü. Ali Sami Yen Stadı’ndaki mücadelede rakibini Saffet Sancaklı, Jay Jay Okocha ve Boliç’in (2) golleriyle 4-0 mağlup eden Fenerbahçe, ezeli rakibi karşısında uzun süre hatırlanacak bir galibiyete imza atmıştı. Fenerbahçe’de G.Saray’dan bir kaç gün önce transfer edilen Saffet’in bu maçta gol atması da maçı efsaneler arasına sokmuştu.


25 Nisan 1996.. Türkiye Kupası’nın iki ayak üzerinden oynandığı sene, ilk maçı 1-0 kazanan Galatasaray, uzatmalara giden rövanş maçında Kadıköy’de Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalmış ve kupaya uzanmıştı. Aykut’un golüyle önde olan F.Bahçe’ye 116. dakikada Galli Sounders’ın cevabı ile sarı kırmızılılar kupaya uzanırken, karşılaşmanın hafızalara kazanmasının asıl nedeni ise skor değil, Galatasaray Teknik Direktörü Graeme Souness olmuştur. Bitiş düdüğüyle birlikte sahaya giren ve ilerleyen yıllarda “Ulubatlı Souness” lakabını almasını sağlayacak olan hareketle orta noktaya sarı-kırmızılı bayrak diken İskoç teknik adam, derbi tarihine geçmiştir.


3 Mayıs 1989.. Unutulmazlar arasına giren bir başka derbi ise 1989 yılında oynanan Türkiye Kupası maçıdır. Ali Sami Yen’deki dev mücadele, “tarihin en iyi geri dönüş derbilerinden” biri olarak anılır.. İlk yarıyı Tanju’dan yediği gollerle 3-0 geride kapatan Fenerbahçe, ikinci yarıda önce Aykut’un golüyle farkı 2’ye indirmiş, sonra da Hasan Vezir’le bulduğu gollerle maçı 4-3 kazanarak tarihe geçecek bir başarıya imza atmıştı. Bu maçta Rıdvan Dilmen, Hasan Vezir’e yaptığı asistler ile dikkat çeken diğer bir isim olmuştur. Maç 4-3’ken Küçük Savaş’ın şutunda ayaklardan seken top Schumacher’i yanıltmış, ancak Alman kaleci çizgi üzerinden mutlak golü çıkararak, maçın Prekazi’nin atılması ile 10 kişi kalan G.Saray’a dönmesini engellemiştir.


15 Nisan 1990.. Lig yarışında Fenerbahçe Stadı’nda oynana ve 5-1 gibi farklı bir skorla sarı lacivertli ekip lehine biten maç, Fenerbahçeliler’e hem farklı galibiyet sevinci, hem de ilginç bir üzüntü yaşatmıştır.. Mücadeleyi efsaneler arasına sokan bu olay; maçtaki 6 golün de sarı lacivertli oyunculardan gelmesidir. Bu maçta Galatasaray adına gelen tek golü Fenerbahçe'den Nezihi kaydetmiştir..


11 Mayıs 2005.. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılan Türkiye Kupası Finali de Fenerbahçeli taraftarların unutmak istediği derbiler arasında yer alır. Ezeli rakibini Ribery, Necati, Deniz (k.k) ve Hakan Şükür’ün (2) golleriyle 5-1 mağlup eden Galatasaray 100. yılında kupaya uzanırken, sarı-lacivertlilerin tek golü Luciano’dan gelmişti. Bu derbi de unutulmazlar arasındaki yerini almıştır.


6 Kasım 2002.. Son dönemlerin en farklı derbisi olarak tarihe geçen maçta ezeli rakipler, Kadıköy’de karşı karşıya gelmiş ve Galatasaraylı taraftarlarının hatırlamak istemediği bir sonuç ortaya çıkmıştı. Fenerbahçe, Tuncay, Ortega, Serhat (2), Ceyhun ve Ümit Özat’ın golleriyle, ezeli rakibini 6-0 gibi tarihi bir skorla mağlup etmiş ve bu karşılaşma tarih sayfalarındaki yerini almıştır.


12 Şubat 1911.. Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinin en unutulmaz maçlarından birisi 1910-1911 sezonunda yaşanmıştır. 12 Şubat 1911 günü Kadıköy'deki Union Club sahasında yapılan maça, aşırı lodos nedeniyle futbolcuları gelemeyen ve sahaya 7 kişi çıkan Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe'yi kendi sahasında 7-0 yenme başarısı göstermiştir. Bu maç derbi tarihinin en farklı mücadelesi olarak yansımıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak


Burak

Üye
harika çalışma olmuş.
teşekkürler.
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Ellerine sağlık
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt