E-mailin Ip Numarası Nasıl Belirlenir?

Sponsorlu Bağlantılar

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
E-mailin Ip Numarası Nasıl Belirlenir?
Sürekli elektronik posta kutunuza yağan tehdit ya da küfür dolu e - postalardan (e-mail) bıktıysanız, işte size bu postaları gönderen 'sanal suçlu'yu avlamanın yolu...
<div align="center"></div>
Bu iş izleyeni izlemek prensibine dayanıyor.Böyle bir durumda karşılaşırsanız `Sanal suçluyu` bulmanın ilk adımı da, gelen e - postaların `internet protokol numarasını (IP nosu)` belirlemek.

Bu IP numarasının kolaylıkla belirlendiğini belirten uzmanlar, bu yolla art niyetli kişiye kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtiyor.

Geçen aylarda hatırlayanlar bilir Gamze Özçelik olayında, görüntülerin hangi bilgisayardan atıldığı bu şekilde bulunmuştu.

Internette sanal suçlu avı, ev ya da işyerinizdeki bilgisayarınıza tehdit dolu bir e - posta ulaşmasıyla başlıyor. Işte, adım adım `sanal suçlu`yu takibin yolu:
Önce kimliği meçhul, tehdit dolu e - postanın IP numarasını bulun;

1-Ekranın sol üst köşesindeki `dosya` bölümünü tıklayın.
2-`Seçenekler` bahsinden `özellikler` bölümüne girin.
3-Buradan `ayrıntılar` bölümünü seçin.
4-Sağ alt köşedeki `ileti kaynağı`nı tıklayın.
5-Burada `recieved from (kimden alındığı)` bölümünde `000.000.00.0` düzeninde çeşitli rakamlardan oluşmuş bir numara göreceksiniz. Işte bu, her bilgisayarda olması gereken IP yani internet protokol numarası.
6-Bu numaranın kime ait olduğunu bulmak için adlı web adresine girin.
7-Bu sitede, Asya - Pasifik, Avrupa ve Amerika`ya ait üç ayrı arama motorunda elde ettiğiniz IP numarasının kimliğini arayın. (Hangi ülke, hangi şirket ya da oluşum olursa olsun, IP adresi bilgileriyle bu sitede çıkıyor.)
IP numarasının kime ait olduğunu bulduktan sonra ne yapmanız gerekiyor?
IP numarası bir şirkete aitse...
İşyeri yüzlerce bilgisayara sahip olabilir. Ancak işyerindeki her bilgisayar, tek servis sağlayıcısı üzerinden çalıştığı için dışarıda tek bir IP ile temsil edilir. Şirkete ait IP numarasını yine sitesinden bulabilirsiniz. Bu noktadan sonra, şirketteki hangi bilgisayarın sorumlu olduğunu bulmak gerekiyor. Her bilgisayarın şirket bünyesinde kendi `özel IP`si bulunuyor. Bu `özel IP numarası` da şirkette mevcuttur.

IP numarası bir eve aitse...
`Sanal suçlu` e - postayı evindeki kişisel bilgisayarından gönderdiyse, IP numarası herhangi bir servis sağlayıcısına (E - Kolay, Superonline, Turk.net vb) ait olacaktır. IP numarasını yine da aradığınızda, hangi servis sağlayıcısına ait olduğunu da bulacaksınız. Servis sağlayıcıları kişinin ne zaman hangi IP numarasıyla internete bağlandığını bilse de, bunu saklı tutar. Bunun için hukuki yollara, yani savcıya başvurmak gerekiyor.
IP numarası internet kafeye aitse
`Sanal suçlu`nun en zor yakalanabileceği tek yöntem, internet cafelerini kullanması. Çünkü art niyetli kişi e - maili attıktan sonra oradan uzaklaşabilir. Yine sitesinden bulacağınız IP numarası, bu durumda bir internet cafeye ait olacaktır. Ve sanal suçlu, ancak sürekli aynı internet cafeye gidip bilgisayar kullanırsa, adli merciler tarafından sanal takipten canlı takibe geçilerek bulunabilecektir.
Hotmail ve Yahoo`dan takip
`Sanal suçlu`nun işyeri veya evdeki bilgisayarından, `Hotmail` veya `Yahoo` gibi uluslararası internet tabanlı e - posta sağlayıcılarına girip, sahte isimle `ikinci bir IP numarası` almış olma olasılığı da çok büyük. Bu durumda takip, zor olmasına rağmen mümkün. Hotmail ve Yahoo uluslararası şirketler. Kişinin onlara da `kendi IP` numarası ile bağlanması gerekiyor. Hotmail ve Yahoo da, en son hangi IP`den kendilerine bağlanıldığını kayıtlarından çıkarabiliyor. Ancak yine, bu kez uluslararası hukuki yollara başvurmalısınız.

CIA ve FBI `örümcek` kullanıyor

Uluslararası ciddi suçlar sözkonusu olduğunda, örneğin Amerika`da e - posta hesabı sağlayan bazı şirketler, CIA ve FBI`a hesap sahiplerine ait bilgileri verebiliyor. Özellikle uluslararası terörizm ve kaçakçılık konularında kullanılan bu yöntemde, `Spider (Örümcek)` adlı bir programa başvuruluyor. Bu program, `e - posta`larda, örneğin `Başkan Bush`, `Bomba`, `Terör`, `Öldürmek` gibi belirli kelimeleri tarıyor. Bu kelimeleri içeren e - postalar, CIA ya da FBI`ya gönderiliyor. Gerisini de istihbarat uzmanları hallediyor.

Hukukçu görüşü: Delilleri kaybolabilir
`Internet Hukuku` adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Türkiye`de internet yoluyla işlenen suç sonrası işleyen hukuki prosedürü şöyle anlattı:
"Kişi, tehdit içerikli bir e - posta aldığında savcılığa suç duyurusunda bulunur. Bir soruşturma başlatılır. Deliller toplanır. Servis sağlayıcısına bir yazı yazılarak, kişiyle ilgili bilgi istenir, tehdit içerikli e - posta geçip geçmediği sorulur. Ancak servis sağlayıcılar en fazla bir hafta kayıt tutar. Yani suç delillerinin kaybolma ihtimali vardır. ..."
 


PcM@STéR

PcM@STéR

Üye
Galiba Konuya yeterince ilgi Gösterilmemiş.

Bilgiler İçin Saol Abi bende bu haberi ekliyecektim, dedim foruma bi bakayım vrmı Diye Her Zaman Ki Gibi Yine ilk ekleyensin
 

minervakemal

Üye
78180236171 nolu ip adresi kime ait
 

Doğan

Üye
teşekkürler :) valla süper bi haber
 

meryemcan

Üye
dediğiniz yoldan baktım ama bir no yok. dosya- özellikler giriyorun ayrıntılar ve ileti kaynağı diye bir şey yok..ne yapabilirım.
 
thalia45

thalia45

Üye
peki facebook tan atığım bir mesajdan karşı taraf ıp mi bulabilirmi ???
 
Mr.Crunch

Mr.Crunch

Üye
Facebook'tan atılan mesajın sahibi, eğer facebook IP'yi kaydediyorsa ve gerekli hukuki makamlar talep ederse bulunabilir. Ancak bunun için suç işleyip bir şekilde hukuki sürece girmiş olmanız gerekiyor. Onun dışında facebooktan atmış olduğunuz mesajın hangi bilgisayardan atıldığını kimse bilemez.

Size herhangi bir şekilde suç teşkil eden bir ileti yollandıysa ve spam hariç bir olaydan kaynaklıysa (gerçekten tehdit vs. yani) gider paşa paşa suç duyurusunda bulunursunuz savcılığa. Sizin bulduğunuz IP numarasını hangi otoriteden aratırsanız aratın size sadece servis sağlayıcısını verir. Buradan ev mi yoksa başka bir yer mi olduğunu tahmin edemezsiniz (Diyelim ki Turk Telekom çıktı ISP'de. Belki firmama 100Mbps G.SHDSL bağlantısı yaptırdım ne bileceksin ADSL olmadığını. İkiside DSL bağlantısı).

Böyle bir durum başınıza geldiğinde yapabileceğiniz tek şey yukarıda da yazdığım gibi e-mail'in detaylı bir kopyasıyla birlikte bir dilekçe yazıp savcılığa vermek olacaktır.

Savcılık gerekli hukuki süreci başlatıp, gerekli kurumlardan bilgi talep edip, iz sürüp kişiyi bulacaktır hiç merak etmeyin. İnternette her yaptığınız olay IP numaranız ile loglanıyor endişelenmeyin (Özellikle loglamaya gerek yok sunucuların erişim logları bile yeterli).

Başka ülkeleri bilemiyorum ama Türkiye'de 5651 sayılı Bilişim Kanunu'na göre, içerik ve erişim sağlayıcıların kimin, nereye, ne zaman, hangi IP'den girdiğini loglaması, bunun MD5 çıktısını alıp, iki şahit eşliğinde imzalayıp bilmem nerede saklanması gerekli. Sanıyorum başka ülkelerde de bu tip şeyler mevcuttur o yüzden telaşa mahal yok.
 

burcucuk

Üye
abiler ben msneden birine sövdüm beni bulurmu bilgisayarımm evden yazdım beni nasıl buluur bulamaması için ne yapabilirim.bi bilgi verin lütfen

--------------- Ekleme ---------------

ben ona küfür ettim oda beni arıo msnde başkasının adına bi yardım edin nasıl bulur bulmaması için ne yaparımmmmmm

--------------- Ekleme ---------------

bende e postadan msnden attım bulunurmu bi yardım pls bulunursa nasıl engellemeliyim.
 

lalezar ali

Üye
arkadaşlar bana bilği verirmisinz...lütfenn ya...benm pcmden bi arkadaş facebook yoluyla başka birine msj atıo başkasının facbooguna msjda şunlar yazıo;işte bu kızın sevgilisi var sen bu kızı iyi araştır kötü bi niyetim yok dio sizce bu msj suç teşkil edermi...savcıya verseler bunu araştırırmı... msjdan snra arkadaş facebookunu donduruo hiçbir bilğisi yok herşy sahte rumuzla..sonra msjı okuyan kişi kıza msjı okutuo kızda savcıya verio bu msjı...bu anlattıklarımla savcı facebooktan gelen bu msjın hangi ipten geldiğini bu bilğilerle bulabirmi bu okadar kolay olurmuu arkadaşlar....
 

lalezar ali

Üye
cevap bekliorum lütfennnnnn

--------------- Ekleme ---------------

facebooktan gelen msjın ip numarısını savcı nerden istiyor facebooktan mı
 
Mr.Crunch

Mr.Crunch

Üye
Arkadaşım neyin suç olup olmadını tahmin edemiyor musun? O mesajın nesi suç unsuru teşkil ediyor? Bence etmiyor ancak hukukla ilgilenen arkadaşlar okursa cevap verirler.

Eğer suç unsuru oluştuyorsa öyle kolay mı zor mu farketmez savcılık talep eder, talep edilen kurum kuzuuu kuzu verir kayıtları.

Madem bu kadar tırsıyorsunuz allah aşkına ne diye girişiyorsunuz böyle alengirli işlere?
 

ridak12345

Üye
78180236171 hem 78.180.236.171 diye yazılır
istanbul dan tesviyeci sk ta
 

musti7106

Üye
Herkese selamlar; Değerli Arkadaşlar şunu özellikle belirtmek isterim.Tüm Dünyadada bu geçerlidir. Sanal ortamda evde yada herhangi bir yerde ne yazarsanız yazın yada kiminle konuşursanız konuşun bu yasalardada mevcut ve yeri var herkesin bilgileri konuşmaları görüşmeleri kayıt altına alındığını sakın unutmayın Sizler birileriye yazışırken yok ben IP numaramı gizledim ve özelleştirdim diye sadece kendinizi kandırmış olursunuz.Yani kısacası siz siz olun Bilgisayar ortamında ve cepten sakın birilerine hakaret tehdit etmeyin sizi tahrik edenler olursa yazışmalrınızı kayıt altına alın ve adresinden ihbarda bulunun yani siz kendinizi sıtrese sokmayın devletin polisi memuru sizin adınıza vediğiniz bilgiler doğrultusunda probleminizi çözmeye çalışacaktır.Bak ben burda şuanda bu yazdıklarımın bile kayıt altına alındıını biliyorum sizde akıllı olun kimsenin masum insanlara küfür hakaret etmeyin yoksa sizede edecek birileri çıkar sakın unutmayın.Günümüz dünyasında bilişim suçluları hızla çoğalmakta bunlardan birileride siz olmayın.Herkse selam ve saygılarımla...
 
Mr.Crunch

Mr.Crunch

Üye
Millet paranoyak olmuş yahu... Evet burada yazdığın kayıt altına alınıyor. E alınacak zaten yazıp kaydediyorsun.
Kimsenin kimseyle konuşması kaydedilmiyor kanmayın böyle şeylere.
Bizim web sunucumuzda bile toplasan 50 karakterden oluşan satırlarla düşen loglar çok çok kısa süre içerisinde 5-6 GB gibi değerlere erişiyor.
Aklınız alıyor mu tüm dünyanın mesajlaşmasının nerelerde saklanabileceğini düşünebiliyor musunuz? Öyle bir depolama birimi nerelere nasıl sığsın hele bir deyin?

Yasalarda mevcut olan şey senin kime ne yazdığının saklanması değildir. Benim MSN'den sana yazdığım şey benim kişisel iletişimimdir ve mahkeme emri olmadan feriştahı gelse bunu kaydedemez, okuyamaz. Bak yanlış anlama. Teknik olarak demiyorum. Hukukî açıdan diyorum. Teknik olarak okumanın çeşitli yolları var.

Ayrıca karşınızdakine en baştan "ben konuşmamızı kayıt altına alıyorum" demeden isterseniz 7 ceddinize sövsün, delil olarak sunamazsınız, gizli kayıtlar delil olarak sunulamıyor. O yüzden telefonda müşteri hizmetlerinde "bak kaydediyorum" diyor, gizli kamera olan yerlerde "bak gizli kamera var" diye kocaman tabelalar var.

Daha bilişim suçlusu kavramını bilmeden "bak sende olma ayağını denk al" tadında bir mesajla hiç birşey elde edemezsin.

Ata neredesin yahu aydınlat bizi. Doğru mu biliyorum hele bir söyle!
 

darkred8686

Üye
Merhaba,
Öncelikle bilgiler için sağolun. Ancak verdiğiniz linkten daha ileriye gidemiyorum. Ben 10.227.9.30 ıp adresinin il ve ilçesine ulasmak istiyorum. YArdımcı olabilirmisiniz. Lütfen bekliyorum..
 

mcakirtr

Üye
facebook mobilden bana hergün msj geliyo bunun ip numarasını tespit edebilme imkanım var mı
 

Benzer Konular

  • Kilitli
Cevap
4
Görüntüleme
306
Baydırman
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
704
Ahmet_ALKAN
yeumyang
Cevap
0
Görüntüleme
475
yeumyang


Üst Alt