Dünyayı Sarsacak Güneş Patlaması

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Furkan1103

Furkan1103

Üye
    Konu Sahibi
Dünyayı Sarsacak Güneş Patlaması


-- DÜNYAYI SARSACAK GÜNEŞ PATLAMASI --
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dün Güneşte olağandışı bir fırtına yaşandığını ve önümüzdeki birkaç gün boyunca çok sayıda uydunun fırtınadan olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

Ulusal Hava Bürosu (NWS) yetkilileri, “2006’dan bu yana Güneş’te yaşanan en büyük fırtınaya tanık olduklarını ve ortaya çıkacak jeomanyetik etkilerin bugünden itibaren kendisini göstermeye başlayabileceği” uyarısını yaptı.

NWS’den Bill Murtagh, “M-2 (orta ölçekli) Güneş fırtınasının dün TSİ 08.41’de gerçekleştiğini” açıkladı. Murtagh, “İlk patlamanın çok büyük olmadığını gördük ancak açığa çıkan radyasyon ve materyalin boyutu çok büyük… Güneş’te yaşanan bu büyük patlamayı izlemek gerçekten etkileyici” dedi.

NASA’nın, Güneş fırtınasına ait görüntüleri inceleyen laboratuarlarından yapılan açıklamada, “patlamanın doğrudan Dünya’ya yönelmediği, bu yüzden etkisinin tahmin edilenden daha az olacağı” belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Güneş mantar şeklini alan enerji parçacıkları püskürdü. Parçacıklar dağılarak neredeyse Güneş'in yüzeyinin yarısını kaplayacak bir alana yayıldı” denildi.


ETKİSİ 21.00’DA BAŞLIYOR


Murtagh, “Patlamayı yakından takip ettiklerini, çünkü Dünya ile Güneş arasındaki manyetik alanların çarpışmasına neden olabileceğini” belirtti. Güneş ile Dünya arasındaki manyetik alanlar birbirlerine 150 milyon kilometre mesafede bulunuyor.

NASA’lı yetkililer, Güneş patlamasının neden olduğu orta ölçekli jeomanyetik fırtınanın bugün TSİ 21.00’da etkisini göstermeye başlayacağını ve 12 ile 24 saatlik bir süre için geçerli olacağını belirtti. Yetkililer ayrıca, “2006 yılında yüksek enerjili proton parçacıklarının uzaya saçıldığı Güneş patlamasının ardından, en büyük patlamayla karşı karşıya olunduğunu” ifade etti.

İLK UYDULAR ETKİLENECEK

Güneş patlamasının neden olduğu jeomanyetik fırtına, enerji şebekelerinin, GPS uydularının ve kutup bölgelerindeki uçuşları olumsuz etkileyebilir.

Murtagh, “Eğer durumu iyi idare edersek zarar görmemiz söz konusu değil… Radyasyon saçan fırtınaların yaşandığı günlerde, kutup bölgeleri üzerinden geçen uçakların rotalarını değiştirmesi gerekiyor dedi.

Öte yandan, aurora borealis (kuzey ışıkları) ve aurora australis (güney ışıkları), 8-9 Haziran tarihlerinde geç saatlerde görünebilecek.

Kaynak :
 
  • Beğen
Tepkiler: EroL


Furkan1103

Furkan1103

Üye
    Konu Sahibi
Güneş hiÇ iyiye benzemıyor ?
 
buketcik

buketcik

Üye
Allah korusun:hmmm
 
EroL

EroL

Emekli Yönetici
Bugün Güneş sanki bizim evin içinde patlamış gibi :D bu ne sıcak yaahu
 
Esen_Rüzgar

Esen_Rüzgar

Üye

Bu patlama 7 haziran 2011 tarihinde gerçekleşti.
Allah korudu diyorum.
Ayrıca nasanın sitesinde de bu sekilde gösteriliyor



 
  • Beğen
Tepkiler: EroL
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

ahmetkartal
Cevap
4
Görüntüleme
508
federico2424
El~PisToLeRo
Cevap
13
Görüntüleme
833
ultraslan_66
Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka


Üst Alt