Dünyadaki İlk Parlementer Yönetim Sistemi Anadolu'dadır

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Dünyadaki İlk Parlementer Yönetim Sistemi Anadolu'dadır

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Patara Antik Kenti'nde bulunan, dünyada ayakta kalan ilk demokratik yönetim binası olan Likya Birliği Meclis Binası'dır.İlk meclis binası burada olduğuna göre ilk demokratik ve parlementer rejim yine Anadolu'dadır.
MÖ 2. yüzyılda inşa edilen Likya Birliği Meclisi Binası, dünyadaki ayakta kalan ilk demokratik yönetim binası olma özelliğiyle dünya genelinde önem taşıyor. Likya döneminde inşa edilen, Roma döneminde de meclis binası olarak kullanılmaya devam edilen, daha sonra kumlar altında kalan bina, 1988 yılında başlatılan Patara kazıları sırasında Prof. Dr. Taner Korkut tarafından ortaya çıkarıldı.
Likyalıların erken tarihlerde Anadolu halklarıyla ve kendi aralarında birleşerek sergiledikleri bu ulusal bilinç İÖ 2. yüzyılın ilk yarısında resmen kurumsallaşmıştır ve sonuçta, özünde Likya kentlerinin ve vatandaşlarının demokratik bir yasa çerçevesi içinde oylama esaslı seçimle yönetilmelerine dayanan Likya Birliği kurulmuştur. Çünkü İÖ 187-168 arası süreçte Rhodos'a karşı bağımsızlığı hedefleyen başkaldırı ve ayaklanmalarda tüm ülkeyi saran birlik ve beraberlik ruhu doruğa ulaşmıştır. İÖ 168/167 yılında kazanılan özgürlüğün ardından da bu tarihsel karara varılmıştır. Çağdaş batı yönetimlerine örnek olan bu birlik anayasası antik dünyada tektir. İÖ 507'de kurulan ve sözde batı dünyasının ilk demokratik hareketi olan seçmeci ve ayrıcalıkçı Atina demokrasisi yanında çoğulcu yapısı ve hakça yönetim biçimiyle gerçek anlamda uygulanan ilk demokrasi olma önemiyle farklıdır. Bu nedenle de Montesquieu'yu çok etkilemiş, 1748'de basılan 'de L'Esprit des Lois' kitabında ünlü Fransız tarihçisi ve filozofu bu yasayı demokrasi bağlamında 'antik dünyanın en mükemmeli' sözleriyle övmüştür ve 1787'de Amerika Birleşik Devletler Anayasası'nın biçimlenişinde, özellikle Alexander Hamilton ve James Madison'un konuşmalarıyla çağdaş bir model öneminde baş etken olmuştur.
Meclis binasının girişleri kuzey ve güney yönündedir. 43x24 ebadında olan binanın yüksekliği 16 metredir. Bin 455 oturma kapasitesine sahiptir. 23 kente sahip olan Likya Birliği'nin her şehri mecliste 2-3 kişiyle temsil edilmekte, meclis başkanı her yıl seçilmekte ve kadınlar da meclis başkanı olabilmektedir. Milletvekillerinin çoğu sivillerden oluşmaktadır. Likya Birliği Meclisi, Yakın Çağ tarihçileri ve araştırmacıları tarafından işleyişi ve anayasası ile çağdaş batı yönetimlerine örnek gösterilen, antik çağda tek örnek demokratik bir yönetim biçimidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: haltie


haltie

haltie

Üye
pataraya gitmek lazım çok merak ediyorum bir orası kaldı aklımda.bilgiler için sağol kardeşim
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Rica ederim kardeşim git gez tabi, ben de meraklandım
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt