DsÖ: Türkiyede Salgın Tehlikesi Yok

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
DsÖ: Türkiyede Salgın Tehlikesi Yok
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Mark Danson, Recep Akdağ ile birlikte basın açıklaması yaparak Türkiye'de kuş gribi ile bir salgın tehlikesinin olmadığını söyledi.
11 Ocak 2006 11:35
<div align="center"></div>
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Mark Danson, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte kuş gribi konusunda bir basın açıklaması yaptı. İlk açıklama Danson&#39;dan geldi: Danson şöyle konuştu:



"Sağlık Bakanılığı gayet şeffaf davranıyor. Kriz yönetiminde uygun müdahalelerde bulunulmuştur. Yalnız şunu söyliyebilirim ki bu problemli durumun düzeltilmesi için elimizdeki bütün imkanları seferber etmiş durumundayız. Şimdi yeni vakalar titizlikle inceliniyor, hastalar da çok iyi bir şekilde tedavi ediliyor. Burada asıl üzerinde durulması gereken halkın çok iyi bir şekilde bilgilendirilmesidir. Hasta hayvanlarla temas olmaması çokm önemli. Temasın kesilmesi gerekir. Bu temas sorunun kontrol edilmesi gelecek için çok önemlidir. Yerel mercilerin de bu işe katılımı çok önemli. İki noktayı daha aydınlatmak istiyorum. Benim Türkiye&#39;ye komşu ülkeler ile de sorumluluğum var. O ülkelerin de sağlık bakanları ile görüşüyorum. Onlara bilgi veriyorum, bilgi alıyorum. yalnız gereksiz yere panik almak ülkeyi felakete sürükler. Ben buradaki insanları rahatlatmak için söylemiyorum. Bakın ben de burada salgın olsa gelmezdim. Benim buraya gelmem ülkelere bir mesajdır.türkiye&#39;ye gelmek tehlikeli değil."



Sağlık Bakanı ve Mark Danson daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı:



Sağlık Bakanı Recek Akdağ ise kuş gribi konusunda her şeyin kontrol altında olduğunu belirterek, şüpheli vakaların takip edildiğini söyledi. Akdağ şöyle konuştu: Ancak kanatlı hayvan konusunda sorun olmaya devam ediyor. Çünkü çok sayıda ev tavukçuluğu olayı nalen devam ediyor. Bunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu konuda valilikler çalışıyor. Ciddi bir itlaf çalışması yapıyoruz. Bu kümes hayvancılığı olayının artık bitmesi gerekiyor. çocukların da bunlara dokunmamısı gerekiyor.



Recek Akdağ: Labarotuvarda kanıtlanmış vakalar içerisinde ölü sayımız ikidir. Üçüncü vakasi ise kuvetle muhtemel bu vaka da kuş gribi virisüyle öldüğünü söylemek gerekiyor. Bu yüzden 2+1 olarak söylüyoruz ölü sayısını.



Mark Danson: Seyahat kısıtlanması için yapılan her hangi bir başvuru yok.Bu tür şeyler ancak medya çevrelerinde akıllara geliyor. Ancak Türkiye ile ilgili olarak bizim yaptığımız bir şey yok. Kuş gribi ilk kez Türkiye&#39;de görülmüyor. Daha önce başka yerlerde de görüldü.Şu ana kadar mutasyon yoluyla insandan insana geçiş görülmemiştir. Yani kuş gribi insandan insana geçmiyor. Tabi ki bu tür durumlarda bir tane bile bulaşsa bunu deklare etmek bizim görevimizdir. Böyle bir şey olursa salgın için birinci adım atılmış sayılır. Elimizde doğrulanmış vakalar da var. Şu an için elimizdeki vakalarda kümes hayvanları ile doğrudan temasl oldukları için hastalanan insanlar var. Virüs hayvanlara temas yoluyla geçiyor.



Ben ancak DSÖ adına konuşabilirim.AB &#39;Türkiye yeteri kadar iyi önlem almadı&#39; diyebilir. Bu onları bağlar. Ama biz şunu gördük ki Türkiye bu konuda yeterince önlemini almış durumdadır. Yani Türkiye önlem almakta gecikmedi. Herkes konuşma konusunda özgürdür. Yalnız söylenecek beyanların içerisinde çelişki olmamalıdır. Ben canlı örnek teşkil etmesi bakımından bakın buradayım. Demek ki tehlike yok.



Recep Akdağ: Biz salgın tehlikesini şu an için beklemiyoruz. Ama kümes hayvanlarıyla temas olduğu sürece bu tehlike söz konusu. O yüzdendir ki bu temasın kesilmesi gerekir. Kanatlı hayvanlarla temasın kesilmesi gerekiyor. "Türkiye önlem almada gecikmedi" sözünün benim söylememe gerek yok, Dünya Sağlık Örgütü zaten bunu söylüyor.



Mark Danson: Bütün imkanlarımızı seferber ettik. Bu hastalık yarın sonar erecek demenin imkanı yok. Hastalık ne zaman biter bilemiyoruz.



Bütün virüsler bütün hayvanları bütün insanları etkiler. Burada şunu söylmemek gerekiyor. H5N1 virüsü başka hayvanlara da bulaşabiliyor. Ama o hayvanlardan insanlara geçiş şu anda yok. Şimdiye kadar kümes hayvanlarından insanalar geçmiştir. Bunu netleştirmek gerekiyor. Şu anda hayvandan insana geçiş yaşanmadı.
 

dr.isocan

Üye
Şu anda kuş gribi virusunun salgın yapabilmek için yeterli özellikleri yok. Haa daha sonradan mutasyona uğrar da daha başka patojen özellikler kazanırsa olabilir.Çünkü bulaş yolu salgın yapmasını engelliyor.Sadece enfekte kanatlı hayvanın dışkısında virus bulunuyor ve bu dışkıyla temas halinde insana geçebiliyor.Ve inasndan insana bulaşın henüz gösterilememesi salgın ihtimalini azaltıyor.Neyseki havadan bulaş yolu yok.işte o zaman büyük salgınlar yapabilirdi..Şu durumda yalnızca enfekte dışkıyla temas halindeki sporadik vakalarda görülecektir.
Ben bu hastalığın gereğinden fazla abartıldığına inanıyorum.Çünkü dünyada ölüm nedenlerinde hala birinci sırada olan kardiovasküler hastalıklar konusunda hiç bir önlem alınmazken yada trafik kazalarında hala günde yüzlerce insan ölürken bu saçma hastalığa takılıp kalınması garibime gidiyor.Kolesterolümüz 200 lerde dolaşırken kalp krizi geçirip ölme ihtimalimiz yada trafikte cep telefonuyla konuşurken ölme ihtimalimiz kuş gribine yakalanıp ölme ihtimalimizden çok daha fazla..
Bilmiyorum ama belkide gündem değiştirilmeye çalışılıyor ve bunda basının yersiz abartısının etkisi büyük..

Bu arada Mark Danson&#39;un &#39;Salgın olsa gelmezdim&#39; demesi de drajikomik
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt