Doğu Karadeniz'den petrol çıkabilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
haltie

haltie

Üye
    Konu Sahibi
Doğu Karadeniz'den petrol çıkabilir
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Petrol Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Doğu Karadeniz'in, Türkiye'nin petrol açısından en büyük ve en önemli potansiyel alanını oluşturduğunu, bu alanın mutlaka test edilmesi gerektiğini belirtti.

Korkmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de karalardan sonra en önemli potansiyel petrol arama alanlarını denizlerin, özellikle de Karadeniz'in oluşturduğunu söyledi. Batı Karadeniz'de İğneada-Sinop arasında pek çok sondaj yapıldığını ve birçok kuyudan gaz üretimine başlandığını ifade eden Korkmaz, Sinop-Sarp arasında kalan bölgede ise 2005'te Hopa açıklarında bir kuyu açıldığını, bu kuyudan da petrol çıkmadığını, ancak bir bölgede petrolün olmadığını söylemek için en az 5-6 arama kuyusu açılması gerektiğini kaydetti.

Bu yıl Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya milli petrol şirketi PETROBRAS tarafından ortaklaşa yürütülen araştırmalar sonucu Sinop açıklarında, kıyıdan yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta arama sondajına başlandığını dile getiren Korkmaz, ''Deniz tabanından itibaren yaklaşık 4 bin metrelik bir kuyu açılması planlanıyor. Şu an bu sondaj çalışması sürüyor'' dedi. İlk sondajın birkaç ay içerisinde tamamlanabileceğini, o kuyudaki verilere göre diğer kuyular için çalışma yapılabileceğini anlatan Korkmaz, ''Bunun yanında 5-6 kuyu daha açacaklardır. Tüm bunların sonucunda 'var veya yok' denilecek. Ama ben petrol konusunda Karadeniz'den umutluyum. Elimizdeki veriler ve belirtiler de onu gösteriyor'' diye konuştu.

KARADENİZ'DE PETROL İZLERİ

Prof. Dr. Korkmaz, Karadeniz Bölgesinde deniz tabanında petrol bulunabilecek çok kalın tortul katmanlar olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Aşağı yukarı 8-10 kilometre kalınlığında katmanlar var. Bir de petrol birikebilecek özel yapılar söz konusu. Bizim antekinal dediğimiz özel kıvrımlı yapılar da var. Bir de Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında denizde, Sinop ise karada petrol sızıntıları mevcut. Bunlar çok önemli, canlı belirtiler. Yaklaşık 600 kilometre uzunlukta, 150 kilometre genişlikte çok geniş bir alan. Petrol ve doğalgaz konusunda bilinmeyen bir bölge. Dolayısıyla bu bölgede 'petrol vardır ya da yoktur' diyebilmek için söz konusu alanın mutlaka sondajlarla test edilmesi gerekir.'' Özellikle Doğu Karadeniz'in, Türkiye'nin petrol açısından en büyük ve en önemli potansiyel alanını oluşturduğuna dikkati çeken Korkmaz, ''Bu alanın mutlaka test edilmesi gerekmektedir. Bu alandan çıkabilecek petrol, ülkemizin kaderini değiştirecek boyutta olabilir'' ifadelerini kullandı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt