Doğru Bilinen Yanlışlar(Su Kaplumbağaları)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Doğru Bilinen Yanlışlar(Su Kaplumbağaları)
-su kaplumbağalarında alt kabuk desenlerine göre cinsiyet tahmini yapmak yanlıştır. cinsiyet net olarak kaplumbağa yaklaşık 10-12 cm boya ulaştıktan sonra anlaşılabilir. ön tırnaklar uzunsa, alt kabukta hafif iç bükeylik varsa ve kuyruk uzun ve kalınsa kaplumbağa erkektir. dişilerde ise ön tırnaklar bariz şekilde kısa, alt kabuk düz ve kuyruk daha ince ve kısadır.

-kaplumbağanın yumurtadan net olarak çıktığı tarih bilinmeden kesin bir yaş tayini yapılamaz. kaplumbağanın büyüklüğüne göre de tahmin yapmak pek doğru olmaz çünkü ne kadar iyi ortamda bakılırsa o kadar çabuk büyürler. 1-2 yaşında 13-14 cm kaplumbağa olablceği gibi 6-7 yaşında 8-9 cm kaplumbağa da olabilir.

-günlük verilebilcek yem miktarı için bir saat içinde ya da on dakika içinde tüketebilcekleri kadar verilmeli demek yanlıştır. kaplumbağalar iç güdüsel olarak ilerde yem bulamaycaklarını düşünerek o süre içinde gerekenden fazla yerler ve bu da obeziteye yol açabilir. günlük verilmesi gereken ideal miktar kaplumbağanızın boynu hariç kafası hacminde olmalıdır.

-kabuk için kabuk sertleştiricisi, vazelin, sirke, limon gibi şeyler kullanılmamalıdır. bunlar kabuğun hava almasını engeller ve suya salınım yaparak kaplumbağanızın gözlerinde enfeksiyona sebep olur. sağlıklı bir kabuk için haftada bir kez kabuk bir diş fırçası ile ılık su altında temizlenmeli ve kabuk sertleşmesi için de gaga taşı, vitamin, haşlanmış yumurta akı, kabuğu ya da yumurta haşlanan su, uygun bir kuru alan olması, sudaki bakteriler için dezenfektan kullanılması, en doğal ve en iyisi de düzenli olarak güneşlendirme yeterli gelcektir. (kabuk sertleşmesi için yapılabilcekler daha ayrıntılı olarak forumda mevcut)

-kaplumbağalara canlı yem vermek faydalı değil zararlıdır. bazı balıklardaki(özellikle japon balığı) enzimler kaplumbağalardaki bazı vitaminlerin kullanılmasını engeller. bu da gelişme problemlerine yol açar. ayrıca balıklarda bulunan parazit ve bakteriler de kaplumbağaların sağlığını tehdit eder. zaten yemleri ile gereken proteini ve diğer organik bileşikleri almaktadırlar.

-akvaryuma kaplumbağalar boğulabilir diye az su koymak da doğru değildir. uygun bir kuru alan olmak kaydıyla istenilen miktarda su konulabilir. su mikyarının fazla olması onlar için yüzecek daha geniş alan demektir. ne kadar geniş bir yaşam alanları olursa o derece hızlı büyürler ayrıca akvaryumlarının küçük ya da suyun az olması yeterince hareket etmelerini engeller ve bu da obeziteye sebep olabilir.

-kaplumbağalar sanıldıkları kadar sağlam dayanıklı hayvanar değildir. ufak bir hava akımına maruz kalmalarında ya da soğuk suda durmaları halinde çok kolay hastanabilirler bu yüzden bakımlarına özen gösterilmelidir.

-ev ortamında kış uykusuna yatırmak iyi değildir. kaplumbağa yetişkin bile olsa kış uykusundan uyanamama, uyandığında yem yememe, vücut direncinin çok azalması, kabuk yumuşaması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

-yazın hava nasılsa sıcak diye ısıtıcı kullanmamak doğru değildir. gece su sıcaklığı 28 dereceden daha düşecektir özellikle sabaha karşı 22-23 derecelere kadar inebilir va öğlene doğru tekrar 26-27 derecelere ulaşabilir. her gün devam eden bu ısınma ve soğumada kaplumbağanın üşütmesine neden olur. ısıtıcılar zateürekli çalışmazlar gerektiğinde devreye girerek suyu belli bir sıcaklıkta sabit tutarlar. bu yüzden ısıtıcı yaz kış sürekli çalışmalıdır.

-kaplumbağa akvaryumuna mağara tarzı süs eşyaları ya da sıkışablcekleri tipteki taşlar koyulmamalıdır. akciğer solunumu yaptıkları için en fazla 4-5 dakika da bir su yüzeyine çıkmaları gerekir. su altında sıkışmaları durumunda boğulablrler. ancak kabuk değişimi sırasında fln faydalı olması için normal çok sivri köşeli olmayan bir taş ya da sağlam ve iyi sabitlenmiş bir plastik bitki kullanılması yararlı olur. bazı mercanlar yavrların kabuklarını zedeleyebildiği için mercan pek kullanılmamalıdır.

-ısınma lambası mutlaka kullanılmalıdır kuru bölge sudan 3-4 derece daha sıcak olmalı kaplumbağaların üşütmemesi için. aynı normal günü taklit decek şekilde günde yaklaşık 12 saat açık kalmalı, geceleri kapatılmalıdır. yoksa rahatsız olup uyuyamazlar
 
  • Beğen
Tepkiler: DPool


DPool

DPool

Üye
:tşk:
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim
 
..butteRfly..

..butteRfly..

Üye
ahh aaahh ,gitti tospiğimm :(
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Üzüldüm :( benimde ilk aldıklarım(2 tane) ölmüştü :( küçüktüm daha, tüm gece ağlamıştım :( SOnra tekrar 2 tane aldık. 1 dişi 1 erkek. 12 yıldır besliyorum onları :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
20
Görüntüleme
592
DarkredBlue61
Cevap
0
Görüntüleme
342
Cevap
5
Görüntüleme
984
DarkredBlue61
Cevap
0
Görüntüleme
547


Üst Alt