Doğalgaza zam geliyor mu?

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Doğalgaza zam geliyor mu?
Bakanı Taner Yıldız, " fiyatları nisan ayıyla aynı kalacak" dedi.




Bakan Yıldız, Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri heyetini bakanlıkta kabul etti.

Heyet adına konuşan Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eş Başkanı Ed Whitfield, heyette 'nin farklı eyaletlerinden temsilciler bulunduğunu belirterek, Türkiye'ye geleceklerini öğrendiklerinde özelikle ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüşmek istediklerini ilettiklerini söyledi.Kabulde, Whitfield'in, " 'de heyecanlı bir dönem yaşıyoruz, ve ham alanındaki keşiflerden dolayı. Türkiye'deki elektrik üretimine ilişkin bilgi verir misiniz?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanıyor, boru hatları açısından. Türkiye son 10 yılda, AK Parti hükümetleriyle beraber çok ciddi rakamları, ivme yakaladı. GSYİH'de 3 kat, enerji sektöründe ise tamı tamına 2 katına büyüdü. Toplam enerji ihtiyacı yaklaşık 119 milyon ton eşdeğer civarında. Bunun yüzde 72'sini ithal ediyor. Elektrik üretiminde ülkelerinin ortalamalarının üzerinde yüzde 25-26'sını yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılıyor."

Elektrik üretiminde doğal gazın payının yüzde 44'e düştüğünü anlatan Yıldız, elektrik üretiminde doğalgazın bu kadar yüksek paya sahip olmasının hoşlarına gitmediğini kaydetti.

Yıldız, 2023'te elektrik üretiminde yenilebilir enerji kaynaklarının yüzde 30, doğalgazın yüzde 30, kömür kaynaklarının yüzde 30, nükleer enerjinin yüzde 10 oranında da paya sahip olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'nin krize rağmen 2012'de kurulu güçte yüzde 8,1 büyüdüğünü, elektrik tüketiminin ise yüzde 5,1 civarında arttığını kaydeden Yıldız, Türkiye'nin uluslararası sermayeyle beraber uluslararası yatırımcılara ihtiyacının devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için 130 milyar dolarlık yatırım gerektiğini vurgulayan Yıldız, 'li yatırımcıları Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.

"Resmi sipariş veriyorum"

Bakan Yıldız, heyet üyelerinden birinin "Türkiye hala 'dan kısıtlamaların dışında ham ve alıyor mu? Türkiye ve olarak işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Neredeyse 100 yıl yetecek kaya gazı tedariğimiz söz konusu. Bu tedarik konusunda da Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz" sözleri üzerine şunları kaydetti:

" ile bizim ham ve doğal gaz ticaretimiz devam ediyor. Tabii bu süreç içerisinde BM kararları haricinde bir kısım kararlar da alındı. Sorumlulukları gereği BM kararları Türkiye'yi bağlar ama Türkiye'nin tedarik ettiği özelikle tabii kaynaklarını tedarik ettiği bir kısım ülkeler var. Bundan 2 yıl öncesine kadar Türkiye, ham tedarikinin yarısını 'dan karşılıyordu. Bir miktar azaltıma gitti. Şimdi , ve 'dan tedarik ediyor.

Doğalgazda herhangi bir azaltıma gitmeyi düşünmüyoruz. Herhangi bir problem önümüze konduğunda birazcık çözümleriyle beraber konulması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda çözüm üreten çok fazla bir alternatif oluşmadı. Aslında bu ziyaret vesilesiyle biz sipariş verebiliriz. Bu söylediğim somut ve gerçek bir konudur. Kaya gazıyla alakalı şu anki siparişi not alabilirsiniz. Ben 6 milyar metreküp doğalgazı LNG olarak İzmir Aliağa'da hangi fiyatla ve ne zaman alabilirim? Bu bir sipariştir."

Bakan Yıldız, heyet üyelerinin birkaç içerisinde ihracatla ilgili bir düzenleme yapılacağını belirtmesi üzerine, "Resmi sipariş veriyorum, basın mensuplarının önünde. Çünkü ülkenin ihtiyacı her geçen gün artıyor. Biz gerek elektrikte gerekse doğal gaz tüketiminde çevremizdeki bir kısım ülkeler kadar büyüyoruz her yıl" diye konuştu.

" ve ön planda"

Yıldız, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bu ziyaretin ardından nükleer santrale yönelik herhangi bir işbirliği oluşup oluşmayacağı sorusu üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Siparişimizin geçerli olduğunu bir kez daha söylemek isterim. 6 milyar metreküp doğalgazı kaç paraya ve ne zaman alırız? Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı işbirliğine açığız. 'de 107 nükleer reaktör var, 4 tane daha yapılması kararı alındı. 2 adet Güney Karolayna ve Tennessee 2 tane olmak üzere. Nükleer atıklar önemli bir konudur ve dünyadaki bütün ülkeler ile işbirliği yapmaktadır. Aynı 'nin Ural Dağları'nda ile işbirliği yaptığı gibi. Biz nükleer santrallerle alakalı teklifleri kendilerine birçok kere iletmiştik, varsa teklifleri yine bunu da bekleriz."

Yıldız, Karadeniz'e yapılması planlanan konusunda ise "Bu hafta sonunda inşallah, ikinci nükleer güç santrali, yani 2 tane dörder ünitelik anlaşmasını nihayetlendirmek üzereyiz. İlk 4 reaktörün Akdeniz'de Federasyonu ile anlaşmasını yapmıştık. İkinci 4 ünitelik kısmı da Karadeniz'de gerçekleştireceğiz. ve 'in bu konuda ön planda olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştım. İnşallah bütün şeffaflığıyla yine bunları hafta sonunda kamuoyuyla paylaşmış olacağız" dedi.

"Doğalgaza zam yok"

Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarıyla alakalı nisan ayındaki fiyatlar mayıs ayında da devam edecek. Herhangi bir fiyat değişikliği söz konusu değil" dedi.

Nüfusu 10 bini aşan ilçelere yeni düzenleme

Bakan Yıldız, " 'dan alınan karşılığında 'a yatırılan para nereye gidiyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Üç ana bölümde bu soruyu cevaplayabiliriz. 'ın Türkiye'de faaliyet gösteren firmaları var. 'ın Türkiye ile olan ticaretinden kaynaklanan ödemeler var. Bir de 'ın uluslararası ticaretinden kaynaklanan ödemeler var. Uluslararası ilişkilerinden kaynaklanan ticarete Türkiye'nin yaptığı bir milyar dolarlık bir ödeme var. Türkiye'deki ticaretinden kaynaklanan firmalara yapılan ödemeler var. Türkiye'nin ile yaptığı gıda alışverişlerine yaptığı ödemeler var. O yüzden bu üç temel konuyu burada vurgulamak istedim."

Bir başka soru üzerine Yıldız, BOTAŞ'ın meskenlerin doğalgazla tanışması için ilçe nüfusunun yüzde 83'ünün yaşadığı yerlere ilettiğini, dağıtımının da ilgili firmalarca lisans kapsamında yapılmaya başlandığını anlattı.

Yıldız, nüfusu 10 bini aşan ilçelerde yeni bir uygulama başlatacaklarını, lisans kapsamı dışında olan yerler için öncelikle yaklaşık 70 ilçeye ileteceklerini bildirdi.

İlçedekilerin yüzde 60'ının gelmesini istemeleri halinde programa alınacağını kaydeden Yıldız, belli bir program çerçevesinde hangi ilçeye ne zaman iletileceğini kamuoyuyla paylaşacaklarını, bunun için vatandaş taleplerinin öncelikli olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

" bunları kullanmayı hiçbir zaman düşünmedi"

Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eş Başkanı Whitfield, bir soru üzerine Türkiye gibi 'nin de nükleer güç santraline yönelik çalışmaları bulunduğunu, nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payının yüzde 22 olduğunu anlattı.

Nükleer enerji konusundaki en büyük zorluğun atık malzemelerin kullanımı olduğuna işaret eden Whitfield, 'da atık malzemelerin işlenip kullanıldığını, ancak 'nin bu işlemi gerçekleştiremediği için nükleer enerji konusunda ilerleme sağlayamadığını belirtti.

Başka bir gazetecinin, ve 'ın nükleer silahlarına yönelik sorusuna ise Whitfield, " 'ın yaptırımlara uymasını umuyoruz. 'nin elinde de nükleer silah var. Ancak bunları kullanmayı hiçbir zaman düşünmedi. Bir ülke diğerlerini tehdit ederse, mesela , o zaman kullanabilir. Ayrıca 'daki durum sadece 'nin değil, uluslararası toplumun da endişesidir" yanıtını verdi.

Heyet üyelerinden Sheila Jackson-Lee ise Türkiye 'den ithal etmek isterse ilk kontratın Teksas ile imzalanabileceğini söyledi.
 


Jomolocco

Jomolocco

Üye
gelir gelir simdi tam mevsimi.
 
fk555897

fk555897

Üye
Şimdi zam gelse nolur arkadaşlar zaten yaz mevsimine az kaldı. Bence zammı yazın tam ortasında havalar tam ısınınca yaparlar. İnsanların dikkatini çekmesin diye.
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
390
Topal Pire
Cevap
0
Görüntüleme
148
Topal Pire
TheNightMare.
Cevap
1
Görüntüleme
442
Eren Değerli


Üst Alt