Diş Taşı Nasıl Oluşur

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Diş Taşı Nasıl Oluşur
Diş taşına, sanıldığı gibi sigara değil, tükürükteki kalsiyum tuzları neden oluyor. Diş taşının oluşumuna, birçok kişinin sandığı gibi sigaranın değil, tükürükteki kalsiyum tuzlarının neden olduğu belirtilirken, tütündeki katranın yalnızca var olan diş taşının rengini koyulaştırdığı ifade edildi.

Çukurova Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel yaptığı açıklamada, tükürük bezlerinin günde yaklaşık 5 litre tükürük salgıladığını ve bu sıvının içinde bulunan kalsiyum tuzlarının bakteri plağının etkisiyle dişe yapışarak, taş (tartar) oluşumuna yol açtığını söyledi. Prof. Uzel, diş taşı oluşumunun sigaraya bağlı olmadığını, tütündeki katranın, var olan diş taşı üzerine çökerek kahverengi bir görünüm verdiğini, böyle olunca da diş taşının yeni oluştuğunun sanıldığını ifade etti. Diş taşının en çok alt çenede, kesici dişlerin dile bakan yüzlerinde ve üst birinci azılarda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Uzel, “Bunun nedeni, dil altı, çene altı ve kulak önü tükürük bezlerinin buralara açılmasıdır” dedi.

SİHİRLİ SÖZCÜK TEMİZLİK
Kalsiyum tuzlarının, salgılanan tükürük nedeniyle herkesin ağzında bulunduğuna, ancak bazı kişilerde hemen hemen hiç diş taşı oluşmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Uzel, “Buradaki sihirli sözcük temizliktir” dedi. Kalsiyum tuzlarının, diş üzerindeki bakteri plağının etkisiyle dişe yapıştığını ve taşın bu şekilde oluştuğunu belirten Prof. Dr. İlter Uzel, şöyle devam etti.

“Dişlerde bakteri plağı yoksa kalsiyum tuzları dişe yapışamaz. Bakteri plağı oluşmaması için de dişlerin ve dişetinin düzenli fırçalanması gerekir. Dişeti hastalıklarından, çürüklerinden, ağız-diş sağlığı hastalıklarından ve diş taşından korunmanın en iyi yolu fırçalamadır. Diş taşı doğal bir yol olan tükürükten oluşur. Ancak ağızda yabancı bir cisimdir ve ortadan kaldırılması gerekir.”

Diş taşı temizliğinin uzmanlarca ve özel aygıtlarla yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uzel, “Diş taşlarının temizlenmesi genel olarak tehlikeli değildir. Bazı kişilerde diş taşı temizlendikten sonra sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet oluşabilir. Ancak bu da düzenli fırçalama ile kısa sürede geçer” dedi. Bazı ilerlemiş vakalarda ise diş taşının dişetinin hem altında hem de üstünde birikebileceğine işaret eden Prof. Dr. Uzel, “Bunlar periodontologlar tarafından özel yöntemlerle temizlenir. Bu durumda dişlerde az da olsa sallanma görülebilir. Ancak çalışma sonrası alınacak önlemlerle sorun en aza indirgenir” diye konuştu.
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
443
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
598
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
666
paradox07
hikmet366
Cevap
2
Görüntüleme
605
hikmet366
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
532
Doğuş Pertez


Üst Alt