Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır
Kanal Tedavisi nedir
Kanal Tedavisi nasıl yapılır

Kanal tedavisine karar vermek için ağrı olması şart değildir. Bazen hasta hiç ağrı duymasa da dişi kanal tedavisine gidecek kadar çürüyebilir veya hiç çürük olmasa da pulpada görülen dolaşım bozuklukları nedeniyle kanal tedavisi gerekebilir. Kanal tedavisi gerektiren belli başlı belirtiler şunlardır:

* Şiddetli sıklıkla zonklayıcı ve uzun süren ve kendiliğinden bir etken olmaksızın başlayabilen ağrı
* Yemek yerken ısırınca dişlerin birbirine değmesi ile ağrı
* Sıcak şeyler içildiğinde ağrı
* Gece uykudan uyandıran ağrılar



Sıklıkla dişe anestezi yapılır. Giriş kavitesi (opening) açılır. Kuron kısmındaki çürük temizlenir. Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpa tirnerf adı verilen aletlerle çıkartılır. Akut bir durumda kanal tedavisi ağrılı olabilir. Onun dışında genellikle ağrısız olmaktadır. Eğer dişte tam anestezi sağlanamıyorsa sinir öldürücü konup 4-5 gün sonrasına randevu verilir. Kavite geçiçi dolgu ile kapatılır.



Dişin aletli (kanal eğeli) röntgeni alınarak kök boyları tespit edilir. Daha sonra pulpanın içinde bulunduğu kanal ya da kanallar yeterli genişliğe gelene kadar yaklaşık kök ucuna kadar kanal eğeleri genişletilir. Genişletme esnasında kanallar bol bol dezenfektan materyaller ile yıkanır.



Yeterli genişliye kavuşan kanallar güta perka ve bir kanal dolgu patı ile ( Endomethasone, AH 26 vs..) ile doldurulur. Gütaları kanal içinde sıkıştırmak için plugger aleti kullanılır. Gütalar kök seviyesinden kesilir ve kanal dolgu maddesi taşan kısımlarda dikkatlice temizlenir.



Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra eğer çürük büyük ise kanallara yerleştirecek postlardan destek alınabilir.



Eğer çürük çok büyükse ve yapılacak dolgu tutma ihtimali düşükse dolgu yerine porselen kuron (crown) tercih edilebilir.

Tedavi dişin durumuna göre bir seans sürebileceği gibi birkaç seans da sürebilir.

Kanal tedavisi görmüş diş canlılığını yitirmiştir. Bu nedenle canlı bir dişe göre dış etkenlere karşı daha savunmasız olduğu fokal enfeksiyon odağı olabileceği iddia edilmiştir. Fakat yapılan çalışmalar sağlıklı bir kişide böyle bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.



Kanal tedavisi bir dişi kurtarmak için yapılacak son müdahaledir. Dişin ve hastanın durumuna ve yapılan tedavinin niteliğine göre kanal tedavili diş ağızda yıllarca sağlıklı bir şekilde kalabilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
397
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
690
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
504
Doğuş Pertez


Üst Alt