Diş dökülmesi nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Diş dökülmesi nedir?


Yaşlılıkta D‎iş Dökülmesi!

Dişler, yaşlılık döneminde hayat kalitesinin korunması açısından büyük öneme sahip. Gençlik yıllarında ağız ve diş bakımı konusunda gösterilen özen, yaşlılıkta sağlıklı dişlere sahip olmakta etkili bir rol üstleniyor. Universal Çamlıca Hastanesi Diş Hekimi Sibel Tezil, yaşlılıkta diş bakımı ve sağlığı ile ilgili bilgiler verdi.
Çiğneme sistemimiz, vücudumuzdaki sistemlerden belki de en şanslısı. Dolaşım, sindirim, sinir vb sistemlerde yaşlandıkça ortaya çıkan zayıflıklar, dişlerde oluşmayabiliyor. Universal Çamlıca Hastanesi Diş Hekimi Sibel Tezil, cildimiz kırışmış, vücudumuz kamburlaşmış, saçlarımız beyazlamış olsa da sapasağlam dişlerle yıllara meydan okuyabileceğimize dikkat çekti. Tezil, şunları söyledi:


“Bedensel güçlerini gittikçe yitirmeleri veya unutkanlıkların, demans gibi zihinsel sorunların ortaya çıkması yaşlıların düzenli diş fırçalama alışkanlıklarını sürdürmelerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum diş fırçalanmasının ihmal edilmesine neden olur, diş kayıplarına yol açar. Gençlik yıllarında dişlere çok iyi bakılması, edinilmiş hijyenik alışkanlıklar yani dişleri çok iyi fırçalama, koruyucu ve onarıcı tedavilerin düzenli hekim kontrollerinde yapılması, yeni yaşların sağlıklı bir ağız ve diş yapısı ile karşılayabilmesini sağlar.”
Yaşlılık psikolojisi ile diş sağlığı arasında bir ilişki olduğunu da belirten Universal Çamlıca Hastanesi Diş Hekimi Sibel Tezil, sözlerine şöyle devam etti:


“Yaşlılık insanların belki de en yalnızlaştığı dönemdir. Bireyler ebeveynlerini, eşlerini kaybetmiş, sosyal ilişkileri kesintiye uğramış ve gerçek olarak yalnız ya da yalnız hisseder durumdadırlar. Ölüme yakın oldukları hissi ile yaşarlar. Bu da psikolojilerini daha da bozar. Artık kendilerine bakmak istemezler. Onlar hayatı terk etmeye hazırlanırlarsa, dişleri de onları terk etmeye hazırdır. Tabii ki o zamana kadar total proteze geçmemişlerse. Ayrıca yaşlılarda diş eti çekilmiştir, dişlerin boyları uzamış görünür. Yaşla birlikte alveol kemiğinde oluşabilecek erimeler, iyi fırçalama alışkanlığı da yoksa dişetinde yangılara ve alveol kemiğinde erimelere, bu da dişlerin destek dokularını kaybederek sallanmasına, diş etinde çekilmelere neden olur. Kanser hastalarının kemoterapi görmeleri nedeniyle diş tedavisinin neredeyse olanaksız olduğu dönemler yaşamaları, diş kayıplarını artırır.”
Günümüzde diş hekimliğinde implant uygulamalarının, kişinin yaşı kaç olursa olsun kemik yapısı uygun herkese sabit protez kullanabilme şansı verdiğini dile getiren Tezil, bunun da yaşlılarda daha iyi çiğneme olanağı, daha iyi estetik görünüm sağlandığını dile getirdi. Böylelikle çıkarılıp suya konan protez gibi korkutucu sahnelerin ortadan kalktığını söyleyen Tezil “Yaşlı olmak sorun değil, asıl sorun kendinizi yaşlı hissetmenizdir” dedi.


Stres Dişleri Döküyor


Stres gece uykusuzluğuna mide hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra başka hastalıklarada sebep ol


Diş Hekimi Cansın Özgür ‘bruksizm’ ile ilgili şu bilgileri veriyor…
Dişlerde kırılmalara yol açabilir


“Bruksizm gündüz ve/veya gece diş sıkma rahatsızlığıdır. Yapılan araştırmalar olgun insan nüfusunun %8’inin bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunu ve etkilendiğini göstermektedir. Bruksizmin oluşmasında bireyin duygu durumunun, genetik yatkınlığın, çiğneme düzlemindeki var olan veya sonradan oluşan problemlerin etkisinin büyüklüğü kanıtlanmıştır. Bu durum dişlerde aşınmalara, kırılmalara, çene, eklem ve kaslarda ağrılarına yol açmaktadır.
Alerjik çocuklarda daha sık görülüyor


Bruksizm, yarattığı sorunlarla kendini belli etmektedir. Bunların başında, dişlerde sallanma, kas ağrısı, baş ağrısı, çene ekleminde (kulak önünde) ağrı, dişlerde kırılma, dişlerin çiğneme yüzeylerinde aşınmalar gelmektedir. Bu rahatsızlık her zaman masumane sebeplerle ortaya çıkmamaktadır. Bruksizm ile ilgili yapılan araştırmalarda alerjik çocukların üç kat daha fazla bruksizme yakalanma riski ortaya çıkmıştır. Bütün dişler çiğneme işlemini yapmak için ağzımızda bulunmaktadır. Fakat bruksizmdeki fark nedir de dişlerimiz aşınmakta, sallanmakta ve hatta kaybedilmektedir?
Ağır bir travma oluşturur


Bu sorunun cevabı aslında basit mekanik bilgilerden geçmektedir. Dişler gün içerisinde konuşurken, çiğneme yaparken, yutkunurken birbiri ile temas etmektedir. Bu süre bakıldığında saniyeler ve dakikalar ile ölçülmektedir. Fakat bir bruksizm hastası gün içerisinde, uyurken veya uyanıkken, saatlerce dişlerini sıkmakta ve bu dişlerinin yaratılışında dayanabileceğinden çok daha ciddi ve ağır bir travma oluşturmaktadır. Bu travma sadece dişler üzerinde değil, çene ekleminde ve çeneyi yönetmekte olan kaslarda oluşmaktadır. Bu proses bizi ömrümüz boyunca sıkıntısını çekeceğimiz bir sürece doğru sürüklemektedir.
Peki biz ne yaparak bu süreci aşabiliriz?


Bu süreci aşmamız için bir diş hekimine muayene olmamız gerekmektedir. Sonrasında hekimin tedavi planı içerisinde olan uygulamaları yapmalısınız. Bruksizmin tedavisi genel olarak ‘gece plağı’ olarak bilinen ve çene yapımız içerisinde bulunan, bruksizmin şiddetine maruz kalan dişlerimizi, kaslarımızı ve her şeyden önemlisi eklemimizi korumaya yönelik bir kalkan gibi işlev gören yapıya denmektedir. Bu yapı şeffaf olup, hastadan alınan ölçüler ile kişiye özel olarak laboratuar ortamında uygulanan bir yapıdır. Laboratuarda oluşturulup hekimin eline geçen gece plağı hekim tarafından son süreci olan uyumlama işlemi yapılmaya hazır hale gelmektedir. Hastaya özel olarak uyumlanan plak hastanın dişlerini ve eklemini olması gereken konumda tutarak travmalara karşı korur. Plak yanında daha ileri olan vakalarda, medikasyon ve daha ileri cerrahi girişimler de uygulanabilmektedir. Fakat bu durumlara nadir rastlanmaktadır. Sonuç olarak çok basit bir tedavisi olan bu büyük problemi ertelemeniz halinde, bu problemle ömür boyu yaşama olasılığını göze almakta olduğunuzu unutmamanız gerekmektedir.
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
697
Doğuş Pertez
hikmet366
Cevap
2
Görüntüleme
611
hikmet366
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
736
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
418
Haydar


Üst Alt