Din Bir, Peki Mezhep Neden 4 Tane?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
greenmile

greenmile

Üye
    Konu Sahibi
Din Bir, Peki Mezhep Neden 4 Tane?
Evet hep merak etmişimdir,Dinimiz bir olduğu halde neden 4 ayrı mezhep var?

• Beğen
Tepkiler: zaza

zaza

zaza

Üye
bende merak ettim şimdi sırf bu mezhep ayrılıklarından düşman olanlar var

Burak

Üye
ona bakarsan fas'da birden çok eşle evlenmek gerektiğinin kur'anda yazılı oldugu söyleniyor. Ayrıca eşi erkeğin değil ailenin seçmesi gerekiyormuş :) onlar bizden çok farklı. yani 4 tane değil 4 den fazla var bence mezhep.

Perfect!

Üye
mezhepler dini kitapların farklı kişilerce farklı yorumlanmasıyla oluşmuştur.
bence bu farklı yorumlamalarla din bir şekilciliğe girmiş ve hangisini uygun görüyorsa insanlar ona yönelmiştir
( dinde şekilcilik yapılması saçma olsada)

greenmile

greenmile

Üye
    Konu Sahibi
mantık olarak hepimiz müslümanız ama böyle oldu mu kendimizle çelişiyoruz gibi geliyor bana

Burak

Üye
örneğin şafiler teravi namazının tamamını kılmaz yanılmıyorsam son 3 rekattı kılmıyorlar :hmmm

bu neden peki ?

--------------- Ekleme ---------------

örneğin şafiler teravi namazının tamamını kılmaz yanılmıyorsam son 3 rekattı kılmıyorlar :hmmm

bu neden peki ?

Perfect!

Üye
bencede , ki bu durumda zaten dolaylı olarak din değişime uğramış oluyor.

en basitinden namaz kılış şekli değişik

zaza

zaza

Üye
mezhepler genelde zaten aynı dine sahip olanlar arasında biçok çatışmaya düşürüyor çok gördüm ama neden olduğunu küçük olduğum için o zamanlar anlamamıştım

Perfect!

Üye
İslam dininde mezhepler

İslam dininde Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere 3 ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da sırayla Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi Maturidilik'e diğer üç mezhep (Şafii, Maliki ve Hanbeli) ise Eşarilik'e bağlıdır. Bu mezhepler dışında, Sünnilik'te icma-i ümmete, kıyasa ve re'ye başvurulmasını kabul etmeyen, her sorunun çözümünü Kur'an'da, Sünnette, sahabe ve tabiunun görüş ve uygulamalarında arayan bir grup daha vardır. Bunlar; Selefiyye veya Selefiyyun (geçmişe bağlılar) olarak anılır. Bu düşünceye bağlı olanlar ortaya çıkan yeni sorunlara çözüm bulmakta yetersiz kaldıkları için fazla yandaş kazanamamışlardır. Hanbeli mezhebi, Selefiyye anlayışına en yakın sünni mezhep olarak tanınır. Ayrıca günümüz Sünni alimleri tarafından Selefiler sünni olarak görülmezler, Mücessime olarak görülürler.
Şiilerin günümüzde başlı olduğu en büyük fırka ise İmamiyye (Caferiyye) dir. Bunun dışında sayıları az olmakla birlikte Zeydiyye ve İsmailiyye fırkaları da günümüze ulaşmıştır.
Haricilerin ise günümüze ulaşmış olan tek fırkası İbadiyyedir.

--------------- Ekleme ---------------

mezhepler genelde zaten aynı dine sahip olanlar arasında biçok çatışmaya düşürüyor çok gördüm ama neden olduğunu küçük olduğum için o zamanlar anlamamıştım

dinden dolayı çatışmak olabilicek en saçma şey.. (herkes hürdür ve herkesin beyni vardır).hele ki aynı dinse

COBRAMAX

COBRAMAX

Üye
arkadaslar inanin mezheplere gerek yoktu.peygamberimiz ne demisse odur.ama peygamberin vefatindan sonra meydan bos kaldi.toplumda bir kac ileri gelen adam mezhep diye bi kavram cikartilar ortaya.o gun bugundur boyle.bu saatten sonra felastahi gelse degisteremez

Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
mezhepler kısaca anlatayım eğer ayrıntı isterseniz biryerden bulup eklerim. ama kısaca anlayacak olursanız.. "Peygamberler, sahabe, tabin, tabinin tabisi, selefi salihin". vee müctehid imamlar en son mezhebler yane neden peki "Peygamberler, sahabe, tabin, tabinin tabisi, selefi salihin" bu sayılanlar tam anlamı ile dini eksiksiz yerine getirenlerdir. artık mezhebler döneminde insanların pasifleşmesinden dolayı "Peygamberler, sahabe, tabin, tabinin tabisi, selefi salihin" onlar gibi tam anlamı ile yapamadıklarından dolayı müctehidler yane son selefiden sonraki en iyi din adamları mezhep oluşturan ilim sahibi imamlar.. kolaylaştırmak için bir bütünü ayırmışlardır. günümüz insanı tamamını kaldıramayacak kadar zayıflamıştır. sadece bir kitaba yoğunlaşır ve öğrenir bu kitap ayrımıdır değildir dediğim gibi kolaylık olsun diye ayrılmıştır.. umarım açıklayıcı olmuştur

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Dini konular hassas konulardır. Öncelikle bir bilene sorulmalı. Bu yüzden bu sorunun cevabını aşağıdaki siteden direk ehil kişilere sorabilirsin;

Ya da hemen cevap almak isterseniz bulunduğunuz ildeki
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Alo Fetva Hattını arayabilirsiniz arkadaşlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt