Dil ile ilgili hikaye, yazı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Dil ile ilgili hikaye, yazı
dille ilgili hikaye, dille ilgili yazı, dille ilgili yazı ve hikaye

Dilim Dilim Oldu Dilim...Geçenlerde katıldığım bir misafirlikte hep birlikte yemek yenilirkenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ev sahibinin on yaşlarındaki oğlu aniden şöyle bir soru sordu:

-'Hekmın' ne demek?

KimseDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bir şey anlamamıştı. Bunun üzerine çocukDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz masada duran eski votkaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yeni su şişesi üzerinde yazan sözcüğü gösterdi; “%70 hacmen” O anda hepimiz şaşırdık bu yanlış algılamaktan kaynaklı yanlışlığa. Bu ülkedeDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bu ülkenin çocukları konuştukları dilden önce (her ne kadar “hacim” sözcüğü aslında dilimize arapçadan geçmiş de olsaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bugün Türkçeye kaynaşmıştır) başka bir dil üzerinden düşünüyorlardı. Ve biz bunun ülkemizdeki düzeyini anlamak bakımındanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz çocuktan alıyorduk haberi.

İşteDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz benim bu yazıya isim olarak verdiğim başlık tümcesiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz o anda döküldü dudaklarımdan;

-Dilim dilim olduDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilim…

Ancak üzerinde biraz daha düşününceDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz “oldu” diyerek konuyu olmuş bitmiş gibi gösteren bu tümceyi kendi dilime yakıştıramadım doğrusu. Gönlümden geçen; elbette Türkçemizin göz göre göre erimemesi. Ama bu gidişleDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz öyle olacak gibi.

İşte o zamanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz var olan sorunun farkına varmış birisi olarakDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kendi payıma düşen sorumluluk alanını görüyorum. Bu tümceyi düşüncelerimde yalnız ve mahzun bırakmamak içinDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz onu başlık olarak değerlendirip yeni tümceler kuruyorumDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yanına.

Peki ne yapmalı kiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz öyle olmasın? Bozulmuşu değilDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kaynaktaki güzelliği gören yerden bakarak başlamalı belki de işe. Görmek yetmiyorDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz görülmesinin yaygınlaşmasını sağlamak gerekDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz asıl bu güzelliğin.

Hâl böyle oluncaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz çevremdeki gençlere dil hakkında sorular sormak geliyor aklımaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz doğrudan. Bilerek ya da bilmeyerek kullandıkları dille öncelikle onlara anlattırmalıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dillerinin durumunu. Sorgulamak değilDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz önce onları anlamak için. Çünkü bugün onların bu hallerinde biz sorumluluk sahibi olsak daDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bizim olmadığımız yerde ve zamanda onlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz var olacaklar hâlâ. Geleceğimiz olacaklar. Ancak onlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dile sahip çıkarsa daha fazla dilim dilim olmayacak dilim.

Katıldığım bir piknikte gençlerden oluşan bir grubun olduğunu görünceDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bu karşılaşmayı fırsat bilip hemen gidiyorum yanlarına. Üç beş söz edip tanışıyorum önce onlarla. Konuşmak istediğimiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sorularımın olduğunu söylüyorumDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yanıtları onlarda olan.

-Size göreDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilimizin sorunları var mı?

“Elbette varDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz hiç havalı değil.” diyorlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yanıtta önceden anlaşmış gibi. Derin bir iç çekiyorum. Daha konuşmanın ilk tümcesinde kendini gösteren asıl sorunDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz karşımda duruyor çünkü. BenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilin sorununun ne olduğunu soruyorum; onlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dile ilişkin kendi sorunlarını söylüyorlar. Hemen moralimi bozmak yokDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz devam ediyorum. “Peki o haldeDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilin sorunlarını şimdilik bir kenara bırakalımDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sizin dile ilişkin sorununuzDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz demek ki; Türkçenin havalı olmaması” diyorum. GülümsüyorlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz söylemek istediğimi anlayarak. Bu çocuklar çok zeki aslında. “Düşünsene” diyor birisiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz “İngilizce şarkılar nasıl da akıyor. Türkçe öyle değil oysa. Ayrıca asıl önemlisi; konuşurken yabancı sözcükleri kullanırsak havalı oluyoruz. Ve hava her şeydir. İşte bu kadar basit.”

Yazmayı düşündüğüm yazının temasındaki başlık altındaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz iki alt başlık birden daha açılıyorDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz benim için de. Anadilimizin sorunlarıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz gençlerin (aslında sadece gençlerin mi?) anadillerine ve oradan hareketle yaşamı algılamalarınaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yaşamın onları algılamasına ilişkin sorunları. Birbiri içine geçmiş birkaç boyutlu sorun yumağının sadece tek tarafından bakarak sonuca ulaşılamayacağını düşünüyorum. Hele dayatmacıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kuralcı davranarak hiçbir çözüme varamayacağımızı.

Daha ben “Bir örnek verebilir misiniz? ” derkenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz birisi öne atılıyor. “Yılmaz Erdoğan vermişti.” diyor. “Hatırlasanıza; ‘natural spring water’ demekDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz nasıl da havalı. Bir ahengi var. Ama “kaynak suyu”Dil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz öyle mi? ” Bu kez buruk buruk gülümseme sırası bende. Demek ki; Yılmaz Erdoğan’ın o ince ironisi bileDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz neredeyse dilin daha çok bozulması yönünde etki etmiş gençlere.

Oyunun kurallarını onların koymasına izin verip “Evet” diyorum. “Kulağa daha hoş geliyor tınısıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz gerçekten. Bir oyun oynayalımDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ister misiniz? Bu örnekte geçen sözcükleri hiç tanımıyormuş gibi yapalım ve anlamlarını yeniden düşünelim. Ne anlatıyor bakalımDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bu sözcükler bize? ”

Üzerinde fazla düşünmeden “Doğal bahar suyu imiş işte” diyorlar. “ Kaynak suyu iseDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yeraltından gelen su. Olayın kaynağından geliyormuş. İçinde mineraller olmalı.”

“HangisiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz size daha çok şey düşündürdü? ” diye sorduğumda anlıyorlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz söylemek istediğimi. Anadilin önemi çıkıyor ortaya. Her bir sözcüğün altında yatan geniş anlamları yakalamaya olanak tanıyan zengin tarihçelerinin bugüne yansımış izleriDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz göz kırpıyor bize.

Bu sırada cin bakışlı bir gençDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz söze giriyor birden:

-İyiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz güzel söylüyorsunuz da” diyor.” Babam gibi yapıp tevekkülleDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz inşallahlaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz maşallahla konuşursak daDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ileri gidemeyeceğimiz ortada.”

“Yanıt da ortada” diyorum. “Hem de sen söyledin. Bu sözler de Türkçe değil ki. AyrıcaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilimizi bu şekilde konuşanlarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sadece babanın yaşında olanlar da değil bu ülkede. Öte yandan bakıldığında ise durumDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ümitsiz değil benceDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sizin gibi anlamayaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz öğrenmeye meraklı gençler var olduğu sürece …”

“Dil bizim evimizdir. Biz orada otururuz” demişDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz düşünür Heidegger. Dil ile düşünürDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz o dilin yetmediği yerde yetmeyen alanları dolduracak yeni sözcükleri dilimize ekleriz. Böylece dilimizDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz zenginleşirken bu kez o zenginleşmiş dille düşünürDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yeni durumları daha fazla sorgularDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yeni anlamlar yakalarızDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yeniden dil zenginliğine yol açan zeminde giderken. BuDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz doğru orantılı olarak artanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz birbirini artıranDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz arttıkça zenginleşen bir yoldur.

Ve şimdiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz internet ve cep telefonu kanalıyla yüz ifadesindenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ses tonundanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz vurgudan yoksun hızlı yazışma kültürünün içinde yer alırkenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kısa ve kısaltmalı yazışmaların yüz yüze konuşmaya tercih edildiği günler yaşıyoruz. Böyle bir gerçekliği ve bunun kültüreDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dolayısıyla dile etkilerini görmezden gelerek sorunları çözmek mümkün mü? “Her şeyi anında tüketDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kenara bırak” yaklaşımı ile işleyen popüler kültürün bu kadar içinde yaşarkenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dili bu çarkın dışında tutabilmek ne kadar olası; saf kalmasını baskıyla kontrol edebilmekDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ne kadar çözüm olurdu; sözcük anlamlarında anlaşmış olmanın önemini anlatamadıktanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yaşama geçiremedikten sonra?

GünlerdirDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz elimde içi Türkçe sözcüklerinDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yazılı ve görsel medyada yanlış kullanımlarının örnekleriyle dolu kitaplar var. Bunları okudukça söyleniyorum kendi kendime. Sonra düşünüyorumDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sözcüklerin şekil olarak doğru kullanımlarıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz elbette önemli. Ama yola çıkışta bunların takibini yapıp doğruları ile yer değiştirtme çalışmasıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz çok sonraki safha gibi görünüyor gözümeDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz çözüm yolunda. Hatta sözcük anlamının önemini vurgulamaktan bile önceki safhaDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz doğru iletişimin önemini anlatmak olmalı.

“Önce imge ve dil arasında engel var. Zihin imgelerle düşünür ama bir başkasıyla iletişim kurmak için imgeleri düşüncelereDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sonra da düşünceleri kelimelere dönüştürmek zorundadır. İmgeden düşünceyeDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz düşünceden dile doğru bu ilerleyiş ihanetlerle doludur.Kayıplar olur: imgenin zenginDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yumuşak dokusuDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz olağanüstü esnekliği ve yoğrulabilirliğiDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz özel nostaljik duygusal renkleri-tümüDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz imgenin dile tıkıştırılmasıyla kaybolup gider.” demişti I.D. Yalom “İki Tebessüm” isimli (tebessümlerin bile anlamlarının kişilerde farklı anlaşılışının anlatıldığı) öyküsünde.

Şevki Bey de demiş ki;

“Dil yâresini andıracak yâre bulunmaz. ”

Diyeceksiniz ki; “Nereden nereye geçtin birden? Burada geçen “dil” sözüDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz “ gönülDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz yürek” anlamında.”

Biliyorum. Öte yandan bizi kültürel bir varlık yapan araç olarak düşününDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz aynı sözcüğü. SözDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bildiğimiz konuşma ve yazı dili anlamında kullanıldığında; dizeDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz hâlâ gücünü koruyorDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz değil mi? İzin verilirse gönül yarası kadar büyürDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dil yarası da.Yazdığım yazı boyunca konuya dair kuramsal sözler etmedimDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz farkındasınızdır. Sözcüklerin köklerindenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sözlükteki sayılarındanDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz tarihselDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sosyalDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz psikolojik gelişiminden; diller arası geçişlerindenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bu konuda ekonominin doğrudan etkilerindenDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bununsa bilgisayarDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz tıp vb alanlardaki yansımalarından; gençlerin bahsettiği o havalı olma durumlarında aslında ekonominin etken oluşlarından filan bahsetmedim uzun uzun. DilinDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz bundan sonraki toplumsal gelişimimizde nasıl da etken olacağı iseDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ayrı bir yazı konusu. Ben çizmeyi aşmamaya özen göstererek kendimce gördüğümDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz kalbime değen yerden yazdım konu hakkındaki düşündüklerimi. Dilin zaten yarası ağır oluyorDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz ağır konuşulunca. Ancak hiç değilseDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz sözcüklerin doğru anlaşılır olarak kullanılmadığı alandan doğacak yaraları olsunDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz peşin peşin yok edebilmek ümidiyle; yazımıDil Sevgisi İle İlgili Yazı - Dil Sevgisi İle İlgili ŞiirDil Sevgisi İle İlgili Söz dilin kalbimizdeki öneminden dem vurarak bitirmek istedim sanırım.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt