Dikkat ! Dişleriniz Tüm Sağlığınızı Etkiliyor !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Dikkat ! Dişleriniz Tüm Sağlığınızı Etkiliyor !
Diş ve diş eti sağlığının önemi asla küçümsenemez. Bazı araştırma sonuçları fazla plak ve ağızda biriken bakterilerin kalp yetmezliği riskini arttırdığını söylemektedir.

İşte size diş sağlığı için öneriler...




Periodontoloji Günlüğü (Şubat 2002)'nün yayınladığı bir çalışma periodontal mikroplara sahip diş etlerinin zararlı bakterileri kana bulaştırdığını ve bunun sonucu olarak bazen bu bakterilerin başka organlara yayıldığını ve o organlara önemli ölçüde zarar verdiğini yazmaktadır.

Eğer ağız sağlığınıza önem vermezseniz, kalp sağlığına olan tehdidinin yanı sıra yoğun diş ağrıları, diş kaybı veya apselerle başınızı derde sokabilirsiniz. Bunları önlemek için ağız sağlınıza önem vermeli, diş ve diş etlerinize iyi bakmalısınız.

Fırçalama

Amerikan Dişçiler Birliği (ADA) dişlerinizdeki plak oluşumunu engellemek için dişlerinizi günde 2 kere yumuşak başlıklı bir diş fırçası ile fırçalamanızı tavsiye ediyor. Ayrıca florit içeren ve ürünün güvenirliğini ve etkinliğini belirten ADA onaylı bir diş macunu kullanmanızı öneriyor.

Klasik ya da elektrikli bir diş fırçası kullanmak tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Elektrikli diş fırçaları plakları temizlemekte biraz daha hızlı ve efektif olabilirler ancak klasik bir diş fırçası doğru kullanıldığında da aynı etkiyi sağlamaktadır. Diş fırçanızın kılları ise diş etine zarar verebileceğinden çok sert olmamalıdır. Ayrıca fırçanız ağız boyutunuza uygun büyüklükte olmalıdır ve diş yüzeyinin her yerine ulaşabilmenize imkan tanımalıdır.

ADA’ya göre doğru fırçalama; fırçanızı 45 derecelik bir açıyla nazik bir şekilde öne arkaya götürerek yapılmalıdır. Tam bir temizlik istiyorsanız 2-3 dakika dişinizi fırçalamalısınız.
Dilinizi fırçalamayı da unutmayın; bu ağız kokusuna neden olan bazı bakterilerden arınmanızı sağlar.

Diş ipi kullanımı

Diş eti hastalıkları birçok yetişkinde diş kaybına neden olmaktadır. Diş aralarını günde 1 kez diş ipi ile temizlemek diş fırçalarının giremediği diş aralarındaki plağın temizlenmesini sağlar. Ayrıca dişlerin arasına giren yemek artıklarının temizlenmesini ve bu sayede daha iyi diş etlerine ve daha temiz dokulara sahip olmanızı sağlar. Eğer birkaç saat içinde artıkları çıkarmazsanız dişlerinizin arasından asitler etkisi göstermeye ve kötü bakteriler ağzınızda oluşmaya başlar.

İdeal olanı diş ipini günde 2 kere kullanmaktır. 45 cm civarı diş ipini kesin ve orta parmağınıza dolayın, ardından baş parmağınızın ve işaret parmaklarınızın yardımıyla diş ipini dişinize uygulayın. Diş aralarını temizlerken nazikçe temizlemelisiniz asla zorlamamalısınız.

Gargara yapın

Gargara ağız sağlığı için çok önemli değildir ama ağzınızda buluşmadan önce naneli bir kokunun olmasını istiyorsanız, diş fırçaladıktan önce veya sonra gargara yapmanız acıtmayacaktır. Bazı gargaraların içinde dişlerinizi güçlendiren ve plakları temizleyen florinde bulunmaktadır. Reçete ile de gargara alabilirsin ama bunlar enfeksiyon veya ağız ameliyatı geçirenler için uygundur.

Diş hekimi

Bir çok insan dişçiye gitmeyi sevmez. Ama arada bir diş hekimine kontrole gitmek, dişlerinizi temizletme, sonrasında çok daha büyük problemlerle gitmekten daha iyidir. Ve anestezi uygulamaları ile artık eskisinden daha az verici. Diş hekimine 6 ayda bir gitmelisiniz.

Beyazlatma

Diş beyazlatan sakızlar, diş macunları ve mağazalarda bulunana beyazlatıcılar... Diş beyazlatma son zamanlarda çok popüler oldu. Beyazlatan sakızlar ve diş macunları çok etkili değildir ve bu iki yöntem ucuzudur. Ama eğer diş hekimine gider ve etkili bir bakım yaptırırsanız, sonuç çok daha iyi olacaktır. Daha pahalı bir prosedür olmasına rağmen, diş hekimine gitmeniz yaşınıza ve ağzınıza en uygun beyazlığı sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Dişiniz, diş hekiminiz tarafından oluşturulan içinde solüsyon olan damağı 2-3 hafta evde kullanmanız yoluyla veya lazer yoluyla beyazlatılabilir. Aynı zamanda ağzınızın temizliği için çok gerekli değildir. Sigaradan,çaydan, kahveden ve asitli içeceklerden uzak durmanızda dişlerinizi parlatmaya yardımcı olacaktır.

İyi dişler için iyi alışkanlıklar


Dengeli beslenme diş eti rahatsızlıklarının ve diş çürümesinin azalmasına neden olacaktır. Ne kadar çok şeker tüketirseniz, o kadar zararlı asitlerin oluşmasına ve diş çürümesine neden olacaksınız. Eğer atıştırmak istiyorsanız, az şekerli besinleri seçin.

Çok fazla su içmeniz, şekerli ve kafeinli gıdalardan sizi uzak tutacak, ve ağzınızı yıkamanız ağzınızda oluşacak sülfür bakterine karşı sizi koruyacaktır. Son olarak şekersiz sakız da içerdiği xylitol ile diş çürümesine engel olacaktır.



Çok sık kullanılan dişçilik terimleri


Diş çürümesi

Diş çürüğü bakterilerden gelen asit tarafından dişin yok edilmesidir. Dişin içinde boşluk oluşur.

Fluorüd

Doğal bir mineraldir, diş çürümesinin ilk sinyallerinden dişi korur. Dişin yapısını güçlendirerek, asit saldırılarından korunmasını sağlar

Diş eti rahatsızlıkları

Dişin altını çevreleyen pembe tabakada oluşan rahatsızlılardır. Dişeti rahatsızlıkları acısızdır ve dişetinin şişmesi ile başlar.

Plak

Ağzınızda oluşan bakterinin dişlerinizin üzerinde sarı bir tabaka oluşturmasıdır.

Tartar

Dişlerin genellikle aralarında oluşan sarı birikim, genelde yemek parçalarından oluşur.
Dişlerinizi fırçalayarak, diş hekimine yılda bir giderek ve dişinizi için zararlı olan gıdalardan kaçınarak daha çok uzun yıllar gülümsemeniz ışıl ışıl olur.



 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı ve huri$


jackalx_06

jackalx_06

Üye
bilgi için teşekkürler.
 
huri$

huri$

Üye
valla bazen aksiyo fircalama i$i
ama cocuklar fircalamayinca kiziyoz kendimize bakmiyoz
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
1
Görüntüleme
583
DarkredBlue61
Cevap
0
Görüntüleme
359
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
342
hikmet366


Üst Alt