Davutoğlu'nun Çin ziyareti sürüyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Davutoğlu'nun Çin ziyareti sürüyor
Çin'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Bayramı'nı Uygur Özerk Bölgesi'nde kutladı.

Cumhuriyet Bayramı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Urumçi'de düzenlediği kahvaltıyla Çin'de de kutlandı. Bakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Çin ziyaretine katılan heyet üyeleri ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi yetkililerine Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kahvaltı verdi.

Davutoğlu, kahvaltıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 87. yılını burada Türkiye'den çok uzakta kutladıklarını, ancak tarihin derinliklerinde Türklerle özel bağları olan bir ülkede ve bölgede kutluyor olmaktan da çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Temasları çerçevesinde Türk dilinin büyük ustadı Kaşgarlı Mahmud ve Türk klasiği Kutadgu Bilig'in yazarı Yusuf Has Hacib'in külliyelerini ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Davutoğlu, onlar olmadan Anadolu'da Türklüğün yaşayamayacağını çünkü onlardan alınan kültürel derinliğin Orta Avrupa ve Afrika içlerine kadar taşındığını bildirdi.

"Cumhuriyet eğer bugün 87. yılını idrak ettiyse bütün bu geçmişle birlikte idrak etti" diyen Davutoğlu, bir hatırasını da anlattı. Komor Adaları Dışişleri Bakanının, bir uluslararası toplantının sonunda yanına gelerek Türkiye'nin Afrika'da yeni büyükelçilikler açtığını bildiğini, Komor'da büyükelçilik açmanın çok da zor olduğunu, ancak Türk bayrağını görmenin kendileri için ayrı bir anlamı olduğunu aktardığını anlatan Davutoğlu, Komor Dışışleri Bakanının ülkelerinde sadece kendi bayrakları, bir de elçiliği ile eski sömürgeci Fransa'nın bayrağının bulunduğunu söylediğini belirtti.

Davutoğlu, Afrika'da 1,5 yıl içinde 18 yeni büyükelçilik açtıklarını anımsatarak, bunun başkaları için farklı anlamlara gelse de kendileri için büyüyen bir ekonominin ve artan etkinin doğal bir sonucu olduğunu bildirdi. Komor Dışişleri Bakanının da bu çerçevede Türk bayrağının Komor'da dalgalanmasını talep ettiğini belirten Davutoğlu, "Türk bayrağı sadece Türk bayrağı değil, bir ulus devletin bayrağı değil, aynı zamanda istiklalin, o dönemde sömürgeciliğe karşı yükselen bağımsızlık bilincinin bayrağı. Onun için bir Cumhuriyet Bayramını nerede kutlarsak kutlayalım bayrağımızı nerede yüceltirsek yüceltelim bu milletlere bir mesaj vermiş oluyoruz: bağımsızlık, onur ve istiklalin önemi" diye konuştu.

Davutoğlu, daha sonra Cumuriyetin 87. yılı için hazırlanan pastayı, Sincan Uygur Özerk bölgesi yetkilileri ile birlikte kesti. Cumhuriyet bayramı pastasını Çin'de kesmenin kendisi için çok hoş olduğunu söyleyen Davutoğlu, Cumhuriyetin kuruluşundan beri süregelen Türkiye-Çin dostluğunun ebediyete kadar devam edeceğine inandığını bildirdi.

Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Urumçi'deki temasları çerçevesinde Urumçi ekonomi ve kalkınma bölgesi ile Arman Fabrikası'nı da ziyaret etti. Uygur Tarih Müzesi'ni de gezen Davutoğlu, temaslarını tamamlamasının ardından Şian kentine geçecek.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
487
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
358
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
320
HeiLmasTer®


Üst Alt