Damat Traşı Hazırlıkları

Sponsorlu Bağlantılar

Kurtuluş40

Kurtuluş40

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Damat Traşı Hazırlıkları
Damat Traşı Hazırlıkları

Düğünlerde gelinler ne kadar güzel olmak için uğraşsalarda erkeklerde o kadar yakışıklı olmak için çaba harcıyor. Söz, nişan, nikah veya düğün gibi kız isteme usullerinde gelinin süslenmesi ne kadar detaylı olarak görülüyor. Lakin erkeğin kuaför hazırlıkları dikkat çekmiyor. Neden ise çok basit, "kız evi düğün evi", "düğün evi para makinesi" olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Türk geleneklerinde nikah ve düğün hazırlıklarının neredeyse tamamı damat tarafından yapılmaktadır. Durum böyle olunca damadın kuaför vakti gelininkinden daha kısa süreli bir durum almaktadır. Damat traşı illere göre değişmektedir. Büyük bir kültür mozağinde olan Anadolu geçmişten günümüze çeşitli gelenekler getirmiştir.
İşte bu geleneklerden biri de damat traşıdır. Damat traşı ve hazırlanması her yörenin kendine özgü bir hazırlığı vardır. Bu yörelerde yeni evlenecek olan erkeğin, traş olmadan önce şenliklerle kutlamalarla, bazen de şakaları yapıldıktan sonra damat traşı olunmaktadır. Düğün geleneklerini detayıyla öğrenmek istiyorsanız eğer gelenekler bölümünde illere ve ülkelere göre evlilik geleneklerini okuyabilirsiniz. Damat evliliğine 3 gün kala son bakım hazırlıklarını yapmaya başlar. Bunlar sırasıyla, önce manikür, pedikür ve cilt bakımlarını yaptırır. Varsa vücudunda veya yüzünde aykırı durumlar onlar ya en az seviyeye indirilir veya temizlenir. Daha sonra damat adayının vakti varsa saç traşı olur.
Damat ikinci günü göz, ağız, diş temizleme ve görünüm bakımı yaptırır. Göz bakımı, şişme, torbalanma, yorgunluk gibi unsurlardan dolayı kapak düşmesi etkenleri kaldıttırır. Burunda ise burun üzerinde varsa siyah lekeler, burun ve kullak kıllarının dışa sarkma durumlarını temizletir. Daha sonra da cilt temizleme ve bakım maskeleri yaptırır. Bakım maskeleri cildin niteliğine ve unsuruna göre değişmektedir. Damat adayı, kendisi için girdiği bu hazırlıklarda ise cildine özen göstermek zorundadır. Maskeden sonra yorgunluk belirtisi gösterecek, uykusuzluk, aşırı yorgunluk gibi vb. unsurlardan kaçınmalıdır. Artık düğün günü gelip çatmıştır..
Düğüne 3-5 saat kalmıştır. Damat gelin adayını kuaförüne bıraktıktan sonra kendisi damat traşı için hazırlıklarına başlayabilir. Önce günün yorgunluğunu atabilmek için evinde veya sauna solununda duş alır. Kuaförüne veya bakım salonuna gider. Daha önceleri damat adayının cilt ve saç bakımı yapıldığı için sadece bu bölgelerde düzeltmeler yapılacaktır. Kuaför önce damat adayının saçındaki gerekli düzeltmeleri yapar, daha sonra sakal traşı eder. Damat traşının bir özelliğide cild yeni doğmuş bebek gibi kaymak olması gerekmektedir. Bazı kuaförler usturasıyla damat adayını iki kez traş eder. Bu özellikten dolayı damat traşı denmiştir. Saçlar kısa ise fail ve ense bölümleri parlak şekilde olmasına özen gösterilir. Uzun ve dağınık saçlarda şekil verilir, saç altından ense ve failler düzeltilir. Bu işlemler sonrasında saç ve yüz ılık suyla yıkanır.
Sonra damat makyajı başlar. Yani cilde önce nemlendirici sürülür. Daha sonra pudra, allık kullanılır. Gözler maskara yapılır ve dudaklarada hafif oranda ruj sürülür. Burada makyaj yapılmasının ana nedeni ise damadın kamera ve fotoğraflarda yakışıklı çıkması sağlanır. Cildin niteliğine ve unsuruna göre şekil verilmiş olur. Çukur yerler aydınlatılır. Çirkin görünebilecek yerler ise makyaj hileleriyle kapatılır. Damat kuaförden çıkıp damatlığını giydiğinde kendini tanımayacak kadar yakışıklı olduğunu görecektir. Erkeklerin kuaför seçimi kadınlarınkinden çok farklıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Byhaydar

Benzer Konular

Cevap
29
Görüntüleme
748
gonyalı
Cevap
0
Görüntüleme
753
Cevap
5
Görüntüleme
1K
DarkredBlue61
Cevap
2
Görüntüleme
835
PALA.


Üst Alt